Det kan være en rigtig god idé at lade den unge betale noget for at bo hjemme, også selvom familien ikke reelt har brug for pengene. Unge bliver nemlig mere økonomisk ansvarlige og forberedt på at flytte hjemmefra, hvis de lærer at have nogle faste udgifter og lægge et budget.

Sådan lyder rådet fra Mette Reissmann, kendt fra tv-programmet "Luksusfælden" på TV3  og tidligere folketingsmedlem for Socialdemokraterne, hvor hun var uddannelses -og forskningsordfører.

- Det er sund fornuft at lade sit barn betale noget for at bo hjemme. Skiftet fra ikke at betale noget hjemme til at flytte hjemmefra er så voldsomt og så stort et chok for de unge, at de let kan blive fristet til at optage forbrugslån for at opretholde deres levestandard, hvis de ikke er vant til at skulle give afkald på noget, fortæller Mette Reissmann.

Lær dine børn om økonomi ved, at de betaler for at bo hjemme

Børn er ikke født økonomer, og du skal lære dem om privatøkonomi, ligesom du lærer dem at spise med kniv og gaffel, mener Mette Reissmann.

- Det er forældrenes opgave at lære deres børn om privatøkonomi, og det kan være en god lektie for unge at betale for at bo hjemme. Men pengeopdragelsen skal faktisk starte allerede i 8-9 års alderen, hvor børnene skal have lommepenge, som de skal lære at forvalte. Børn skal lære, at ting koster penge, og at man bliver nødt til at prioritere, siger hun.

Dårlig økonomi kan tvinge unge til at betale husleje til deres forældre

For familier med en trængt økonomi kan det være nødvendigt, at den hjemmeboende unge betaler et beløb for kost og logi.

- Alternativet til at betale for at bo hjemme er at flytte og betale alle udgifter selv, og det vil være en større udgift, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerrådgiver i Nordea.

Hvor mange unge betaler for at bo hjemme?

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen i maj 2018, viser, at 12 procent af de unge mellem 18-29 år, der bor hjemme, betaler et beløb for at bo hjemme.

Det drejer sig både om unge, der studerer, har sabbatår, har job eller er midt i mellem.

Typisk betaler de 1.000 kr. om måneden - studerende lidt mere og ikke-studerende lidt mindre.

Undersøgelsen viser også, at kun ganske få - 3 procent - af de unge bruger forbrugslån og kredit, inkl. kassekredit og kreditkort, til at opretholde deres levestandard.

Kilde: Undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov for Nordea. Der er i alt gennemført 1.005 CAWI-interview med danskere i alderen 18-29 år, i perioden 8. - 21. maj 2018

Hvornår skal den unge betale for at bo hjemme?

Ifølge Mette Reissmann vil det være oplagt at diskutere, om dit barn skal til at betale noget for at bo hjemme, når det fylder 18 år.

- Et godt tidspunkt vil være, når den unge begynder at få SU eller kommer i lære, siger hun.

...og hvor meget skal den unge give for at bo hjemme?

Hvor meget det er rimeligt, at den unge betaler for at bo hjemme, afhænger af, hvor mange penge den unge har til rådighed om måneden.

- Beløbet er individuelt alt efter, hvilken situation den unge er i. Men et sted mellem 600 og 1.500 kr. vil være normalt, hvis man er på S.U., mens dem, der er i lære, godt kan betale omkring 2.500 kr., vurderer Mette Reissmann.

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra 8.-21. maj 2018, viser, at unge typisk betaler 1.000 kr. for at bo hjemme - studerende betaler lidt mere, mens ikke-studerende betaler lidt mindre.

Opsparing kan være et alternativ til husleje

Mette Reissmann og Ann Lehmann Erichsen er enige om, at et godt alternativ til at betale for at bo hjemme kan være en tvungen opsparing, som kan bruges, når den unge skal flytte hjemmefra. På den måde vil den unge stadig lære at have faste udgifter og samtidig have et økonomisk fundament, når de skal stå på egne ben.

- Forældrene kan aftale, at huslejen spares op, så den unge har startkapital med sig ind i den første bolig. Det har unge brug for, siger Ann Lehmann Erichsen.

En tidligere undersøgelse fra Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, viser, at det nemt kan koste omkring 20.000 kr. at flytte hjemmefra første gang

Lav en skriftlig aftale med dit barn

Uanset, hvilke aftaler forældre indgår med deres voksne børn, er det en god idé at skrive dem ned. På den måde kan familien slippe for gentagne diskussioner om, hvad der er ret og rimeligt.

- Det er en god idé at lave en kontrakt med den unge. Jo mere udførlig den er, jo bedre. Unge elsker at diskutere, så der kan komme mange konflikter, hvis der kun er indgået mundtlige aftaler. Men det er også en god idé af hensyn til forældrene. De skal nemlig lære at give slip på deres børn, så de kan også have gavn af, at aftalerne er skriftlige, mener Mette Reissmann.

Skal forældre betale skat af huslejen, børnene betaler?

Der er ingen skattemæssige hindringer, hvis du ønsker, at dit voksne barn skal betale for at bo hjemme. Ifølge Skatteministeriet skal forældre nemlig ikke beskattes af det beløb, som den unge betaler for at bo hjemme. Skattemæssigt bliver det ikke opfattet som en indkomst, da det handler om, at medlemmerne i husstanden hjælpes om udgifterne.

Gode råd om økonomi til forældre

  • Giv lommepenge og ansvar i stedet for at betale alt for de unge.

  • Hjælp de unge med at lægge et budget. Planlægning og prioritering skal læres i praksis.

  • Stil krav om, at der skal spares op eller betales husleje for at bo hjemme.

  • Lær de unge om økonomi.

  • Tal om familiens økonomi. Der vil være større forståelse for at skulle betale hjemme, hvis den unge kender baggrunden for det.

  • Lav skriftlige aftaler.

Kilder: Mette Reissmann, folketingsmedlem og rådgiver i TV3-programmet Luksusfælden, og Ann Lehmann Erichsen, uafhængig forbrugerøkonom