Mange apparater – fx mobiltelefoner og værktøj - kører på genopladelige batterier, der skal lades op gennem en oplader, der er tilsluttet stikkontakten. Men lader du opladeren blive siddende i den tændte kontakt, når du tager det opladte apparat ud af opladeren, bliver den ved med at trække strøm i en eller anden grad, og dermed kan du risikere en mindre eller større elregning.

EU-krav er strammet for, hvor meget strøm en oplader må bruge, når apparatet ikke er tilsluttet kontakt

Det kan være svært at sige præcist, hvor meget strøm fx din iPhone-oplader eller din oplader til den batteridrevne skruemaskine bruger i såkaldt nullasttilstand, altså, når opladeren ikke lader apparatet. Det kommer an på, hvor gammel apparatet eller maskinen er – jo ældre, jo mere strøm bruger den sandsynligvis.

Nogle apparater er reguleret af EU-regler. Det såkaldte EU-direktiv om ecodesign stiller nemlig krav til en række elektriske produkter, der distribueres i EU – eksempelvis mobilopladere, elektroniske skærme og spillekonsoller.

Kravene til det maksimale strømforbrug i nullasttilstand er løbende blevet strammet, og har du fx en mobiltelefon fra 2010, må opladeren maksimalt bruge 0,5 watt. For mobilopladere efter 2011 er kravet strammet til 0,3 watt, og efter den nyeste forordning, der trådte i kraft 1. april 2020, er maksimum 0,1 watt.

Opladere til mobiler bruger derfor ikke særlig meget strøm. Se udregningen herunder.

Hvad koster det at lade mobilopladeren sidde i stikkontakten?

Mobiloplader

Forbrug i Wh

Antal timer

Wh i døgnet

Antal dage

Årligt forbrug i kWh

Elpris pr. kWh

Pris årligt i kr.

Fra 2010

0,50

23,00

11,50

365

4,20

2,95

12,38

Efter 2011

0,30

23,00

6,90

365

2,52

2,95

7,43

Efter 2022

0,10

23,00

2,30

365

0,84

2,95

2,48

Sådan tjekker du, hvor meget strøm din oplader bruger, når den sidder i stikket

Om din oplader så bruger den mængde strøm i ubelastet tilstand eller ej, er en anden sag. Nyeste studier på området har nemlig sammenlignet produkterne på markedet, og de bedste af slagsen er nede på at bruge 0,002 watt i nullasttilstand. Det vil sige, at der findes eksterne strømforsyninger, som næsten ikke bruger energi, når de sidder i stikkontakten og ikke er tilsluttet eksempelvis en mobiltelefon.

Den bedste metode til at finde ud af, hvad lige præcis din oplader bruger af strøm, når den ikke er tilsluttet et apparat, er derfor at bruge en såkaldt energimåler (også kaldet strømmåler, strømforbrugsmåler eller sparometer). Det gælder også for de elektriske apparater, som ikke hører under EU-direktivet, fx batteridrevne powertools.

En energimåler er et simpelt apparat, som du sætter ind mellem stikkontakten og det elektriske apparat, du vil se forbruget for.  På dagsbasis kan du måle kWh-forbruget og finde ud af, hvor meget strøm opladeren bruger i en tændt stikkontakt. Samtidig kan du opklarer, hvor meget det koster at oplade fx din mobiltelefon, bærbare pc, batteridrevne boremaskine eller elcykel, og hvor meget strøm dine apparater bruger.

Du kan købe en energimåler fra ca. 100 kr., eller hør, om du kan låne en hos dit energiselskab eller bibliotek.

Tag opladeren ud af stikket, når du ikke bruger den, eller sluk for afbryderen til stikkontakten

Uanset, hvor meget strøm din oplader bruger i ubelastet tilstand, er det gode råd alligevel at slukke for afbryderen til stikkontakten, hvis der er en sådan, for så afbryder du alt strøm.

Du kan også tage opladeren ud af stikket, når du ikke bruger den, hvis du fx har en stikkontakt uden afbryder, eller slukke for elspareskinnen, hvis opladeren sidder i den.

For selvom der er tale om små tal for hver oplader, så er udfordringen, at hver husstand har mange opladere, så det løber op både økonomisk og miljømæssigt.

Ifølge Europa-Kommissionen kan vi på EU-basis fra 2030 årligt spare 4,3 milliarder kWh og 1,45 millioner ton CO2 samlet set, hvis alle eksterne strømforsyninger blot lever op til de nyeste maksimumskrav på 0,1 watt i ubelastet tilstand.