Spørg Bolius

Asbest i badeværelset - og alle andre steder

Vi skal renovere badeværelse fra 1976 i kælderen i vores hus opført i 1938. Fliserne og pudsen har sluppet et mindre sted og er faldet af ned på gulvet. Inden vi tager mere hul på det, har en prøve vist asbest i fliseklæben. Det støvede jo da det faldt af og vi havde ikke maske på. Selvom det var pudsen der slap og det faldt af i en “sandwich” er jeg meget nervøs for om vi kan være blevet eksponeret for asbest, da vi ikke havde maske på. Pudsen må være ældre end fliseklæben, men jeg har læst at der også kan være asbest i puds og mørtel.

Vi har også blotlagt en væg til Newyorker style. Vi har ikke forseglet den, så den drysser en smule. Der er
lavet fjernvarme i huset, men i kælderen sidder der stadig noget i rørbøjningerne, og der sidder gammelt 1970'er tapet under nogle brædder på et gammelt badeværelse ovenpå, som vi gerne ville tage af.

Pludselig virker det som om der kan være asbest allevegne og det gør mig utryg, ikke mindst pga. vores børn. Kan I råde os?

Kære Anja.

Det var godt I fik taget en prøve af materialet, så I kan håndtere asbestholdige materialer korrekt.

Der kan være asbest i rigtig mange produkter i huset. I alle mulige forskellige materialer, helt tilbage fra 1920 og frem til 1990. Se mere på denne oversigt: Byggematerialer med asbest - Arbejdstilsynet

Det har været der i alle årene, men lige nu er der kommet ekstra meget fokus på asbest.

Mange gør-det-selv folk er blevet eksponeret gennem tiden. 

I kan ikke gøre noget ved den eksponering I allerede har haft. Men I kan undersøge øvrige materialer i huset, inden de skal nedtages, eller på anden måde risikerer at kunne gå i stykker og afgive støv.

 

Af et svar fra Kræftens Bekæmpelse's brevkasse fremgår "I det store hele er det kun personer, der har været erhvervsmæssig udsat for asbest, der har øget risiko for asbestrelaterede sygdomme.

En times udsætte for asbeststøv må anses for at være en minimal påvirkning, hvorfor der ikke bør være grund til bekymring om sygdom ved det."

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden