Indhold

A-pærer og LED-belysning

Den 1. september 2011 trådte forbuddet mod fremstilling og distribuering af 60-watts-pæren i EU i kraft. Fra september 2012 er glødepærer ikke længere tilladt at producere og sælge i Europa. Nu skal vi vænne os til at bruge alternative pærer - også i hyggelamperne. Læs mere om, hvad der karakteriserer de nye typer pærer.

Udbuddet af A-pærer (sparepærer) og LED-belysning har i nogle år været i hastig vækst.
Udbuddet af A-pærer (sparepærer) og LED-belysning har i nogle år været i hastig vækst.

Hvilket alternativ er bedst, hvis du skal udskifte gløde- eller halogenpærer?

Mange glødepærer eller halogenpærer kan erstattes med enten A-pærer (sparepærer) eller LED-pærer.

LÆS OGSÅ: Fakta om traditionel belysning

I ovennævnte artikel kan du læse om, hvad lyskvalitet er, og hvad der gemmer sig bag begreberne lumen, Kelvin og Ra-værdi. Det vil gøre det lettere at vælge en energibesparende belysningstype, der bedst erstatter dine gamle pærer.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber energibesparende belysning?

Der er meget stor forskel på produkt- og lyskvalitet for både A-pærer og LED-belysning. Derfor er det en god idé at:

 • Købe dine energibesparende pærer et sted, hvor du har mulighed for at bedømme belysningens lyskvalitet og -styrke i en prøveopstilling. Har du ikke den mulighed - f.eks. ved onlinekøb - kan du i stedet starte med at købe et mindre antal af den pågældende model, så du hjemme kan afprøve, om du er tilfreds med kvaliteten.
 • Gemme kvitteringen for dit køb - gerne sammen med udsnit af emballagen med påtrykt garanteret levetid. Mange af de nye pæretyper anprises for en ekstremt lang levetid svarende til adskillige års dagligt brug, men de er til gengæld ret kostbare. Så skulle pæren brænde ud længe før ventet, er det godt at have dokumentation for købstidspunktet. For selvom du til den tid muligvis ikke længere kan gøre et krav gældende jf. købeloven, vil producent eller forhandler muligvis respektere en levetidsgaranti, de selv har angivet.

Læs også: Elektrisk lys

Hvad kendetegner kvaliteten af A-pærer?

Sparepærerne kaldes også "A-pærer", da de rubriceres som energiklasse A. En 60-watts glødepære –der blev forbudt i efteråret 2011– er typisk energiklasse E, og en halogenpære er energiklasse C, nogle dog klasse B. Som tommelfingerregel får man samme lysstrøm (målt i lumen) ud af en A-pære på 12-15 watt. Herved sparer man 75-80 procent energi i forhold til den glødepære, man vil erstatte. Skal du erstatte en 60-watts glødepære med en A-pære, skal du vælge en pære med lumen på 800.

Specielt de seneste par år er der kommet mange nye A-pære varianter på markedet.I dag kan du få A-pærer med samme form og størrelse som glødepærer og med samme størrelse sokkel.

Men A-pærer giver et lidt andet lys end glødepærer, og derfor er der enkelte steder, hvor det ikke kan anbefales at skifte til A-pærer. Det gælder fx over badeværelsespejlet og over spisebordet eller andre steder, hvor det er vigtigt at få så god farvegengivelse som muligt.

Til alle andre formål - orienteringslys, hyggebelysning eller udendørs - leverer en god A-pære helt acceptabelt lys.

Desværre er der stor variation på A-pærernes lyskvalitet på dagens marked. Traditionelt har A-pærer udsendt ret koldt lys, men de senere år er der kommet mange A-pærer med acceptabel farvetemperatur i den almindelige dagligvarehandel, der udsender "varmt" lys med kelvin-værdier helt nede på 2.700-2.800.

Men producentens angivelse kan snyde, og du kan godt risikere at købe en "varm" pære, der i virkeligheden udsender et koldt lys. Så lad være med at købe et større antal af en bestemt pære, før du har sikret dig, at du er tilfreds med lyskvaliteten.

