Vejnavnene skifter lidt hvert år, men overskrifterne ligner hinanden til forveksling: 

  • ”Her er Danmarks dyreste og billigste veje”.
  • ”Har du råd: Danmarks dyreste adresser”.
  • ”Her er Danmarks 3 dyreste og 3 billigste veje”.
  • ”Danmarks billigste vej fundet”.

Pointen er som regel den samme, nemlig, at prisforskellen er gigantisk på landets billigste og dyreste boliger. Det kan være ekstremt dyrt som i nabolagene nord for hovedstaden, det såkaldte whiskybælte. Og det kan være ekstremt billigt. Det er som regel i de områder af landet, der ligger længst fra hovedstaden – engang omtalt nedsættende som den rådne banan. 

I artiklerne listes en masse boligpriser op. Ejendomsmægleren i området udtaler sig om årsagssammenhænge og påpeger, at der er tale om et øjebliksbillede, som hurtigt kan forandre sig. Sjældent sker det dog, at boligejerne udtaler sig om noget. 

Så hvad ved vi egentlig om de mennesker, der bor i henholdsvis de dyre og billige nabolag? Holder fordommene stik? Er dem fra de billige veje lavtuddannede folk fra samfundets bund, og dem fra de dyre veje nogle snobber, som fordomsfulde tunger måske kan finde på at udtrykke det? 

Og hvad tænker de egentlig selv om at bo i henholdsvis landets dyreste og billigste områder?

Lone og Casper bor på landets billigste vej nær Aars

Ved siden af pizzamanden og over for kirken ringer Bolius på døren på en tilfældig adresse. Casper Dernburg Vognsen står der på postkassen.

Han har bosat sig på den vej, som ifølge nogle af de seneste statistikker har den billigste kvadratmeterpris i landet. Vi befinder os på Løgstørvej i Havbro nær Aars i Vesthimmerland.

Det er en fest at have et stort rådighedsbeløb. Det er let at spare op, og vi har altid råd til at sætte i stand på huset.
Lone Alfastsen

Når ejendomsmæglerne har solgt huse her på vejen, der skærer gennem et typisk dansk marklandskab med huse hist og her, har køberne i snit betalt 2.800 kr. pr. kvadratmeter. 

Vejen er derfor en anelse billigere end Tårsvej i Harpelunde og Vestre Landevej i Stokkemarke på Lolland. Med gennemsnitlige kvadratmeterpriser på 3.265 kr. og 3.288 kr. indtager de to veje anden- og tredjepladsen. Alle tre veje ligger dermed en del under Danmarks gennemsnitlige kvadratmeterpris på godt 18.000 kr.

Lone lokkede Casper til Løgstørvej

Døren åbner. 

– Kom indenfor, siger Casper Dernburg Vognsen og klukker lidt, da han hører præmissen for artiklen. 

Vi sætter os til rette i den rummelige stue. 

– Jo, jeg har da godt hørt, at det er den billigste vej i landet, men det er nu ikke derfor, jeg bor her, fortæller han.

Han rykkede ind i huset for nylig efter at have solgt sin tidligere bolig. 

– Før boede jeg i et hus i Midtjylland, men så mødte jeg den her fantastiske kvinde, som bor heroppe, og så gav det sig selv, at det var her, vi skulle bo sammen, siger Casper og kigger på sin borddame, Lone Alfastsen, der har boet på den billige adresse i mange år.

Huspris er gået fra 675.000 til 700.000 kr. på 9 år

Med sin daværende partner flyttede hun hertil for 10 år siden. Dengang var den lave pris på huset afgørende. 

– Vi boede på 120 m2 i Hørning nær Aarhus med to børn og en på vej, og jeg drev også min virksomhed hjemmefra, så vi havde brug for noget mere plads. Men vi kunne ikke låne penge, så vi vidste, at vi skulle væk fra byen. 

Dengang kostede det 280 m2 store hus på Løgstørvej 675.000 kr.  

– Jeg fik huset vurderet for et års tid siden, og nu er det omkring 700.000 kr. værd, så huspriserne ligger ret stille, fortæller Lone.

Her snakker man med alle

Der var flere ting, som overraskede hende, ved de nye omgivelser:

Mangler man et eller andet, en boremaskine for eksempel, så skriver man bare og spørger på Facebook
Lone Alfastsen

– Nu har jeg boet i større byer tidligere, hvor man måske ikke altid taler så meget med naboen, men det gør man på landet. Folk kommer hinanden ved, og man snakker med alle.

Det kan tilflytteren Casper nikke genkendende til. 

– Jeg synes bestemt, jeg er blevet taget godt imod. Jeg er begyndt at spille floorball og har her hurtigt mødt en masse mennesker, siger han.

Lav husleje giver stort rådighedsbeløb

Til daglig kører Casper bus for Arriva i Viborg, som ligger 40 minutter i bil herfra. Og Lone, som er klinisk diætist, arbejder med at levere medicinske produkter til kunder rundtomkring i området. 

Når først den lave husleje er betalt, er der med de to fuldtidsstillinger rigeligt tilbage.  

– Det er en fest at have et stort rådighedsbeløb. Det er let at spare op, og vi har altid råd til at sætte i stand på huset, siger Lone.

Løgstørvej er Danmarks billigste vej – men hvorfor?

Parret kan dog ikke svare på, hvorfor netop Løgstørvej er landets billigste vej. 

– Jeg ved det sgu ikke, siger Casper og kigger på sin kæreste. 

– De har glemt at lægge fjernvarme. Kan det være derfor? spørger Lone, som varmer huset op med naturgas, og griner. 

– Man kan sagtens finde byer, der sover mere end den her, så jeg synes da, det er lidt sjovt, fortsætter hun og tænker sig lidt om, før hun giver sin anmeldelse af vejen. 

– Jeg synes, det er et udmærket sted. Motorvejen er 20 minutter herfra, så vi kan nå Aalborg på godt 40 minutter. Skal vi have noget hurtigt, kan man købe det meste – chips, barbergrej, eller hvad man nu har brug for af mærkelige ting - hos pizzamanden. Har man ikke bil, er det lidt besværligt med det offentlige, fordi det nærmeste supermarked ligger i Aars 5 kilometer væk, men så er der jo en samkørselsordning. Og mangler man et eller andet, en boremaskine for eksempel, så skriver man bare og spørger på Facebook, siger hun.

Beboere morede sig over titlen som Danmarks billigste vej

Da Løgstørvej blev udpeget som landets billigste vej, morede det vejens beboere. På Facebook har de en gruppe, hvor de blev enige om, at eksponeringen måske kunne være med til at lokke flere børnefamilier til. 

– Og som måske fremtidig sælger synes jeg da, det er fedt, hvis vi så får mulighed for at få sagt, hvad der er fedt ved de her steder – og så til priser, der er til at have med at gøre, siger Lone, som sammen med Casper gerne vil rykke til et mindre hus, når børnene en dag flytter hjemmefra. 

Lone indrømmer dog, at hun selv bragte nogle fordomme med sig, da hun flyttede hertil. 

– Ja, altså fordomme om, at det skulle være et taberkvarter? Jeg kan da godt forstå, hvis folk tænker, at det ikke er særlig veluddannede folk, der bor her. Det tænkte jeg nok også selv, før jeg flyttede herud. Hvad var det mon for nogle typer, der bor i sådan noget billigt skrald af en landsby? Men nu ved jeg jo, at det er en blandet flok.

Bor der snobber på Danmarks dyreste vej?

Men har parret så også fordomme om de mennesker, der bor på Danmarks dyreste adresser? 

– Har man ikke altid fordomme i forhold til, at det er nogle snobber? spørger Casper. 

