En typisk familie kan spare 10-15 procent på energiregningen bare ved at blive opmærksom på forbruget. Det gavner både klimaet og din pengepung.

Så hvordan gør du hele familien - både børn og voksne - opmærksomme på, hvor meget strøm, vand og varme de bruger, uden at det bliver kedeligt og moraliserende? Og hvordan sparer I på forbruget uden at gå på kompromis med jeres komfort?

Vi giver dig fem bud på hvordan.

1. Sæt sjove skilte ved kontakterne

Husk familien på, at der bliver brugt penge og ressourcer, hver gang der trykkes på kontakterne med fine eco-wallstickers.

Du kan også slippe fantasien løs og lave dine egne sjove skilte, som du kan hænge strategiske steder i huset. Mindre børn kan tegne deres egne tegninger, I kan hænge op ved de vigtigste kontakter.

2. Gå på opdagelse med energimåler

For både børn og voksne kan det være ret spændende at undersøge, hvor meget strøm husets forskellige apparater bruger, både når de er tændt, og når de er på standby. 

Du kan gratis låne en energimåler bl.a. hos mange biblioteker, elforretninger og elforsyningsværker. Måleren skal både vise, hvor mange watt apparatet bruger, når det reelt benyttes, og hvor meget det bruger i strøm, når apparatet ikke bruges, altså den såkaldte standbystrøm, samt hvor meget det helt konkret koster, i den konkrete situation.

Lav fx disse øvelser med elmåleren:

  • Gæt hvilket af tre udvalgte apparater, der bruger mest strøm?
  • Hvem kan finde det apparat i huset, der bruger mest strøm?
  • Hvilket rum bruger samlet set mest strøm? 

Sådan bruger du elmåleren:

  • Tilslut elmåleren en stikkontakt.
  • Tilslut det apparat, der skal måles på, til elmåleren.
  • Indtast den aktuelle elpris for dit område, så du får de præcise el-priser for de apparater, du tester. 1 kWh kostede gennemsnitligt 5,68 kr. inklusive afgifter (august 2022, Nordpool), så kan du ikke indtaste den aktuelle pris på elmåleren, kan du bruge dette som udgangspunkt. Du kan desuden finde den aktuelle pris på den seneste opgørelse fra dit elselskab.
  • Aflæs med det samme, hvor meget el apparatet bruger, og hvad det koster.

Du kan som udgangspunkt bruge elmåleren på alle husets apparater, dog med undtagelse af apparater med stik på 380 volt. De fleste apparater i dag kører dog på 230 volt. Derudover kan det være lidt besværligt at måle apparater, hvor tilslutningen er gemt bag skabe og lignende. Det er heller ikke muligt at måle på elforbruget på el-gulvvarme.

3. Udnævn en klimaduks og del besparelsen

Har du børn, kan en motivationsfaktor for energibesparelser være at lade dem få kontant del i besparelsen. Måske er det nemmere at huske at slukke lys, oplader, computer mm., hvis det kan mærkes på månedens lommepenge?

Sådan kan du gøre:

  • Vælg fokusområde. For overskuelighedens skyld kan det være en god idé at vælge et fokusområde, fx el. 
  • Udregn jeres besparelse måned for måned. Har I månedsvise opgørelser for jeres elforbrug fra sidste år, er det mest retvisende at sammenligne hver måned med den tilsvarende måned sidste år.
  • Sæt jeres egne værdier alt efter, hvad der passer til jeres familie og jeres børns alder. Brug 10 minutter på at kigge jeres gamle el-, vand- og varmeregninger igennem, og sæt jer ind i, hvad I betaler, og beslut hvor meget af besparelsen, barnet skal tjene.
  • Udbetal besparelsen. Sæt jer sammen hver måned, beregn hvor meget I har sparet og udbetal besparelsen til børnene, så de kan mærke, at indsatsen kan svare sig. 

4. Følg dit forbrug via hjemmesider og apps

De fleste forsyningsselskaber har en ”Din side”, hvor du kan følge med i dit forbrug. Og der findes i dag også en række apps, der gør det muligt at holde styr på forbruget. Ved at følge forbruget er det nemmere at finde ud af, hvor der kan spares. 

5. Konkurrencer 

Dyst i hvem af jer, der kan spare mest af fx vand, el eller varme.

Er det badevandet, I vil dyste i derhjemme, er der mange muligheder for det. Skift i første omgang bruseren ud med en sparebruser. Dernæst sæt et æggeur ud ved badet, og lad alle tage tid på deres bad. Så kan I notere, hvilke tider I har og efter en uge eller måned kåre en energivinder. 

En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruger 10-20 liter vand pr. minut. Ved et karbad bruges der 80-100 liter vand. Drop derfor karbadene - der går meget vand og energi til spilde.  

Der går rigtig meget energi til opvarmning af det varme brugsvand, og rigtig mange er ikke bevidste om, hvor meget energi der går til spilde, når vandet bare står og løber. Gør det derfor til en vane at slukke for vandet, mens du bruger shampooen eller sæben og skru ned for varmen. For hver grad, du sænker temperaturen i det varme vand, kan du spare penge.