Sparepærer - eller A-pærer, som de også kaldes - kan købes som discountvare til priser, der næsten matcher glødepærens. Men nogle producenter satser også på mere kostbare modeller som fx denne "Megaman Ultra 13W Compact Classic", der med en Ra-
Sparepærer - eller A-pærer, som de også kaldes - kan købes som discountvare til priser, der næsten matcher glødepærens. Men nogle producenter satser også på mere kostbare modeller som fx denne "Megaman Ultra 13W Compact Classic", der med en Ra-værdi på 83-90 gengiver nuancer mere retvisende end de fleste andre A-pærer på markedet. Foto: ecolight.dk.

Vigtigt er dog, at ikke alle A-pærer kan lys-dæmpes. Der findes to forskellige typer dæmpbare A-pærer. En type, som kan dæmpes ved hjælp af en almindelig lysdæmper, og en anden type, hvor du ved hjælp af trykkombinationer på stikkontakten kan dæmpe A-pæren. Du kan se på lampens emballage eller brugsanvisning, hvilke trykkombinationer du skal bruge. Det skal dog stå på emballagen, hvis pæren kan lysdæmpes.

Et tredje forhold ved A-pærerne er, at nogle typer tag lidt tid om at tænde og nå op på fuld lysstyrke. Dette forhold bliver mere udtalt, jo koldere pærerne er placeret. Der findes dog A-pærer, som tænder med det samme. Af samme årsag holder mange stadig fast i gløde- eller halogenpærer som udendørs belysning, der fx aktiveres af bevægelsessensorer.

SE TEMA OM LAMPER

Hvad kendetegner udbuddet af A-pærer? 

Den største udvikling i de seneste fem år er sket inden for udbuddet af pærer i forskellige udformninger og til forskellige fatningstyper.

Man har længe kunnet købe A-pærer i de mest gængse lysstyrker, som passer til store (E27) og små (E14) 230-volts skruefatninger. I dag kan pærerne også købes i forskellige udformninger, så de passer til praktisk taget alle lamper og armaturer på markedet.

I de seneste par år er der tillige kommet flere A-pærer på markedet med GU10-fatning. Dermed kan de erstatte selv relativt kraftige-230 volts halogenpærer på 30-40 watt i indbygningsspots, fx som gangbelysning eller under tagudhæng.

I dag kan du købe A-pærer af en god kvalitet (med Go’ Energi-mærket) i alle typer af butikker. Holder du øje med tilbuddene, kan du nogle gange købe pærerne helt ned til 10-20 kr./stk.

SE TEMA OM BELYSNING

Hvad kendetegner kvaliteten af LED-pærer?

LED-pærer, der også kaldes diodepærer, er den nyeste belysningstype på markedet og opfattes i den almindelige dagligvarehandel stadig som et nicheprodukt, om end et nicheprodukt i meget hastig vækst.

LED-pærer bruger omtrent samme mængde eller endda mindre strøm end A-pærerne til at skabe sammenlignelig lysstyrke. Den løbende udvikling gør nye LED-pærer stadig mere effektive, ligesom de ikke har A-pærernes ulemper. LED-pærer tænder fx med det samme og fungerer fint i selv meget kolde omgivelser.

Man skal vælge en LED-pære med en lysstrøm på ca. 800 lumen, hvis den skal svare til en 60 watts glødepære. Men man skal passe godt på, for der er rigtig mange kvaliteter på markedet, og ikke alle er lige gode. LED-pærerne fra de store veletablerede firmaer lever op til de krav, der er rimelige at stille til boligens lyskilder. I bedste fald er disse lyskilder både bedre og mere energibesparende end A-pærerne.

Mange LED-pærer har en forventet levetid på 50.000 brændetimer - mere end selv de bedste A-pærer. Dog er disse påstande i sagens natur endnu en smule svære at efterprøve.

LED-pærer fås i dag i en lang række udformninger og til alle fatningstyper. Denne 230-volts-GU10-LED-spot modsvarer et 20-W-halogenspot og anvendes typisk til indbygning i lofter eller udhæng. Priserne er dog stadig ret høje. Foto: ecolight.dk.
LED-pærer fås i dag i en lang række udformninger og til alle fatningstyper. Denne 230-volts-GU10-LED-spot modsvarer et 20-W-halogenspot og anvendes typisk til indbygning i lofter eller udhæng. Priserne er dog stadig ret høje. Foto: ecolight.dk.

