Vil du gerne have den bedst mulige vinduespudsning? Så læs med her, hvor vinduespudser Mickey Skaaning guider dig til køb af udstyr, sæbeblandingen samt selve udførelsen af vinduesvasken, når du vasker vinduer udvendigt.

Det hele er samlet i 10 enkle råd, så du nemt og hurtigt kan vaske dine vinduer som en professionel.

Få servicefradrag for vinduespudsning

Vil du hellere have en uddannet vinduespudser til at pudse dine vinduer, så husk, at du kan benytte servicefradraget til at dække en del af udgifterne. Du kan få et servicefradrag på 6.600 kr. pr. person pr. år i 2023.

Hvad det koster dig at få pudset dine vinduer, afhænger bl.a. placeringen af din bopæl, antal og størrelsen på vinduerne og efterspørgslen af vinduespudsere. Ofte kan du få en mængderabat, hvis du bestiller flere omgange vinduesvask af gangen.

Hvor ofte bør du vaske vinduer?

Som udgangspunkt er det en god idé at få pudset vinduer 3-4 gange om året. Ved at vaske og pudse vinduer ofte får skidt og partikler ikke får lov at ophobe sig på glasset, og vinduerne bliver nemmere at rengøre. Hvis der fx er meget salt eller partikler fra brænderøg i luften, kan det være nødvendigt at vaske hyppigere.

En undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2018, viser, at 23 procent af danskerne vasker eller får vasket deres vinduer hver måned, 34 procent gør det hver tredje måned, mens 22 procent gør det hvert halve år.

Drop vinduespudseren - her er den ultimative opskrift på vinduespudsning

1. Vinduespudsersæt: Skaf ordentligt udstyr til at pudse vinduer

Har du det rigtige grej til din vinduespudsning, er du halvvejs på vej til helt rene ruder uden striber. Omvendt kan det være svært at få rene ruder, lige meget hvor umage du gør dig, hvis du bruger en billig gulvsvaber på ruderne.

En god skraber, indvasker og viskestykker er det vigtigste. 

En rigtig indvasker vil give det bedste resultat, men er du ikke interesseret i at købe en, kan du også bruge en svamp eller en blød børste til at vaske dine vinduer.

2. Lav din egen blanding til vinduespudsning

Til vinduesvask anbefaler Mickey Skaaning en god opblanding bestående af koldt vand, opvaskemiddel og en lille smule salmiakspiritus, der er med til at opløse fedt og andet snavs på dine ruder. En hjemmelavet blanding er billigere og normalt mere miljøvenlig end en købt færdigblanding.

Du behøver ikke være så præcis med, hvor meget sæbe du putter i vandet, men en god overordnet rettesnor for opblandingen kan være:

  • 5 liter koldt vand
  • 1 spsk. opvaskemiddel
  • En halv hætte salmiakspiritus.

Ifølge rengøringsekspert, Fru Grøn, bør du aldrig bruge traditionelle rengøringsmidler til ruder. Brug i stedet miljømærkede opvaskemidler, da de gør overfladen blank. 

Og ifølge Glasindustrien bør du heller aldrig bruge slibende rengøringsmidler, pulver-baserede rengøringsmidler, skurepulver til at rengøre ruder, da de kan ridse glas. Rengøringsmidler, der indeholder flussyre eller fosforsyrer, kan forårsage ætsninger.

Hvis ruderne er godt snavsede, anbefaler Fru Grøn en blanding bestående af 5 liter vand, 1. spsk. opvaskemiddel og 2 spsk. salmiakspiritus (8 %). Er de ekstra snavsede, kan du udskifte salmiakspiritussen med 2 spsk. soda. Både salmiakspiritus og soda gør vandet basisk, så snavs og smuds løsnes bedre. Husk at bruge handsker.

3. Det perfekte vand til vinduesvask

Almindeligt vand fra vandhanen indeholder kalk og andet, som kan sætte sig som striber eller pletter på dit vindue efter vask. Der er dog 2 metoder til, hvordan du kan få vand, der er perfekt til at vaske vinduer i:

  • Brug vand fra en regvandstønde.
  • Brug vand fra en kondenstørretumbler.

Se mere om de to metoder i videoen.

Eddike til vinduespudsning

Hvis du bliver nødt til at nøjes med vand fra vandhanen til vinduespudsning, kan du putte en deciliter husholdningseddike i din opblanding. Det binder kalken i vandet, så det ikke sætter sig som striber eller pletter på ruden efter vask.

4. Puds vinduer som en professionel vinduespudser

I denne video viser Mickey Skaaning dig, hvordan han vasker, skraber og aftørrer vinduer, så de bliver helt rene og uden striber.

Synes du, at Mickeys mønster til afskrabning bliver for avanceret for dig, er der herunder skitseret en anden måde, du kan fjerne vandet fra ruden med din skraber.

Det smarte er, at du starter i ét hjørne og bevæger skraberen rundt således, at der ikke sætter sig striber på vinduet. Sørg for at overlap dine tidligere baner, når du skraber - og gør det helst i én glidende bevægelse.

5. Overlap mellem banerne

Uanset, hvilken metode du anvender, er det vigtigt at have et vist overlap mellem banerne, og at bevæge svaberen så hurtigt, at vandet ikke når at fordampe nogen steder på ruden, inden du når bunden - det gør det nemmere at undgå striber.

6. To gange vask til beskidte ruder

Er ruden meget beskidt, så vask den godt igennem, og træk det værste vand af med svaberen. Derefter kan du vaske ruden igen, før du tager den grundige omgang med svaberen.

7. Kan du pudse vinduer i al slags vejr?

Du kan principielt vaske vinduer i al slags vejr. Men du skal være hurtig med svaberen i stærkt solskin om sommeren (hvor vandet hurtigt fordamper) og i frostvejr (hvor det hurtigt fryser).

Skal du pudse vinduer i frostvejr, er det en god ide at bruge varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. Skal du vaske vinduer i varmt vejr og direkte sol, gælder det om at bruge koldt vand og være rigtig hurtig.

8. Drop avispapir og sprinklervæske

Tidligere blev avispapir ofte brugt til at pudse vinduer. Du kan også godt bruge avispapir til at pudse vinduer med, efter at vinduerne er blevet sæbet ind, men det er ikke den bedste løsning.

Førhen var tryksværten i avisen blybaseret og havde en polerende effekt. I dag er sværten sammensat på en anden måde, og den har ikke længere polerende egenskaber.

Nogen bruger sprinklervæske, når de pudser vinduer. Heller ikke det kan anbefales, fordi der ikke er nogen fordele ved at gøre det.

9. Vask vinduesrammer og karm

Vask vinduesrammer og karm et par gange årligt med en klud, rigeligt lunt vand og en smule universalrengøring. Tør efter med en tør klud. Vask rammerne, før du vasker vinduerne, og vask vindueskarmen efter, du har vasket vinduerne. Dæk karmen med fx et par udbredte aviser, hvis den ikke skal vaskes, så den ikke bliver beskidt.

10. Fjern pletter og maling fra vinduerne

Flere ting kan sætte sig fast på ruderne og kan være svære at få af. Glasindustrien har disse tre løsninger:

  1. Særlige pletter kan kræve kraftigere midler. Brug evt. ren acetone.
  2. Fjern maling med en blød klud påført husholdningssprit, terpentin eller lignende.
  3. Fjern cement med kalkfjerner.