Hvilke typer håndvaske findes der?

Du kan vælge mellem forskellige udformninger og farver, når du skal købe en ny håndvask til dit badeværelse eller gæstetoilet.

De mange forskellige typer af håndvaske. De kan deles op i tre hovedtyper:

  • Væghængte håndvaske, dvs. vaske, som er hængt op på væggen med beslag.
  • Indbyggede håndvaske, dvs. vaske, som er bygget ind i et skab eller en bordplade.
  • Frit-/gulvstående håndvaske, dvs. håndvaske som er konstruerede, så de kombinerer vask med skjul af installationerne og som står direkte på gulvet.

Hvad skal du tænke på, når du køber?

Inden du køber en håndvask til badeværelset, er det en god idé at overveje følgende:

  • Hvor stor skal håndvasken være?
  • Hvilket materiale skal håndvasken være lavet af? 
  • Skal håndvasken være væghængt eller indbygget?
  • Skal der være bundprop/bundventil i vasken?
  • Skal der være bordplads ved siden af håndvasken samt evt. skabsplads under håndvasken?
  • Hvordan skal blandingsbatteriet placeres?
  • Hvilken farve skal håndvasken have?
  • Skal du vælge en standardvask eller en designervask?

Håndvaskens størrelse

Når du skal købe en ny håndvask, skal du først og fremmest finde ud af, hvor stor den skal være. Ønsker du fx en vask, hvor der er god plads til klatvask, barbering og opskylning af vasketøj? Eller skal vasken blot bruges til at vaske hænder i?

Til børnefamilier er det især vigtigt, at der er plads omkring vasken. Hvis I ofte er flere på badeværelset samtidig, kan det også være en idé med to håndvaske, hvis der ellers er plads i rummet.

På mindre badeværelser og gæstetoiletter kan rummets størrelse sætte grænsen for vaskens størrelse.

Vaskens størrelse og proportioner bør passe til rummet. Både for at du let skal kunne komme rundt om vasken, og fordi en alt for stor håndvask i et meget lille rum vil få rummet til at virke uharmonisk.

Håndvaskens materiale 

Håndvaskens materiale er ikke kun afgørende for håndvasken stil og farve, men også for holdbarheden, og hvor rengøringsvenlig den er. 

Det mest typiske materialevalg til håndvasken er porcelæn. Porcelæn er ret robust og kan nemt rengøres. 
Andre typer materialer kan fx være natursten eller akrylkomposit, også kendt som Corian. Fordelene med disse materialer er, at de egner sig godt til at forarbejde til en samlet håndvask og bordplade i et, og kan skræddersys specifikt til dit badeværelse. 

Ulempen er dog, at nogle materialetyper, især natursten, som marmor, kan være sårbare overfor rengøringsmidler, kalkfjerner og produkter som fx hårfarvningsmidler.     

Væghængt, indbygget eller fritstående håndvask

Du skal også beslutte, om vasken skal være væghængt, fritstående eller indbygget i et skabsmodul eller en bordplade.  

Både en væghængt og en fritstående håndvask har som udgangspunkt ikke noget bordplads omkring sig. Derfor er disse typer et godt valg, hvis pladsen er trang.  

Væghængt håndvask 

Den væghængte håndvask er nok den mest typiske type af håndvaske, stærkt forfulgt af den indbyggede håndvask. En væghængt håndvask er nem at placere og egner sig fx godt til små badeværelser, hvor pladsen er træng. Ulempen er, at rørføringen under vasken er synlig og derfor kræver lidt ekstra omtanke og finesse, så slutresultatet bliver så smukt som muligt.  

Hvis dit badeværelse er så lille, at du skal tage bad lige op ad håndvasken, er den væghængte håndvask også ideel. Materialer som porcelæn og metalrør tager ikke skade af at blive våde fra bruseren, hvorimod møblet under en indbygget håndvask oftest vil blive ødelagt over tid fra vand og fugt.

Indbygget vask eller vask placeret på et møbel

Hvis du har plads i badeværelset og ønsker en praktisk opbevaringsløsning, så er den indbyggede håndvask et godt valg.  

Håndvaske som skal placeres ovenpå et skabsmodul er til gengæld knap så fleksible at placere i rummet som en vask, der bare skal hænges op på væggen. 

Du kan også vælge en håndvask, der er indbygget i bordpladen. Vasken kan fx være monteret, så bordplade og vask går ud i et - enten ved nedfældning i bordpladen eller underlimning. Vask og bordplade kan også være skåret ud af et stykke, fx i granit eller Corian. 

Du kan også få håndvaske, der står oven på en bordplade med blandingsbatteriet siddende på væggen eller monteret i håndvasken. Det ser flot ud, men er ikke altid så rengøringsvenligt, da det kan være besværligt at komme til at gøre rent under vasken. 

Håndvaske til indbygning fås efterhånden i alle størrelser og udformninger – både i små størrelser til det lille badeværelse og i større størrelser hvor der også kan være plads til ekstra bordplads eller måske to håndvaske. 

Fritstående håndvaske

Fritstående håndvaske – eller gulvstående som de også kaldes – laves i mange forskellige former og højden er ca. 85 cm. Fritstående håndvaske kan være meget elegante at se på, og kan give et specielt udtryk til dit badeværelse. De er ikke så typiske i Danmark mere, men ses fx typisk i det sydligere Europa eller i boliger med en mere herskabelig stil. 

