Når man går ind i den gule port ved det gamle hus i Kirkestræde i Køge, kan man se et skilt på væggen.

"Strømper opmaskes, Hulsøm, Plissé, Knapper slaas, Agnes Jensen 1. Sal tv"., står der.

Skiltet blev sat op af kommunen, dengang den ejede huset. I 2016 solgte kommunen huset til en privat person, der i 2020 solgte det videre til Maibritt Zuschke og hendes kæreste, Kenneth Hansen, der tog sine tre børn med.

Matteret glas på Agnes og Rødes hus i Køge for at undgå nysgerrige blikke

Børnenes værelser ligger i stueetagen ud mod gaden, og på deres vinduer har Maibritt og Kenneth sat matteret plast op.

– Det er for at beskytte børnene, fordi der er så mange, der kigger ind. Desværre. Det er noget, man må leve med, så vi har taget nogle forbehold på grund af børnene, fortæller Maibritt Zuschke. 

Parret prøver ellers at omfavne den særlige historie og interesse, der følger med bopælen. I oktober var de fx med til at holde ”På sporet af Kirkestræde” i samarbejde med det lokale bibliotek, hvor familien til lejligheden havde hængt nylonstrømper op på snore ude foran deres vinduer og lod kendte sange fra Matador være baggrundsmusik.

Agnes' hus i Køge (Korsbæk)

Enke boede i huset i Køge i 1640

Maibritt Zuschke er jurist i en offentlig myndighed i København, men er oprindelig uddannet historiker, og hun var derfor tiltrukket af husets historie. 

– Vi har kunnet lokalisere den første beboer tilbage til 1640. Det var en enke, siger hun.

Nogle gange spørger folk, om der er museum, eller om de må komme indenfor. Der forklarer vi, at det er privat ejendom
Maibritt Zuscke, boligejer

Huset har også fungeret som fattigmandshjem, det har været ejet af kommunen, og på et tidspunkt rummede det en vognmandsforretning.

Maibritt Zuschke har planer om at istandsætte det indvendige, så det passer til dets historiske ydre. Lige nu er stuerne præget af gipsplader i loftet og savsmuldstapet på væggene, og der er nyere termovinduer i de 400 år gamle vinduesrammer.

– Det er et meget pudsigt valg af materialer til et gammelt hus, siger Maibritt Zuschke.

– Så har Katrine sagt ja til, at jeg må købe huset

Da de var ude og se huset, var der mange fremmødte, men de fleste kom af nysgerrighed for at se huset indvendigt. Da Maibritt Zuschke og hendes kæreste havde fået at vide, at sælger havde sagt ja til deres tilbud, sendte hun en besked til sine venner: 

”Så har Katrine sagt ja til, at jeg må købe huset” – som en reference til scenen i Matador, hvor Katrine Larsen går med til at sælge huset til Agnes Jensen, fordi hendes svigersøn, Mads Skjern, har væddet om det. Parrets nye genbo i gaden kaldte Maibritt den nye Agnes, da de flyttede ind.

Kun husets ydre er med i Matador

Husets indre er ikke med i Matador, da de scener er optaget i kulisser. Men porten optræder i flere af seriens væsentligste øjeblikke, blandt andet da Agnes’ søn Aksel går ud for at lede efter sin far, men i stedet falder i branddammen. 

– Men der er ikke engang en branddam i nærheden, forklarer Maibritt Zuschke. 

Korsbæk i Køge

Længere nede ad vejen finder man til gengæld Korsbæk Kirke, eller Køge Kirke, som den hedder i virkeligheden, hvor Ellen Skjern bliver gift.

Længere henne ad Kirkestræde ligger en anden kirkegård, hvor hr. Stein gemmer sig, da han må flygte fra tyskerne. Og et andet sted i byen løber Køge Å under en hvid bro, hvor den lille hr. Schwann står og mindes bedre tider på et tidspunkt, hvor han er blevet inkassator.

Billedvæg med Erik Balling og skuespillere fra Matador

Familien har vænnet sig til, at folk går ind i porten for at se på skiltet, der hænger der.  

– Køges turistforening viser byen frem og går selvfølgelig gennem Kirkestræde. Der står tit turister uden for vores vinduer og kigger og tager billeder. Vi er altid søde og venlige og prøver at fortælle lidt, hvis de har spørgsmål, fortæller Maibritt Zuschke. 

Hun er stolt af huset og dets historie. Indenfor på væggen ved trappen har hun lavet en billedvæg med motiver af huset, blandt andet med et fotografi af Erik Balling, der instruerede Matador, omgivet af nogle af de kendte skuespillere under optagelserne. En gang imellem er der dog besøgende, der går over familiens grænser. 

– Må vi komme indenfor?

– Nogle gange spørger folk, om der er museum, eller om de må komme indenfor. Der forklarer vi, at det er privat ejendom. Det er svært at forstå, at folk kan få den idé, at man kan gå ind i et fremmed hus, siger Maibritt Zuschke.

De har enkelte gange været ude for, at folk har åbnet døren til deres private gårdhave og er gået ind eller har sat hænderne mod ruderne i stueetagen for at kigge ind. Men det er en sjælden foreteelse, forsikrer Køges ”Nye Agnes”.