1. Træer i haven skygger for stigende uv-stråling

Træer giver skygge og ikke mindst skygger de for den stigende uv-stråling, der kan give solskoldning, sneblindhed, hudkræft, og tidlig ældning ad huden. 

Husk, at skygge fra bl.a. træer ikke beskytter fuldstændigt mod uv-stråling, og husk også, at en lille smule uv-strålning har en gavnlig effekt, da det hjælper dig til at danne vigtigt D-vitamin. Det kræver dog blot få minutters daglig eksponering fra marts til oktober at danne nok D-vitamin.

2. Store træer kan sænke temperaturen

Ligesom i resten af verden, stiger temperaturen også i Danmark. FN’s klimapanel forudser, at den globale middeltemperatur vil stige med mellem 0,3 og 1,7 ºC i løbet af de næste 100 år for det laveste scenarie og 2,6-4,8 ºC for det højeste scenarie. 

Flere store træer – også i din have - kan være en del af løsningen, da træer har en kølende effekt. Faktisk kan store træer køle så meget, at der under hedebølger kan være over 10 graders forskel mellem gader med og uden træer. Den kølende effekt opstår både fordi træerne skygger, og fordi de fordamper vand, hvilket bruger energi.

3. Træer gør dig sundere

Når du opholder dig omkring træer regelmæssigt, kan det være med til bl.a. at sænke dit stressniveau, forbedre dine kognitive evner og øge din levetid. Det viser et studie af Peter James, der er adjunkt på Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

For at få glæde af træernes sundhedsmæssige egenskaber skal man ifølge Peter James omgås træer i hverdagen.

4. Træer ophober CO2

Et træ opsuger ca. 1 ton CO₂ for hver kubikmeter stamme og grene. Præcis hvor meget CO2 et træ ophober kommer dog an på mange ting, såsom træets sort, kvaliteten af jorden, sol og nedbør. 

Når et træ enten rådner eller bliver brændt, afgiver det den ophobede CO2 igen. Hvis du lader dit træ rådne naturligt i din have, når det er blevet så gammelt, at det skal fældes, afgiver det dets ophobede CO2 langsommere, end hvis det hugges op og sendes til kommunen for kompostering. Den løsning er altså bedre for klimaet.

5. Store og gamle træer giver haven karakter

Et stort, gammelt træ giver din have et udtryk, som ikke bare lige kan genskabes, hvis du fælder træet. Fælder du dit træ, tager det årtier at genetablere udtrykket i haven, da træer vokser langsomt. 

Videncentret Bolius’ haveekspert, Berit Rørbøl, opfordrer til, at man oplever sin have i mindst et helt år, før man tager stilling til, om store træer skal fældes. Hvis man ikke oplever træet i alle årstider, kan man overse en rigtig god grund til, at træet er der. Måske giver det svalende skygge, når solen varmer mest, hvilket opvejer, at det smider mange blade om efteråret. Eller måske har det fantastiske blomster om foråret, hvilket opvejer, at det skygger på solterrassen. 

6. Træer hjælper biodiversitet

Udover at sænke temperaturen, mindsker træer risikoen for oversvømmelser, renser luften og giver forskellige insekter og smådyr et levested. 

Insekter bestøver planter, og mange andre dyr er afhængige af dem som føde. Derfor er træer livsvigtige for klodens biodiversitet og vores egen eksistens. 

I Danmark oplever vi lige nu en kritisk tilbagegang i biodiversitet. Det betyder, at mangfoldigheden af levende organismer og de økosystemer, de indgår i, er truet. På verdensplan er 1 million arter udrydningstruede som følge af menneskelig aktivitet.

7. Træer drikker meget vand og kan hjælpe mod vand på grunden

Bor du på jord, der har svært ved at suge de meget store mængder nedbør, som vi allerede nu oplever og i fremtiden kommer til at se mere til, så kan træer hjælpe dig. Træer suger nemlig en del vand, og har derfor en drænene effekt på din jord.

Hvor meget vand, et træ suger, kommer bl.a. an på årstiden, træets art, jordbunden, træets størrelse og alder, men i følge Naturstyrelsen, kan eksempelvis et bøgetræ på 90 år drikke mellem 150 og 200 liter vand hver dag på varme dage. 

Hvis du ønsker et træ, der drikker meget vand, er birketræet og piletræet et godt valg.

Store træer vælter sjældent, hvis de er sunde

En af grundene til, at store træer bliver fældet i de danske haver, er frygten for, at træerne skal vælte. Og et sundt træ kan naturligvis godt vælte, ligesom det kan have skader, som ikke kan ses.

Men ifølge Berit Rørbøl skal man sjældent være bange for, at store træer vælter. Så længe træet virker sundt, springer ud om foråret, ingen svampe- eller rådangreb har, og så længe rødderne ikke er beskadiget af fx gravning omkring træet, vil træet typisk stå godt fast.