Råd til bekæmpelse af husstøvmider

  • Luft ud med gennemtræk hver dag, fx 5-10 minutter tre gange om dagen.
  • Vask dyne og hovedpude ved 60 grader 4 gange om året.
  • Vask rullemadras ved 60 grader 6-12 gange om året.
  • Vask sengetøjet ved 60 grader og skift det 2-4 gange om måneden.
  • Anvend husstøvmidetæt madrasovertræk på din seng, hvis du allerede har husstøvmideallergi.
  • Tilstræb, at der ikke bliver for fugtigt indenfor (en relativ luftfugtighed på 40-45 procent), når vejret bliver koldt.
  • Indret dit hjem, så det er nemt at gøre rent.
  • Gør grundigt rent én gang om ugen og luft ud under og efter rengøring.
  • Sørg for glatte gulve og undgå gulvtæpper i sove- og børneværelser.
  • Vask børns sovedyr ved 60 grader.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Det er nemt selv at gøre noget for at mindske antallet af husstøvmider i din bolig. Og har du allerede husstøvmideallergi, kan du næsten blive symptomfri.

Husstøvmideallergi kan ikke forsvinde igen, hvis du først har fået det, men du kan mindske symptomerne ved at følge nogle enkle råd. Så du kan blive mere eller mindre symptomfri.

Undgå husstøvmider: Luft ud og skru op for varmen

Undgå at luftfugtigheden indenfor bliver for høj. Holdes luftfugtigheden under 45 procent, tørrer husstøvmiderne ud og dør. Den bedste måde at gøre det på er at lufte ud dagligt og skrue op for varmen.

Astma-Allergi Forbundet anbefaler, at du lufter ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange om dagen. Desuden skal der luftes ud, når du fx bader, laver mad og vasker gulv, og dermed dannes ekstra fugt i boligen.

Smid husstøvmider ud af din seng

Det er især i din seng og i gulvtæppet i dit soveværelse, at der kan være mange husstøvmider. Husstøvmider trives, hvor der er varmt, fugtigt og føde til dem (hudskæl fra mennesker). Derfor er senge husstøvmidernes fortrukne sted.

Den bedste måde at bekæmpe husstøvmider i soveværelset - udover at lufte ud og sætte varme på - er at vaske dyner og hovedpuder. Har du allerede husstøvmideallergi, kan du desuden bruge et husstøvmidetæt madrasbetræk på din seng.

Kan du bedst lide at sove i et køligt soveværelse, så sæt varme på i løbet af dagen, og sluk om aftenen inden du skal i seng.

Symptomer på husstøvmideallergi

  • Astma
  • Tilstoppet næse
  • Nys og næse, der løber
  • Kløe i øjnene
  • Røde og hævede øjne
  • Forværring af børneeksem.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Fjern ting under sengen

Husstøvmider trives også godt i gulvtæpper, og der er rigtig mange flere husstøvmider i væg-til-væg tæpper end på andre typer gulve. Derfor bør tæpper også fjernes fra soveværelset.

Hvis du har ting som fx tasker og nips under sengen, bør det også fjernes. De samler støv, og fugt fra madrassen har svært ved at komme væk - og så trives husstøvmiderne bedre.

For meget rengøring kan forværre husstøvmideallergi

En gang grundig rengøring om ugen er nok til at holde antallet af husstøvmider nede. Du opnår ikke ekstra ved at gøre mere rent. Faktisk kan det gøre det værre, da støvet hvirvler op, når du gør rent.

Mange husstøvmider øger risiko for allergi

Det er ikke kun mennesker, der allerede har husstøvmideallergi, som skal bekæmpe husstøvmider.

Hvis der er allergi i din familie, har du større risiko for at udvikle allergi. Så har du et hjem med mange husstøvmider, stiger risikoen for husstøvmideallergi. Men det gælder for alle, at det er en god idé at følge rådene, både for at mindske risikoen for allergi og for at få et bedre indeklima.

Video: Husstøvmider - slip af med dem

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er mikroskopiske dyr (0,1-0,6 mm), som lever i de fleste hjem på steder, hvor der er varmt, fugtigt og føde til dem - hudskæl fra mennesker. Derfor er senge husstøvmidernes fortrukne sted, men de kan også trives godt i gulvtæpper, specielt i kølige soveværelser. Normalt findes der kun små mængder husstøvmider i resten af boligen.

Husstøvmider har brug for fugt for at kunne leve, og de formerer sig bedst ved høj luftfugtighed. Husstøvmider lever mellem 3-5 måneder. I løbet af levetiden lægger en husstøvmidehun 40-80 æg, som klækkes efter 1-2 uger.

Husstøvmider hverken bider, giver kløe eller overfører sygdomme. Men enzymer i husstøvmidernes afføring og dele af den døde husstøvmide kan være allergifremkaldende. Det kan give gener som luftvejsproblemer, en næse der løber og røde og kløende øjne.

Det er især i vinterhalvåret, der er de største problemer med husstøvmideallergi, da luftfugtigheden indendørs kan være høj, hvis der ikke bliver luftet ordentligt ud, og miderne dermed har bedre forhold. Men problemet eksisterer hele året.

Kilder: Astma-Allergi Danmark og Dansk BørneAstma Center