LED-produkterne har dog haft problemer med lyskvaliteten. Mange af de første hvide diodepærer, udsendte et blåligt og temmelig ubehageligt skær. Denne "børnesygdom" plager stadig de billigste LED-pærer.

Problemet er dog blevet afhjulpet i nogle af de nyere LED-pærer, og i dag kan en god LED-pæres lysfarve således sammenlignes med en halogenpæres. I dagligvarehandlen er der stadig langt mellem decideret "varme" diodepærer, der er egnet til fx hyggebelysning, men de ventes at blive mere udbredte i de kommende år.

Det er teknisk muligt at fremstille diodepærer med en bedre farvegengivelse (en højere Ra-værdi) end A-pærernes, og inden for en overskuelig periode ventes LED-pærerne at blive næsten lige så gode som halogenpærerne.

Derfor forventes lysdioderne også at blive den altdominerende belysningstype i løbet af en årrække, i takt med at disse pærer bliver bedre og ikke mindst til at betale.

Det skal dog igen understreges, at der stadig er ekstremt stor forskel på diodeprodukterne på dagens marked, og nogle af de billigste produkter har i praksis Ra-værdier under 60 - svarende til et virkelig elendigt lysstofrør.

Med alle LED-pærernes aktuelle og forventede fortræffeligheder in mente kan det måske undre, at de endnu ikke er særlig udbredte. Den primære forklaring er dels den stærkt svingende kvalitet, dels at LED-pærerne endnu er meget kostbare at anskaffe sammenlignet med andre belysningsformer.

Den lange levetid og det lave strømforbrug gør stadig LED-pærer til en god investering på langt sigt. Men selvom dagens prisniveau faktisk repræsenterer en omtrentlig halvering sammenlignet med markedsstatus for et år siden, foretrækker mange forbrugere stadig at vente med at indkøbe LED-belysning i større stil, indtil købsprisen er faldet, og lyskvaliteten som helhed er blevet bedre og mere ensartet.

Hvad kendetegner udbuddet af LED-pærer ?

Udbuddet af LED-pærer er praktisk taget eksploderet de seneste år. I dag kan man købe LED-belysning til samtlige fatningstyper, endda som erstatning for de små 12-volts halogenstifter (G4), hvor A-pærerne slet ikke kan være med.

Langt de fleste LED-pærer er "spots", der udsender lys i en bestemt retning. Dette er fint, hvis man skal belyse et mindre areal, men er ikke velegnet til fx hyggebelysning. Men det er også blevet mere almindeligt med ikke-retningsbestemte LED-pærer, som giver samme lysmængde som en 60 watts glødepære.

Man kan i dag også købe lamper med indbyggede og ikke-udskiftelige LED-enheder. Det giver god mening, når lyskilden har en forventet levetid på op 50.000 timer, svarende til knap 50 år ved almindeligt brug.

LED-pærerne udmærker sig ikke blot ved deres meget lave strømforbrug, men også ved en lang levetid og ved, at de kan fremstilles i meget små størrelser. Denne G4-LED-stift kan erstatte en 10 watts halogenstift i f.eks. et skab. Priserne er dog stadi
LED-pærerne udmærker sig ikke blot ved deres meget lave strømforbrug, men også ved en lang levetid og ved, at de kan fremstilles i meget små størrelser. Denne G4-LED-stift kan erstatte en 10-watts halogenstift i f.eks. et skab. Priserne er dog stadig lidt høje. Foto: ecolight.dk.

Hvordan overskuer du lettest markedet for energibesparende belysning?

Markedet for energibesparende belysning er i meget stærk vækst, og det kan være svært at danne sig et kvalificeret overblik.

Man skal kigge efter

 • Lumen. Lumen angiver hvor meget lys en pære udsender. En 60-watts-pære udsender 720 lumen. Jo højere lumen, jo mere lys bliver udsendt.
 • Ra-værdi: Ra-værdien angiver elpærens evne til at gengive farver. Det er en skala 0-100. En glødepære har ca. 99. de pærer, man anvender indendørs, bør have en Ra-værdi på mindst 80, men jo højere Ra-værdi, Jo bedre farvegengivelse. Solens Ra-værdi er 100. 
 • Kelvin. Kelvin angiver farvetemperaturen. Jo højere kelvin/farvetemperatur, jo koldere lys. En glødepære har typisk en farvetemperatur på 2.800 kelvin. Den giver et "varmt" lys. Til sammenligning har et stearinlys en farvetemperatur på ca. 1.200 kelvin, og gennemsnitligt sollys har en farvetemperatur på ca. 5.000 kelvin.
 • Watt angiver energiforbruget. Energiforbrug (watt) sammenlignet med lumen.