– Nå, har du det? spørger Lone drillende. 

– Ja, det tror jeg da, vedkender Casper. 

– Men ikke mere end det. De mennesker er jo kommet til deres penge på en eller anden måde, siden de kan bo, hvor de gør. Respekt for det.

Karen bor på Danmarks dyreste vej – Taarbæk Strandvej

Passer den fordom? Er det virkelig nogle rige snobber, som bor nord for København? Og vil de overhovedet indvie os andre i deres privilegerede boligstatus? 

På en sidegade til Strandvejen går en kvinde tur med sin datter og baby i barnevogn. Og kvinden, som hedder Karen Sigrid Jacobsen, vil gerne dele sin oplevelse med at bo på en af landets dyreste veje. 

Gadens navn er Taarbæk Strandvej, ligger lige ud til Øresund og skiftes lidt med de andre gader i området om at være den dyreste vej i landet. Kvadratmeterprisen ligger på omkring 100.000 kr., så hvis man skal købe en bolig på størrelse med Lone Alfastsens på Løgstørvej i Vesthimmerland, må man betale godt 21 millioner kr.

Nabo til Dyrehaven

Husene på netop denne vej er dog generelt en del mindre.

– Jeg tror på, at der er mange steder, som er meget federe, end mange tror det er
Karen Sigrid Jacobsen

– Normalt siger jeg faktisk ikke til folk, at jeg bor her, men i Dyrehaven lidt længere væk. Jeg synes bare, det lyder lidt vildt at sige, at jeg bor her. Jeg kniber mig også i armen. Jeg har lige gået i skoven med min baby, og jeg ved jo godt, at jeg er privilegeret, men jeg har det ikke godt med at skilte med det, siger Karen, som godt kender til fordommene, folk kan have om beboerne i landets dyreste område.

– Der kan hurtigt komme kommentarer om strandvejsvilla og alt det der. Men vi bor på den del af vejen, hvor husene er lidt mindre. Det er mere landsbyagtigt. Jeg synes, det er hyggeligere, og man siger hej til hinanden.

Gamle taarbækkere og nye tilflyttere på Taarbæk Strandvej

Hvis folk skulle gå rundt med en fordom om, at det er eliten, der bor i strandvejsvillaerne, så er den dog god nok, mener hun. 

– Ja, det er det da supermeget. Men jeg synes, at lige præcis Taarbæk har det her med, at der bor nogle gamle taarbækkere, hvor husene har været i familien i generationer, og så er der også lejeboliger og mindre huse, selvom de selvfølgelig koster megameget. 

Hun forklarer, at de gamle taarbækkere repræsenterer en kultur, som er under pres fra de mennesker, der har råd til at betale kvadratmeterprisen. 

– Folk presser sig ind, og det mærker jeg også på dem, der bor her, for tilflytterne til Strandvejen er ofte unge og rige. Men dem, der vælger Taarbæk, er ofte nogle, der har lyst til at komme hinanden ved, fordi man bor megatæt, siger Karen, som også selv er tilflytter. 

Hun er journalist og arbejder for en musikfestival, og hendes mand er læge. 

– Vi har været heldige at sælge vores lejlighed på et godt tidspunkt for at få råd til at bo her. Det er det, der er så uretfærdigt. Hvis du har mursten fra starten, er du foran i køen til de populære områder. Ellers skal du virkelig spare meget op, siger Karen.

Mange dejlige steder at bo i hele landet

Hun ser dog ikke Nordsjælland som det eneste beboelige sted i kongeriget. 

– Jeg tror på, at der er mange steder, som er meget federe, end mange tror det er. Det kan man for eksempel se med Lolland og Falster, hvor jeg kender mange, der køber huse, fordi det er billigt. Der er mange oversete steder, siger Karen, der ikke giver så meget for fordommene om landets billigste områder. 

– Der er mange steder, der er bedre end deres rygte.