Se kakkelbordene her

- Jeg er bestemt ikke enig i, at vi ikke har været ude ved kakkelbordene. Jeg ved præcist, hvad folk går og taler om.

Sådan lød det fra Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt på TV2 tilbage i 2006, da hun skulle forsøge at forklare, hvordan partiet kom videre efter meget dårlige meningsmålinger ovenpå en krise. Underforstået, at Socialdemokratiet havde følelse med hr. og fru Danmark, den helt almindelige borger, som jo selvfølgelig ejer et kakkelbord.

Kakkelbord kom til Danmark i 1660'erne

Men hvordan blev kakkelbordene egentlig synonym med dansk hverdagsliv? Hvor mange ejer stadig et kakkelbord, og hvor kommer kakkelbordene fra oprindeligt?

- De første kakkelborde, eller fliseborde, som de også kaldes - kom til Danmark samtidig med de varme drikke tilbage i omkring 1660'erne, fortæller museumsinspektør i Den Gamle By i Århus, Tove Engelhardt Mathiassen.

Hvad er en kakkel?

En kakkel er en tyk keramikflise, lavet af ler og brændt ved høj temperatur. Ud fra materiale og fremstillingsmåde ville det rette ord være en klinke, men kaklen kan være buet, så den passer rundt om en kakkelovn, der får en større overflade og kan give mere varme fra sig.

Kakkelbordets fliser er ofte glaserede og har mønster eller et overordnet motiv.

Det var blevet populært i de finere kredse at drikke kaffe, varm chokolade og te, der blev serveret fra temaskinerne. Og så var det praktisk at have overflader på sofabordene, som kunne tåle varme, og ikke træborde, hvor de varme drikke satte mærker.

Kakkelborde fra Kina og Europa

I starten kom bordene med hele bordplader af fajance importeret fra Kina. I midten af 1700-tallet kom en lidt billigere udgave til Europa, hvor fajancen var delt op i felter. Men flise- eller kakkelbordene var stadig forbeholdt de mere velhavende.

- Først op i 1950'erne og 1960'erne slog kakkelbordene rigtig igennem til den bredere danske befolkning. Det var efterkrigstiden, hvor vi efter en meget fattig periode fik en velstandsperiode, og mange flere samfundsgrupper fik råd til at anskaffe sig ting til boligen, siger Tove Engelhardt Mathiassen.

Keramikbord gjorde det nemt

- Kvindernes nye rolle på arbejdsmarkedet spillede også i høj grad ind, fortæller forfatter og foredragsholder Kirsten Rykind-Eriksen, der er uddannet etnolog og har medvirket i flere undersøgelser om danskernes interiør.

- I 1960'erne forsvandt dugene også. Kvinderne havde ikke tid til at brodere mere eller vaske og stryge dugene, for de gik jo på arbejde. Så et keramikbord var nemt at have med at gøre, forklarer Kirsten Rykind-Eriksen.

Unikke kakkelborde

I 1970'erne kom der brune farver og kunst på kakkelbordene. Efter at have haft en periode med en del masseproducerede møbler, blev det nu populært at have møbler med et individuelt præg.

Derfor lavede nogle selv kaklerne på aftenskole, eller de mere velstillede bestilte kakler hos kunsthåndværkere for at få et unikt bord, der skilte sig ud fra mængden, fortæller Kirsten Rykind-Eriksen.

Mørke farver samlede familien

I den periode var der hessian på væggene og keramiklamper over kakkelbordene. Og det var ikke tilfældigt, at bordene var i brunlige og orange nuancer.

- Efter at have haft et oprør i slutningen af 1960'erne med institutionerne i opbrud, kom den mørke periode, hvor vi rigtig skulle hygge os og ligesom forsøge at samle det, der var blevet spredt, fx familien. Og det afspejlede sig på interiøret i boligen, for mørke farver samler, siger Kirsten Rykind-Eriksen med henvisning til psykologi inden for farvelæren.

Glasborde afløste kakkelborde

- I 1980'erne blev kakkelbordene skubbet lidt ud på sidelinjen af glasbordene, der både var billigere og endnu nemmere at tørre af end de af og til noprede kakler med fuger mellem. Men kakkelbordene eksisterer skam stadig. Bare i ny forklædning, fortæller tidligere direktør i Haslev Møbelsnedkeri, Finn Jacobsen.

I 2010'erne er kaklerne i bordene i mere dæmpede beige og grå farver eller med minimalistiske mønstre i sort/hvid, som passer ind i den mere stringente boligstil, som mange danskere godt kan lide i perioden.

Kakkelborde stadig et hit

Hos Haslev Møbelsnedkeri koster et kakkelbord 2.700-9.000 kr. Bordet fremstilles manuelt, hvor kaklerne skæres ud i former og lægges i rammen.

- Der er stadig salg i kakkelborde, så derfor producerer vi det stadig med kakler fra Italien, siger Finn Jacobsen.

Send ideer til 'Hvor blev det af?'

Hessian, kokostæpper eller skibsbriks. Mange ting har på et tidspunkt været populært i danske hjem, men er forsvundet igen.

Har du en idé til, hvilke ting vi kunne tage op i serien 'Hvor blev det af?', så send os en mail på tips@bolius.dk - skriv 'Hvor blev det af?' i emnelinjen.