Energiforbrug (watt) sammenlignet med lysafgivelse (lumen)

Glødepærer,

watt

A-pærer, LED, halogen

lumen

15

140

25

250

40

479

60

800

75

1.050

100

1.529

Et godt sted at starte på er Energistyrelsens hjemmeside.

Desuden kan du på forhandlersites såsom Ecolight.dk, Danled.dk, Prolys.dk og Osram.dk finde et meget stort udvalg af LED-produkter og information om den nye belysningstype.

Under alle omstændigheder skal du holde dig for øje, at de opgivne specifikationer på et produkt er producentens egne, der ikke efterkontrolleres af uafhængige eksperter medmindre andet angives i produktbeskrivelsen.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Journalist / Kilder
Af:

Kilder:
Carsten Vejborg, energivejleder, Energitjenesten Poul Erik Pedersen, konsulent, Elsparefonden Klaus Mejlholm, produktchef, Dansk Supermarked Elsparefonden.dk Wikipedia.org Taenk.dk Ecolight.dk Susanne Lundbæk, Go’ Energi Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys

Henvisninger:
Energistyrelsen skriver om LED-lys og A-pærer på deres hjemmeside LED-lys og A-pærer på Energitjenestens hjemmeside Læs mere om energimærkning af pære og lamper

Kommentarer (14)

 1. Patrick Halberg
  Det er en rigtig fin oplæg omkring LED belysning. Der er stadig mange der ikke har styr på LED junglen. Der er mærkebrand og så er der no-name produkter. No-name produkter viser sig at være lige så gode mærkebrand såsom philips og samsung. En af de billigste LED webshop i Danmark er lige pt. http://www.led-manden.dk/10-led-lysband
  (0)Svar og se andres svar


 2. Christian Nørmark
  De væsentligste fordele er, at man kan spare rigtig meget på strømmen ved at erstatte de gamle pærer med LED pærer. Faktisk viser undersøgelser, at man kan spare helt op til 80%, hvilket vil give luft i budgetterne i de danske hjem. Derudover har LED pærer en ufattelig lang levetid, og det betyder, at man slipper for en stor del af besværet i forbindelse med en pære, der springer. LED pærer skal typisk skiftes 2-4 gange i løbet af en livstid afhængigt af, hvor meget man benytter den pågældende lyskilde. Dette er naturligvis kun få af mange fordele ved LED pærer, men det står klart for mange, hvorfor de er blevet et hit hos danskerne, og det har også bevirket til, at man i dag kan købe alverdens forskellige LED pærer. http://www.mrperfect.dk/5-led-spots-og-led-paerer
  (0)Svar og se andres svar


 3. Kasper
  Fin debat om LED - om end jeg forstår en del af forvirringen. Jeg arbejder selv om LED-belysning, og vil forsøge at svare på et par af spørgsmålene.

  Det er sagt før, men jeg vil igen gerne understrege vigtigheden af at skelne mellem markedets produkter. Udvalget er enormt og det samme af kvaliteten. Folk går ofte efter de billigere varianter, oplever det blålige, "dårlige" lys, der beskrive som en børnesygdom i artiklen. Vil ikke kalde det en børnesygdom mere - det er simpelthen blot dårlig kvalitet. Som udgangspunkt anbefaler jeg at holde sig til store mærker. Kvaliteten er simpelthen bedre en efterligninger fra Kina....

  LED har gennemgået stor udvikling er bl.a. gået fra det vi kaldte 1. generation til 2. generation. Pæren i artiklen er 1. generation og det folk ofte kalder en "diodepære", fordi der sidder mange små dioder (SMD). 2. generation er i stedt få, højtydende LED-chips. I de pærer jeg selv forhandler er antallet af dioder eksempelvis gået fra ca. 20 til 3 - og med et betydelig højere lysudbytte.
  Samtidig er lysets spredning nu mere præcist, pærerne er (for de store fabrikater) testet efter internationale standarder og holder hvad de lover.