Bordplads og bundprop

I børnefamilier kan det være rart med en bordplade ved siden af håndvasken, så du kan sætte børnene op på bordet, når de skal vaskes eller have børstet tænder. Det er også rart, at der er plads til at lægge ting fra sig ved siden af vasken, fx make-up, barbermaskine eller måske tøj. 

Overvej, om der skal være prop/bundventil i vasken, så du kan fylde den med vand. Det er både vigtigt ved tøjvask og klatvask, og hvis børnene skal kunne lege med skibe el.lign. i den. Bundproppen har også den fordel, at den dækker for afløbet, og dermed er en del af håndvaskens samlede stil. 

Placering af blandingsbatteri

Du skal også tage stilling til, hvordan blandingsbatteriet - altså det armatur, hvor du tænder, slukker og skruer op og ned for vandet - skal placeres. 

Ofte er placeringen af blandingsbatteriet allerede fastsat af selve håndvaskens design, men blandingsbatteriet kan også være monteret i bordpladen eller på væggen bag ved vasken. 

En vask, hvor blandingsbatteriet er monteret på væggen, er noget nemmere at holde ren. Du slipper for at gøre rent og tørre af omkring blandingsbatteriet, hvor der ofte sætter sig en del skidt og kalk. Hvis din bordplade omkring vasken er lavet af træ, er det klart en fordel at placere blandingsbatteriet enten som en integreret del af håndvasken eller oppe på væggen for at undgå vand og evt. råd på træpladen.   

Håndvaskens farve og design

Stilen på din håndvask er selvfølgelig også vigtig. Den mest almindelige farve er hvid, men der findes en masse andre muligheder. De sidste år har de mørke farver i badeværelset vundet indpas, og håndvaske i retrofarver eller sort er ikke blevet ualmindelig. Det er også muligt at købe mexicanske håndvaske i mange farver og mønstre eller designerhåndvaske med gulv- og sølv overflader. 

Du skal blot være opmærksom på, at en klassisk, hvid porcelænshåndvask er nemmest at holde ren. Kulørte håndvaske og håndvaske i mørke farver, fx sort eller grå, er knap så nemme at holde, fordi kalkaflejringer ses tydeligere på den mørke baggrund.

Du kan også vælge en unik håndvask formgivet af en kendt designer. 

Designerhåndvaske er normalt dyrere, men de kan også være både flottere, mere velproportionerede og mere spændende end en almindelig standardvask. Men det vigtigste er selvfølgelig, at håndvasken passer til den stil, du vil have på badeværelset. 

En genbrugshåndvask kan have lige præcis den klassiske stil, dit badeværelse har brug for. 

Håndvaske er ret robuste og kan sagtens holde til at blive brugt hos flere familier. Når du køber en håndvask som genbrug, får du ofte en mere favorabel pris, men du kan ofte også være heldig at finde en helt unik håndvask med smukke detaljer eller retro design. 

En anden fordel ved at købe genbrug er, at du på den måde er med til at spare på jordens ressourcer. Hver gang en ny håndvask skal produceres, bruges der råmaterialer og udledes CO2. Du sparer altså ikke bare penge, når du køber genbrug, men sørger også for at sænke dit klimaaftryk.   

Hvordan tilsluttes håndvasken vandrør og afløb?

Når håndvasken er sat op, skal den sluttes til et afløb, så det brugte vand kan løbe væk, og vasken skal naturligvis også forsynes med et blandingsbatteri og et armatur, så du kan få koldt og varmt vand.

Normalt sidder der en vandlås under selve vasken, som bliver monteret til et afløbsrør, som fører direkte til et gulvafløb.

Du må gerne selv montere/udskifte en håndvask samt blandingsbatteriet, hvis installationen ellers er lovlig, og der er en lukkehane (stopventil eller ballofix), så du kan lukke for vandet, mens du monterer blandingsbatteriet.

Hvis der ikke er en lukkehane, skal du have en vvs-installatør til at montere eller udskifte toilettet.

Skal du selv købe håndvasken eller lade fagmanden gøre det?

Du kan godt spare en del penge ved selv at købe en håndvask. Desuden kan du lettere sikre dig, at det er den helt rigtige model og farve, du får, hvis du selv står for indkøbet.

Det er dog vigtigt, at du sørger for, at vask, blandingsbatteri, vandlås, afløbsrør m.v. passer sammen, så du undgår en masse bøvl og besvær, når vasken skal monteres.

Du kan også vælge at overlade indkøbet af håndvask til håndværkeren/vvs-installatøren, hvis du selv vil slippe for besværet. Det kan være en fordel, hvis du er i gang med at få lavet et helt nyt badeværelse, hvor der jo skal bestilles en masse materialer.

Rent prismæssigt kan det normalt ikke betale sig at lade håndværkeren købe vasken, da han oftest skal have procenter af handlen.

Kan det betale sig at købe en håndvask i udlandet?

Der kan være penge at spare, hvis du køber vasken i eksempelvis Sverige eller Tyskland. 

Du kan nemt bestille vasken hjem via internettet, men vær opmærksom på, at der kan tillægges ekstra gebyrer og told på prisen, når du køber ind fra udlandet, afhængigt af hvor i verden du køber vasken. Et problem kan også være, at du ikke kan se modellen, før du køber den, så vær ekstra opmærksom på mål og stil, inden du køber varen hjem.