5 fif, når du anlægger køkkenhave

Tænk dig om, inden du anlægger din nye køkkenhave. Tidligere slotsgartner John Henriksen giver råd om placering, jord, og hvordan du sår og passer køkkenhaven.

Hvor skal du placere din køkkenhave?

Placér din køkkenhave på det mest solrige sted i din have. Selvom der er meget sol, er der ikke sol 24 timer i døgnet, så de skal nok få lidt skygge. Det samme gælder, hvis du skal placere et drivhus.

En optimal placering er både vigtig for beplantningernes vækstmuligheder, for deres chance for at overleve og hvor store de bliver, og du undgår samtidig lettere, at planterne angribes af forskellige plantesygdomme.

Placeringen gør især en forskel først og sidst på sommersæsonen, da det betyder, at du forlænger din vækstsæson. Hvor længe kommer an på placeringen og vejret.

LÆS OGSÅ: Sådan får du gang i køkkenhaven igen

Hvilken jord skal jeg plante i?

Sørg for, at jorden i din køkkenhave hverken er for sandet eller for lerholdig. Enten er den meget let som sand på en strand – er den for leret er den dårlig til at stikke en spade i.

Ved stiv lerjord fræser du cirka 10 cm ned og blander groft grus i jorden, så den bliver lettere. Dette er på ’gefühl’. Prøv dig frem og bland evt. mere i.

Er jorden for gruset, altså for let, mangler den i bund og grund organisk indhold. Fræs de øversten 10 cm og bland noget grov kompost eller muldjord ud i køkkenhavejorden. Igen er du nødt til at prøve dig frem ift. mængde.

Når jorden får en god struktur, er den meget bedre og lettere at dyrke grønsager i.

Du kan også etablere et højbed, hvis du gerne vil have urtehaven afgrænset og hævet fra jorden. Så har du også god kontrol over, hvad du fylder i bedet af jord.

Der kommer dog lige så let ukrudt i højbede som i almindelige bede – der er bare ikke ukrudt i den nye jord, du køber.

LÆS OGSÅ: Køkkenhaven: Optimér din jord

Hvad skal jeg så i køkkenhaven?

Vælg afgrøder, du kan overskue arbejdet i at holde. Hvis det er første gang, du dyrker grønsager, så vælg nogle af de lette som, fx salat, krydderurter, gulerødder, rødbeder, ærter, bønner og radiser. Begynder du med disse urter, så går det sjældent galt.

Når du er blevet lidt mere rutineret i at holde øje med nattefrost, jordstruktur og ved, om du gider at udføre det arbejde, en køkkenhave trods alt kræver, kan du med fordel forsøge dig med sværere vækster.

Prøv fx broccoli eller asparges, der er noget af det sværeste at dyrke i Danmark, fordi det let bliver angrebet af alverdens skadedyr. Brug insektnet mod sommerfuglelarver.

SE TEMA OM KØKKENHAVE

Hvordan sår jeg i køkkenhaven?

Du kan så på 2 forskellige måder: række - eller bredsåning. Husk at kultivere jorden først, som beskrevet ovenfor.

Alle blomsterfrø, gulerødder, rødbeder og Radisser skal du ikke forkultivere i drivhus, dem sår man direkte i jorden.

De sarte og senere afgrøder (bønner, majs og kartofler) er gode at forkultivere i drivhus. I princippet kan du forkultivere det meste undtagen ovennævnte. 

Sår du på en række, så kig på frøposen – her står, hvor lang afstand der skal være mellem hvert frø og mellem rækkerne.

Når du bredsår, markerer du et areal i din køkkenhave, hvor den valgte grøntsag skal vokse ’vildt’. Drys frøene tilfældigt men jævnt ud i det afmærkede område, og dæk dem forsigtigt med jord, som du river meget forsigtigt.

Når planterne vokser op, kan du tynde ud, så de har plads til at vokse hver især.

Ved sarte vækster kan du vælge at forkultivere dine planter.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om at forkultivere

Hvordan passer jeg køkkenhaven løbende gennem sæsonen?

Vand din køkkenhave, når den trænger. Stik fingrene i jorden og mærk efter. Kig også efter, om bladene hænger på planterne. 

LÆS OGSÅ: Lav din egen flydende gødning

Du kan give din køkkenhave ekstra kompost eller alm. blandingsgødning hver 2. eller 3. uge. Fordel det jævnt mellem rækker og planter.

Anden gødning: 2-3 kg per 100 kvm fra april til september.

Sørg desuden for at vande ekstra i meget tørre perioder.

Fjern løbende ukrudt og vend forsigtigt jorden omkring planterne med en rive. Gør det gerne i fuld solskin, da det får ukrudtet, hvis rødder er revet over, til at visne.

LÆS OGSÅ: Gødning

Når du skal anlægge en køkkenhave, kan du vælge afgrøder så som gulerødder, ærter, radiser, broccoli eller asparges.
Når du skal anlægge en køkkenhave, kan du vælge afgrøder så som gulerødder, ærter, radiser, broccoli eller asparges.
Journalist / Kilder
Af:

Kilder:
John Henriksen, landskabsarkitekt, hortonom og tidligere slotsgartner på Gråsten Slot

Kommentarer (1)

  1. Jørgen Pedersen.
    Jordbær, frugt og grønsager, smager bedst fordi vi i vore egne haver kan dyrker, sorter der ikke kan holde sig til transport og flere dage i butikken, kommerciel dyrkede, skal jo kunne holde sig således de er friske i butikken, derfor er sorterne valgt, efter holdbarhed frem for smag, ps gælder alle former for vare på supermarkedets hylder.
    (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab