Med sin organiske form og gule, røde og brune farver skiller Bispebjerg Bakke sig ud fra det meste firkantede boligarkitektur. Der er brugt både klassisk håndværk og de nyeste digitale metoder for at få Bispebjerg Bakke til at slange sig i landskabet. Byggeriet består af en stor og en lille slange, og den store rejser sig fra 3. til 8. sals højde i den ene ende.

Men det er ikke kun udenfor, at de 135 lejeboliger er specielle. Inden i er der bl.a. runde vægge. Videncentret Bolius besøgte to familer, der bor i Bispebjerg Bakke i 2010.

Lis Janstrup bor i en af Bispebjergs Bakkes 150 kvadratmeter lejligheder på 2. sal sammen med sin mand. Deres stue og alrum er ét stort åbent rum, der spreder sig opad over lejlighedens to etager, så der er højt til loftet. Det har parret udnyttet ved at udsmykke væggene fra gulv til loft med kunst. 

Fantastisk lys i Bispebjerg Bakke

For Lis Janstrup er det noget særligt at bo i et kunstværk, hvor bl.a. lyset giver konstant skiftende oplevelser.

- Jeg synes, lejligheden er så smuk. Lyset er fantastisk, og jeg er glad for de runde vægge. Man får fornemmelsen af, at de vil én det godt. Og trods den utraditionelle udformning har lejligheden faktisk været nem at indrette, siger hun.

Runde møbler til runde vægge og vinduer

I Lis Janstrups lejlighed er ikke bare væggene, men også flere af vinduerne runde, og for at understrege de runde former har hun valgt at indrette sig med flest runde møbler. Det giver et helt særligt lys, når solen strømmer ind ad de runde vinduer og bliver reflekteret på væggenes buede overflader.

Flot udsigt fra lejlighed i Bispebjerg Bakke

Lejlighedens store vinduespartier lukker ikke bare meget lys ind, men giver også godt udsyn.

- Haveanlægget herude er også smukt. Her er meget varieret beplantning og et rigt fugleliv i de gamle træer. Samtidig er opholdsarealerne godt afskærmet, så folk udefra ikke så godt kan kigge ind, fortæller Lis Janstrup.

5 værelser på 90 kvadratmeter

I en af stuelejlighederne bor Ann Skov Sørensen sammen med sine 3 børn, Nana på 15, Thomas på 11 og Maja på 7.

Lejligheden på 90 kvadratmeter har hele 3 soveværelser og 1 pulterrum. Ann Skov Sørensen har delt stuen op med skabe og vægge, så der er sovepladser til hende selv og de tre børn. Ann deler værelse med den yngste og har indrettet børneværelser til de to ældste.

- Jeg har faktisk lavet lejligheden om til en femværelses, siger Ann Skov Sørensen og viser, hvordan skillevæggene ikke er sat fast i gulv og loft men kun bag på skabe, så indretningen nemt kan ændres igen.

Ved det ene af børneværelserne er der lavet en helt speciel løsning med en væg, der er formet som et indhak og malet med tavlelak, så der er plads til at skrive op, hvem der skal have kage med hvornår.

Sol fra huset overfor

Opdelingen har selvfølgelig gjort stuen mindre, men Ann Skov Sørensen er stadig glad for lyset i den.

- Først var jeg lidt ked af, at morgenlyset ikke kom ind i stuen på grund af den ene af væggene, men nu har jeg fundet ud af, at solen faktisk spejler sig i huset overfor, så der er en time med morgensol, siger hun.

Vinduer er døre

Udover værelserne har lejligheden et stort rum, hvor køkken og stue går i ét. I køkkenalrummet har Ann Skov Sørensen et kontorhjørne, som hun har indrettet med et gammelt apotekerbord, der buer ligesom vinduet og derfor passer perfekt til lejlighedens særlige form.

Fra rummet er der udgang til en af lejlighedens to terrasser og udsigt til det grønne areal mellem Bispebjerg Bakkes to slanger. Væggen består af vinduer og døre, så der er frit udsyn.

- Det fantastiske ved denne her lejlighed er bl.a., at næsten alle vinduer er døre, så man kan komme ud over det hele. Børnene bruger f.eks. altid indgangen ud til græsplænen, når der er nogen hjemme. Jeg har ikke prøvet at bo i stuen før, men det har den fordel, at alt det udenfor bliver en del af vores stue om sommeren, siger Ann Skov Sørensen.

Kostbare skulpturer i Bispebjerg Bakke

Billedhugger Bjørn Nørgaard, der var en af idémændene bag Bispebjerg Bakke, har bl.a. også lavet en række skulpturer til stedet. To af dem er placeret i det, der kaldes vildnisset, hvor det i praksis kun er beboerne og deres gæster, der kommer.

- Jeg synes, det viser den generøsitet, der præger byggeriet, at man har valgt at placere disse fantastiske og kostbare skulpturer på et sted, hvor der stort set kun kommer beboere, siger Lis Janstrup.

Kunst og arkitektur mødes i Bispebjerg Bakke

Bispebjerg Bakke i Københavns Nordvestkvarter er resultatet af en idé, der opstod hos billedhugger Bjørn Nørgaard, kendt for de 17 gobeliner over Danmarkshistorien, som dronning Margrethe fik til sin 50 års fødselsdag, og formand for Haandværkerforeningen, Klaus Bonde Larsen i 1997.

De to drømte om at skabe et boligbyggeri, der satte de gode håndværkstraditioner i højsædet, og Bjørn Nørgaards tanke var at skabe én stor skulptur, som folk kunne bo i.

Som det første lavede han en lermodel, der i vid udstrækning ligner det Bispebjerg Bakke, der stod færdigt i 2006. Ud fra den blev byggeriet designet i samarbejde med arkitekterne Jørn Boldsen og Jesper Holm, og en unik blanding af mellem kunst og arkitektur udviklede sig.

Bispebjerg Bakke følger landskabet

Bispebjerg Bakke følger landskabet og for at tage højde for, at grunden falder 10 meter fra det højeste til det laveste sted, har Bjørn Nørgaard og arkitekterne skabt porte, der adskiller de 11 huse, som Bispebjerg Bakke består af. Portene er også en reference til portene i de karreer i Nordvest, hvor Bjørn Nørgaard selv voksede op.

Landskabsarkitekt Knud W. Ø. Larsen har i samarbejde med Bjørn Nørgaard stået for at skabe sammenhæng mellem byggeriet og udearealerne. Der lå tidligere et stort anlægsgartneri på grunden over for Bispebjerg Hospital, og mange af planterne er bevaret og brugt igen i Bispebjerg Bakke.

Glasur fra Kina og elipseformet ovenlys

Blandt de kunstneriske indslag, der gør byggeriet til noget særligt, er den skinnede glasur fra Kina, der pryder altaner og indgangspartier, de elipseformede ovenlysvinduer i opgangene og ikke mindst kobbertaget, der vrider og bugter sig i et utal af retninger. Der er sat runde vinduer i flere steder, og lejlighederne, der er meget forskellige, spreder sig nogle steder over flere etager.

Hvad koster lejlighederne at leje?

Lejelejlighederne i Bispebjerg Bakke er 85-238 kvadratmeter og koster mellem 9.900 og 19.700 kr. i månedlig husleje.

Haandværkerforeningens Fond Aldertrøst og Realdania har iværksat Bispebjerg Bakke, der er opført som et eksempel til inspiration for fremtidige boligprojekter.