1) Nedsunkne fliser midt på terrassen

Nedsunkne fliser skyldes ofte, at jorden under flisebelægningen ikke er blevet komprimeret godt nok, inden fliserne blev lagt. Med tiden er gruset derfor eroderet væk af regn, der har fået lov at trænge ned.

Det kan være svært at reparere nedsunkne fliser, da underlaget under en flisebelægning bedst komprimeres på én gang, inden fliserne lægges og ikke pletvis.

Reparation af mindre områder kan være nødvendigt, hvis hele terrassen er lagt, og blot et mindre område trænger til reparationer.

  • Tag de nedsunkne sten op og fjern også dem omkring. Brug fx en hammer og en mejsel til at komme ned mellem fliserne, så du kan lirke dem op.
  • Fyld grus i hullet og fordel det jævnt. Brug tørharpet 0/8 grus, der bl.a. også kaldes brolæggergrus, brogrus, betongrus, flisegrus, slørgrus eller afretningsgrus. Det kan bl.a. købes i grusgrave, i trælast eller byggemarked.
  • Stamp gruset fladt med en stolpe, brug fx en såkaldt 4x4 tommer-stolpe. Hvis det er et større område, kan du leje en pladevibrator i en trælast eller i et byggemarked.
  • Fyld grus på igen, så bunden bliver så tæt komprimeret som muligt. Husk, at bunden stadig skal flugte med niveauet for de øvrige fliser på terrassen.
  • Hold øje med stenene - falder de sammen igen på samme sted eller på større områder andre steder, bør du tage alle fliserne op og stampe og komprimere hele området.
  • Kontakt en brolægger eller en anlægsgartner, som kan planere og stampe området jævnt og fast, hvis du ikke mener, du kan få hele terrassen stampet i vater.
  • Fej terrassen over med fugesand, indtil fugerne er helt fyldte.

Se videoen 'Sådan retter du skæve fliser på terrassen'

2) Løsrevne fliser i bed-opbygningen

Hvis dit bed er en del af terrassen eller selvstændigt opbygget af fliser, kan fliserne med tiden skride sammen og bedets indhold falde ud på terrassen.

Sker det, er der kun ét at gøre:

  • Tøm bedet for indhold.
  • Byg stensætningen op igen. Husk, at det ikke er nok blot at stable stenene, de skal mures sammen. Brug færdigblandet mørtel på indersiden. Du kan købe færdigblandet mørtel i dit byggemarked eller trælast, spørg dig frem ift. type.
  • Lad mørtlen hærde i et døgns tid, inden du fylder jord og blomster i bedet igen.

3) Knækket flise midt på terrassen

En flise kan knække, hvis du taber noget tungt, eller frosten sprænger den. Det ser træls ud, men det er nemt at skifte den.

Hvis du fik et par ekstra sten med, da du i sin tid købte sten til terrassen, kan du let udskifte de knækkede. Ellers kan du forhøre dig hos forhandleren, naboen med samme belægning eller tag en sten fra et skjult eller ydre sted af terrassen.

  • Lirk den knækkede sten op. Brug en hammer og en mejsel eller et koben, og lirk flisen op.
  • Fyld lidt grus i hullet. Brug tørharpet 0/8 grus, der bl.a. også kaldes brolæggergrus, brogrus, betongrus, flisegrus, slørgrus eller afretningsgrus. Det kan bl.a. købes i grusgrave, i trælast eller byggemarked.
  • Stamp gruset med en stolpe, eller, hvis det er et større område, en pladevibrator, som du kan leje i din trælast eller i dit byggemarked.
  • Læg den nye sten i hullet og fyld fugerne omkring stenen med fugesand. Det kan du også købe i byggemarked eller trælast.
  • Fej terrassen over med fugesand, til fugerne er helt fyldte.
  • Tag lidt snask fra tagrenden, hvis den nye sten ikke har samme farve som resten af terrassen. Gnid stenen ind i det for at tilføre stenen lidt patina.

Podcast: Mig og min have

Episode 2: Stenbelægning i have og indkørsel

Dette afsnit af ‘Mig og min have’ handler om sten. Sandsten for at være mere præcis. Derfor er Jesper og Andreas taget til Sandstone lige udenfor Sorø, som laver sandstensløsninger til haven, terrassen og indkørslen. Der kan være mange gode grunde til at vælge en sandsten i stedet for beton. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer igang med at lægge sten i haven.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit