I Villa Kram har det aldrig været til diskussion hvem, der skulle bo oppe og nede, selv om 2 familier deler huset. Ej heller hvilken familie, der skulle have aftensolen eller den attraktive udsigt til skoven.

Videncentret Bolius besøgte boligen i 2010.

Dobbelthus med vinduer mod alle verdenshjørner

- Begge familier bor både oppe og nede, og vi har vinduer mod alle verdenshjørner, forklarer arkitekt MAA Pelle Sørensen, der har specialiseret sig i lavenergibyggeri og til dagligt driver tegnestuen Manifold.

At huset er tænkt som en kærlig omfavnelse mellem to boliger afspejler sig tydeligt i facaden. Udefra ligner huset et skulpturelt favntag mellem to klodser - én i gyldent cedertræ og én i matsort puds. Pelle og Natallia bor i den sorte klods, mens naboerne, der er gamle venner fra gymnasietiden, bor i træklodsen.

Se den flotte bolig

Hus ved skov og tæt på København

Historien om Villa Kram begyndte i et forsømt hjørne af Vestskoven ved Glostrup for snart 3 år siden.  Pelle og Natallia Sørensen havde længe drømt om at bygge et hus selv. Og den drøm delte de med et par af deres nærmeste venner.  Begge par kiggede på grunde i nærheden af skov, men samtidig ønskede de at være så tæt på København som muligt.

- En dag kom jeg forbi et stort skilt i Hvissinge i udkanten af Glostrup, hvor der stod "Byg dit drømmehus". Udstykningen var ikke andet end en mudret pløjemark, men grundene grænsede direkte op til Vestskoven, og det var tæt på København, forklarer Pelle Sørensen, der straks kørte hjem for at studere lokalplanen for området nøjere.

Tilladelse til at bygge i tre etager

- Jeg syntes, lokalplanen virkede spændende og meget visionær. I denne udstykning måtte man bygge i tre etager, og det betyder, at man kan lege meget mere med arkitekturen og få et virkelig spændende hus ud af det, forklarer Pelle Sørensen.

Men det er ikke det eneste, der gør udstykningen i Vestskoven speciel. Grundene er forholdsvis små, og må bebygges med op til 300 kvadratmeter.

Fællesarealerne mellem husene bliver plantet til med træer, og planen er, at Vestskoven med tiden skal brede sig ind imellem husene. Udstykningen blev nomineret til Byplanprisen i 2007, og kommunen har allerede tilplantet den første del af fællesarealerne.

- Vi kan godt lide tanken om bo i en skov. Og vi vil hellere bo med træer og natur omkring os end med ligusterhække og carporte, siger Natallia Sørensen.

Dobbelthus med flere fordele

Ideen bag Villa Kram er at udnytte fordelene ved at bo flere familier i samme hus. Sammenfletningen af de to boliger giver en optimal udnyttelse af pladsen med mindst mulig spildplads til gangarealer og trapper.  

Villa Kram har desuden en mindre overflade end to fritliggende enfamilieshuse. Det betyder, at varmetabet er mindre, og det giver familierne en bedre varmeøkonomi. Begge familiers elmålere er placeret synligt i bunden af husets lysskakt, så beboerne kan tjekke hinandens forbrug og forhåbentlig gøre det til en intern konkurrence at spare mest muligt på forbruget.

Naboer hjælper hinanden med børnepasning

Dertil kommer alle de sociale fordele, som familierne har glæde af til daglig.

- Vi har begge små børn, og det er dejligt at vide, at der altid er gode legekammerater tæt på, og at vi kan hjælpe hinanden lidt i hverdagen med f.eks. børnepasning, forklarer Natallia Sørensen, der ejer tegnestuen Infusion og i øjeblikket arbejder på en bog om kunst- og dagslys i nordisk arkitektur.

Både Natallia og Pelle har kontor i Villa Kram og en spisestue, der også kan bruges som møderum.

- Huset er ikke kun vores hjem, men også vores arbejdsplads. Derfor var det vigtigt for os, at den dobbelthøje stue og kontoret på balkonen fik en kreativ atelierstemning, forklarer Natallia.

Fakta om Villa Kram

Arkitekt: Tegnestuerne Manifold og Infusion ved Pelle og Natallia Sørensen.

Beliggenhed: 12 km fra Københavns Centrum i Hvissinge Øst.

Størrelse: 2x150 m2 samt fuld kælder.

Beregnet energiforbrug: Ca. 4.500 kWh pr. familie pr. år (uden kælder).

Kvadratmeterpris: 13.000 kr.

Samlet pris: 3,9 mil. kr. pr. familie inkl. grund.