Hvilke lamper må du bruge på et badeværelse?

Elektricitet og vand kan være en farlig kombination. Vandet kan lede elektriciteten, så du risikerer at få stød, hvis lampen ikke er beregnet til at være i et rum med vand og høj fugtighed.  Derfor stilles der særlige krav til lamper, der skal bruges i badeværelset.

Badeværelsets forskellige områder

Alt efter hvor i baderummet en lampe skal placeres, gælder der forskellige krav til lampens vandtæthed. Ifølge reglerne deles badeværelset op i følgende område ud fra, hvor vådt der er:

  • Område 0: Den vådeste del af badeværelset, dvs. den indvendige del af badekarret og brusekabinens bassin og steder, hvor man forestiller sig, at lamperne vil være under vand.
  • Område 1: Området over badekarret/bassinet i op til 2,25 meter over gulv og det område, der afgrænses af brusenichens væg. Er der ikke bygget vægge op omkring din bruser, er det området, som er målt fra armaturet og 120 cm ud.
  • Område 2: Den del af rummet, der ligger lige op ad område 1 og 0,6 meter ud fra dette.

Hvor stort et areal de forskellige områder dækker afhænger af, hvilken type bad du har. Har du badekar, brusebassin eller lukket bruseniche, findes både område 0, 1 og 2. Men har du i stedet en skillevæg, et bruseforhæng eller lignende løsning som afskærmning, bortfalder område 2, og område 1 udvides i stedet.

I stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6 var område 3 også defineret. Dette område er faldet bort i den nye standard, som trådte i kraft 1. juli 2017.

Hvor må du hænge almindelige lamper op i badeværelset?

I den del af badeværelset, der er uklassificeret, må du sætte en almindelig lampe op, som ikke er godkendt til vådrum. Det betyder bl.a., at du godt må sætte en almindelig loftslampe op, hvis loftshøjden i badeværelset er over 2,25 meter. 

I alle andre områder i badeværelset skal der bruges lamper, der er godkendt til badeværelser. Kravene til lampen afhænger af, hvor vådt der er det sted, hvor lampen skal sættes op.

Lampens IP-mærkning

Badeværelseslamper har en kapslingsklasse, en såkaldt IP-mærkning, som fortæller, hvor tæt lampen er i forhold til vand og støv. Tæthedsgraden angives som IP efterfulgt af 2 tal. Det første tal angiver, hvor støvtæt lampen er, mens det andet tal angiver, hvor vandtæt lampen er. Støvtætheden er ikke vigtig i badeværelset, men vandtætheden er. Derfor er det i badeværelset mest vigtigt at du kigger på det andet tal på IP-mærkningen.

  • Område 0: IPX7 – i praksis IP67, og hvis det udsættes for spuling IP67
  • Område 1: IPX4 – i praksis IP44, og hvis det udsættes for spuling IP55
  • Område 2: IPX4 – i praksis IP44, og hvis det udsættes for spuling IP55

Når du skal vælge en lampe til badeværelset, er det altså vigtigt at vide præcis, hvor den skal sidde. Når du ved det, skal du finde en lampe, der har den rigtige IP-mærkning.

Ud over IP-mærkningen skal alle lamper og andre elapparater, der sælges i Danmark, være CE-mærkede. CE-mærket garanterer dig, at importøren eller fabrikanten af lampen tager ansvaret for, at lampen overholder en række fastsatte sikkerhedskrav. Du bør aldrig installere en lampe, der ikke er CE-mærket.

Hvordan finder du en godkendt lampe til badeværelset?

De lidt indviklede krav til lamper på badeværelser betyder, at det kan være svært at gennemskue, hvilke lamper du må bruge hvor. Det letteste er derfor at få en autoriseret elektriker, som forhandler badeværelseslamper, til at hjælpe dig med at finde en lampe, der er lovlig.

Elektrikeren kan også hjælpe dig med at finde ud af, om en bestemt lampe er godkendt. Hvis du kender lampens navn, kan han som regel hurtigt finde den og undersøge, om den overholder de nødvendige krav.

Det er vigtigt for elektrikeren at vide, hvor i badeværelset lampen skal sidde. Du skal derfor måle afstanden fra lampens placering til indersiden af badekarret eller bruseren.

Hvis du synes, at det er for besværligt, kan du i stedet købe en lampe med den skrappeste IP-mærkning (IP67). Så er du sikker på, at den må bruges overalt i badeværelset.

Må du selv sætte lamper op i badeværelset?

Du må kun selv sætte lamper op i den uklassificerede del af badeværelset. 

Som hovedregel skal alle lamper med en IP-klassificering på IP44 og derover monteres af en autoriseret elinstallatør. Det vil altså sige, at alle lamper i områderne 0, 1 og 2 skal monteres af en elektriker.

Stikkontakter må kun opsættes i uklassificeret område.

Hvordan kan du tjekke, om dine nuværende lamper er sikre?

Hvis du ikke selv har købt lamperne i dit badeværelse, kan det være svært at vide, om de overholder kravene til vandtæthed.

Du kan tjekke, om lamperne virker sikre og i orden, på følgende måde:

  • Tjek, om ledningen sidder godt fast i lampen. Ledningen skal kunne tåle et fast og bestemt træk uden at give sig eller gå løs. Den må heller ikke kunne "skubbes ind" i apparatet.
  • Tjek, om lampen virker robustog er udført i en ordentlig kvalitet. Der må ikke sidde noget løst på eller i lampen.
  • Hvis du får stød, når du rører ved lampen eller dens ledning, er der noget helt galt. På en lampe må du ikke kunne røre ved gevindet på pæren eller den indvendige del af lampens fatning, når pæren er sat i lampen, og lampen lyser. Du må heller ikke kunne pille dæksler eller plader af lampen, så du kan komme til at røre ved ledninger og samlinger.
  • Tjek, om lampen har skarpe kanter. Der må ikke være skarpe kanter der, hvor ledningen går ind i apparatet. Hvis der er skarpe kanter, kan ledningen med tiden blive gnavet over, og du kan derfor risikere at få stød.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt lamperne i dit badeværelse er sikre og i orden, bør du få en elektriker til at undersøge, om du bør udskifte lamperne.

Hvilken slags lys er der brug for på badeværelset?

Der er som regel både brug for almindelig rumbelysning til at lyse rummet op og en særlig "arbejdsbelysning" ved spejlet, så familiens medlemmer kan se godt, når de skal barbere sig, lægge makeup el.lign.

I langt de fleste tilfælde er det derfor bedst med en kombination af flere forskellige lamper på badeværelset.

Belysning af rummet

Rumbelysningen kan fx komme fra lamper i loftet eller uplights på væggene. Hvis brusebadet er placeret i en niche, kan det være nødvendigt med en ekstra lampe her.

Arbejdslys ved spejlet

Arbejdslyset ved spejlet bør være en mere koncentreret lyskilde. Lyset skal placeres, så det ikke kaster mærkelige skygger på ansigtet eller giver reflekser, som gør det vanskeligt at se detaljer.

Desuden er det vigtigt, at lyset har en god farve. Det er ikke særlig rart hver morgen at blive konfronteret med en unaturligt grå eller grøn udgave af sit ansigt. Du kan evt. spørge din elektriker til råds om, hvilke typer lamper der er bedst egnede.

Spejlinger og reflekser

I badeværelset er der mange spejle og blanke overflader, som kan reflektere lyset. Derfor bør du være særligt opmærksom på, om de lamperne, du vælger, kan blænde eller give ubehagelige lysreflekser, når de spejles i de blanke overflader.