  Købes der kvalitet, kan man derfor fint udskifte belysningen i sin butik, private hjem e.lign. uden at frygte for kvaliteten.

  Venlig hilsen
  Kasper
  www.candela-led.dk
  (0)Svar og se andres svar


 4. Jens Normann
  Rigtig god artikel!

  Synd at kommentarerne indeholder desperate LED shops...
  (0)Svar og se andres svar


 5. Kurt nielsen
  Det var sørme billigt hva??? NOT.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Simon Jørgensen
  De billigste Philips LED-produkter finder du hos Diodepære.dk!!


  Diodepære.dk har sat samtlige Philips-produkter ned med 20-40%, og har nu de billigste kvalitets LED-pærer på nettet.

  Vi bruger ikke penge på reklame, og det kommer kunderne til gavn.

  Vi vil hellere afsætte vores produkter til mange glade kunder, og tjene en smule på mange ordre istedet for at tjene meget på få ordre.

  Vi sælger lige nu en Philps 60W erstatning for kun 295 kr!!

  http://www.xn--diodepre-o0a.dk/60w-erstatning/18-master-ledbulb-12-60w-e27-2700k-a60.html

  Vi giver prisgaranti på ovenstående pære. Så hvis nogen kan finde pæren billigere andre steder, sætter vi prisen endnu mere ned, så vi kan fortsætte med at være den billigste forhandler.
  (0)Svar og se andres svar


 7. jan S
  Hej
  Man kunne jo også bare kalde de gamle´energislugere´ for varmelamper, så må de godt sælges !!
  (0)Svar og se andres svar


 8. Jesper Larsen
  Det eneste problem er at folk ofte køber en latterlig billig LED hos den lokale købmand - så er kvaliteten godt nok også derefter. Går man efter den seriøse LED er prisen "høj" men kvalitet på lys og farvegengivelse er helt perfekt ! *Du må ikke sammenligne en 50 kr LED med en kvalitets LED til måske 600 kr. Langt de fleste vælger desværre den til 50 kr - og så er det noget bras der ikke giver det korrekte lys - eller måske endda i en blå tone..
  (0)Svar og se andres svar


 9. Peter G
  Husk at du kan få skattefradrag i forbindelse med reparation eller fornyelse af elinstallationer:

  Se mere her: www.haandvaerkerfradrag.dk
  (0)Svar og se andres svar


 10. Jens Nielsen
  Jeg synes det er forkasteligt at vi skal påtvinges noget elektronisk bras , der ikke er færdigudviklet .
  (0)Svar og se andres svar


 11. Ib
  Totalforvirring?
  I artikle sættes lighedstegn mellem LED-pærer og Diode-pærer
  Jeg har lommelygter med flere diode'pærer' - og de lyser som et stearinlys.
  men jeg har også med en LED'pære' - og de lyser mere end en gammel maglite spotlygte.
  Der er en verden til forskel på de to typer, og det vil jeg gerne høre mere om, for ellers bliver jeg lige så forvirret som forfatteren.
  (0)Svar og se andres svar


 12. John Drage
  Men man hører ikke så meget om de nye lyskilders "bagdele". Rigtig mange ældre mennesker oplever, at de simpelthen ikke kan se ved det lys, selv ikke ved "en større model". Og der er ligeledes rapporter om, at mange oplever nogle hovedpiner og andet ubehag, som forskning kan underbygge med, skyldes at lyset i A-pærer f.eks. "står og svinger" højfrekvent.
  Og alt andet lige, så synes jeg det er usselt, at EU skal komme og presse et forbud mod produktion og distribution ned over hovederne på os. I stedet for stille og roligt at se de nye pære-typer "naturligt" overtage markedet. Føj!
  (0)Svar og se andres svar


 13. ET
  God informativ artikel vedr. et emne, der er svært at overskue.
  Gerne mere af samme slags evt. med grafer og billeder.
  (0)Svar og se andres svar


 14. Lise Andersen
  Rigtig god artikel som rammer plet trods at den er skrevet for et år siden. Som det nævnes er der sket rigtig meget på den teknologiske front inden for LED belysning.

  Selv har jeg udskiftet alle mine halogen spots med tilsvarende 230v LED spots og er meget tilfreds både med lysudbyttet og farvegengivelsen.
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab