Der er 92 professionelle potteplantegartnere i Danmark samlet i branchesektoren Floradania. I løbet af de seneste 10 år har mange af dem omlagt deres produktion for at producere flere grønne planter i stedet for kun at fokusere på blomstrende potteplanter. Faktisk er afsætningen af grønne planter i løbet af en otteårig periode fra 2012 til 2020 vokset med 10 procentpoint.

– Allerede for 10 år siden sagde trendspottere, at der ville komme en ændret efterspørgsel, der gik imod grønne planter, hvor det skal være mere enkelt og skulpturelt. Det var en tendens, de kunne se allerede der, og med den ville der komme en stigende efterspørgsel, fortæller Peter Larsen-Ledet, der er direktør i Floradania. 

Floradania er en ud af fire sektorer under Dansk Gartneri, og de beskæftiger sig udelukkende med potteplanteproduktion. 

Årsagerne til danskernes glæde ved de store, grønne planter er mange. Det skyldes både konkrete ændringer i byggestilen i byggebranchen og en mere filosofisk tilgang til livet, der handler om længsel 
og væren.

Vindueskarmen, der forsvandt

Der er gang i byggebranchen i Danmark. De seneste 10 år er der især i storbyerne bygget mange nye huse og højhuse, der har et særligt udtryk til fælles: Bygningerne er præget af store glaspartier, der oftest går fra gulv til loft. Det betyder, at der ikke er nogen vindues­karme, stedet hvor man før i tiden plejede at stille potteplanterne. 

– Vindueskarmen er forsvundet i mange moderne byggerier. Det stiller krav til, at man arrangerer planter på andre måder, for eksempel i grupper på et bord og i forskellige størrelser og farver. Når de boliger så bliver vist i bladene, så er det med til at skabe en effekt, hvor andre ser det, og det breder sig. Vi bliver inspireret af de hjem, vi ser i bladene og på sociale medier, fortæller Lene Ostenfeldt, selvstændig interiørstylist. 

Selvom størstedelen af danskernes hjem stadig har vindueskarme, har moden fået folk til at stille planterne på andre steder end før. En potteplante er ikke længere bare en potteplante. 

Corona skubbede til kreativiteten

De levende planter i hjemmet har fået en større og anden betydning end blot at være til pynt. Det er en tendens, der er blevet endnu tydeligere i løbet af coronatiden. 

– Under coronakrisen er kreativitet blevet det nye statussymbol. Man kan se det på sociale medier. Vi søger simpelthen projekter, der kan dulme det stress og pres, vi ser ude i verden i form af naturkatastrofer og klimakriser, terror og sygdom. Vi søger noget kreativt, vi kan beskæftige os med, noget at fordybe os i, som ikke kræver en digital forbindelse og genopliver glæden ved at skabe noget, der gror mellem hænderne på os, forklarer Lene Ostenfeldt.

Hvor man før havde et par enkelte planter i vindues­karmen, er det nu blevet udbredt at have et større antal planter i hjemmet, der har det til fælles, at de er grønne med store blade, men gerne består af en blanding af både typer, sorter og farver. En anden tydelig indikation af planternes stigning i indretningshierarkiet ses også på salgsstederne. 

– Vi kan se i de senere år, at planterne også er kommet ind i andre typer butikker. Nu er det ikke længere kun i blomsterbutikkerne, vi køber en plante, de er også i interiørbutikkerne, siger Lene Ostenfeldt.

Den grønne plante er blevet årtiets nye møbel. Selvom den er grøn, er den dog ikke nødvendigvis bæredygtig. 

Eksperternes bud på grønne fremtidstendenser

Lene Ostenfeldt, selvstændig interiørstylist:

"Jeg tror, der vil komme meget mere fokus på selve rådgivningen om planter. Vi kan se, at der i storbyerne dukker plantecentre op, hvor der er workshops og rådgivning, og hvor man kan plante sine planter om. Det er ikke længere nok at købe en plante på tilbud i Føtex, vi vil også vide, hvad den egentlig kan, hvor den stammer fra, og hvordan den skal passes. Vi kommer også til at se en udvikling af potteplanten. I stedet for en at give traditionel potteplante som værtindegave, giver man måske et gavekit, hvor der er et lille sæt til forspiring eller til stiklinger. Man giver noget, som giver modtageren mulighed for at opdage sine grønne fingre og skabe noget selv."

Berit Rørbøl, landskabsarkitekt og haveekspert i Videncentret Bolius:

"Jeg kunne godt forestille mig, at der kommer nye måder at dyrke på. Skal vi overhovedet dyrke i jord? Man kan dyrke i vand, dvs. helt uden et vækstmedie, og man kan dyrke i granulat, som er mineralske sten. Vi vil prøve at dyrke i materialer, der ikke indeholder formuldet plantemateriale, som jord er. Og måske kan man hænge planterne op i en moskugle eller halmkugle. Vi ser det også inden for havebrug, hvor man fx dyrker kartofler i halm i stedet for i jord. Man prøver nye metoder." 

Brug-og-smid-væk-planter

Det er især de unge storbyboere, der ikke selv har en have, men derimod en lejlighed og måske en altan, der har taget de mange grønne planter til sig. Det er det samme segment, der går forrest i kampen mod klimaforandringer, men man kan ikke sætte lighedstegn mellem en bæredygtig livsstil og mængden af grønne planter i sit hjem. 

– Folk vil gerne dyrke det levende og sætte sig ind i det, men det er ikke det samme, som at det bæredygtigt. Det kommer an på, om man holder liv i planterne, eller om man hele tiden render ud og køber nye planter, udtaler Berit Rørbøl, haveekspert hos Videncentret Bolius. 

– Det er ikke bæredygtigt at gå ned og købe en plante og have den stående, glemme at vande den og så købe en ny. Så er det bare brug-og-smid-væk som så meget andet, men hvis du køber en plante og har den i 10 år eller tager stiklinger af den, så er det mere bæredygtigt end at købe en ny. Alt indkøb, som man ikke skal leve af, er overforbrug, pointerer Berit Rørbøl. 

Planter skaber inspiration

Selvom det ikke er bæredygtigt at fylde hjemmet med planter, kan det til gengæld være givende på andre måder. 

– Det er glæden ved det. Det handler mere om psyke end om bæredygtighed. Ligesom når du går ud i en skov, så er der nogle stoffer, der går i gang i kroppen, og du bliver mere glad, forklarer haveeksperten. 

Det element har de lavet undersøgelser om hos Floradania. Et ph.d.-projekt for branchen talte sit eget tydelige sprog, når det kom til potteplanters indflydelse på arbejdspladsernes kontormiljøer. 

– Hvis et kontorlandskab har planter, bliver folk mere inspirerede og produktive, men hvis alle planterne omvendt ser halv- eller heldøde ud, så falder produktiviteten, siger Peter Larsen-Ledet. 

Stigende efterspørgsel

En anden undersøgelse, som Floradania fik udført hos Teknologisk Institut, viste, at grønne planter i hjemmet kan have en luftrensende effekt.

– Ventilationsanlæg er stadig det, der skaber det bedste klima i et hus, men planterne optager nogle af de kemikalier, der er i luften, hvis du fx lige har malet væggen. De har en luftrensende effekt, fortæller Floradanias direktør.

De danske gartnere har mærket en tydelig stigning i efterspørgslen på planter under coronakrisen, og for første gang i 20 år oplevede flere producenter en prisstigning på potteplanter i Danmark. 

– Det er længslen, vi har, efter naturen. Vi er mere bevidste om, at det grønne er lige så stor en del af indretningen som at vælge et møbel eller belysning. Der skal tages højde for, hvor planterne skal være i hjemmet, konkluderer Lene Ostenfeldt.