Billedgalleri: Den økologiske landsby Torup

Økosamfundet Dyssekilde i landsbyen Torup opstod som resultat af en gruppe på fem initiativtagere, som havde stor interesse for vegetarisk kost, lavenergi, økologi og miljø - blandt andet efter filosoffen Martinus´ ideer.

I løbet af 1980'erne gik jagten efter et passende område, hvor der kunne etableres et fællesskab i overensstemmelse med den livsfilosofi, de var blevet inspireret af. Valget faldt i 1989 på Torup ved Hundested i Nordsjælland, hvor gården Dyssekildegård med tilhørende jord var til salg.

50 huse og økologisk landsby i Økosamfundet Dyssekilde

Initiativgruppen kontaktede kommunen, og efter en god, konstruktiv dialog gik kommunen med på ideen. Der blev udarbejdet en lokalplan for området, hvor halvdelen af de i alt 14 hektar jord blev udlagt til bebyggelse og den anden halvdel til økologisk landbrug.

Af de oprindelige initiativtagere var det kun et mindre antal, der reelt endte med at flytte til den økologiske landsby, hvor der i dag bor cirka 200 personer.

I fælleshuset vaskes der med regnvand

Økosamfundet Dyssekilde er inddelt i seks boliggrupper med cirka 8-10 boliger og et fællesområde. Den oprindelige tanke var, at der i alle boliggrupperne blev bygget små boliger, og at bad, køkken og større opholdsfaciliteter skulle være i et større fælleshus. Men løsningen blev hurtigt, at de enkelte boliger blev så store, at de selv indeholdt alle faciliteter. I dag består den enkelte boliggruppe primært af et tæt naboskab, hvor der skal tages stilling til fællesarealerne og bestemmelser for de nærmere områder.

I dag er der i stedet bygget et stort fælleshus for hele landsbyen med vaskefaciliteter ved hjælp af regnvand. Derudover er der kontor og køkken med plads til fællesspisning.

Økologiske huse af ler, halm, træ og genbrugsmaterialer i Torup

Der er flere forskellige typer boliger i den økologiske landsby Torup. Der er både lejeboliger og ejerboliger og huse bygget i ler, halm, træ og genbrugsmaterialer.

For landsbyen er der udnævnt en bestyrelse bestående af beboere. Derudover er der et utal af arbejdsgrupper, der skal udføre forskellige arbejdsopgaver og komme med tilbagemeldinger til de store fællesmøder, hvor alle beslutninger bliver vedtaget.

Mange børnefamilier er flyttet i økologisk landsby

Mange af de første beboere i landsbyen var lidt ældre mennesker, der næsten alle var personligt dybt involveret i udformningen og skabelsen af deres egen bolig. Senere er der blevet flere yngre beboere i landsbyen, mange af dem er børnefamilier.

Mange er flyttet ind i eksisterende boliger eller har fået byggefirmaer til at bygge deres nye hjem med omtanke for økologi og miljø. Den økologiske landsby i Torup er derfor en bebyggelse af meget varierede boliger, hvor stor fantasi og skaberlyst præger området.

Økosamfundet Dyssekilde

  • Den økologiske landsby er i alt på 14 hektar. 7 hektar er udlagt til bebyggelse og 7 hektar til økologisk landbrug. Alle grunde er enten bebygget eller solgt.
  • Størstedelen af landsbyen er bilfri. Der er en stor parkeringsplads ved indkørslen til landsbyen, og kun undtagelsesvist er kørsel tilladt til de enkelte boliger
  • Der bor godt 200 personer i Økosamfundet Dyssekilde i 2022.
  • Der er kun få regler og retningslinjer for, hvad der må bygges i den økologiske landsby. For eksempel må opvarmningen ikke må være baseret på olie, og boligerne skal være nord/syd-orienteret med solfangere på sydsiden.
  • Mod en arbejdsindsats kan beboerne få meget billige grøntsager fra landsbyens økologiske jordbrug.
  • I landsbyen er der en butik med et stort udvalg af økologiske varer.
  • Landsbyen har børnehave og en skole. Begge er tilgængelige for andre uden for landsbyen.