Er mit brænde tørt nok til at fyre med?

Du kan selv sikre dig, at dit brænde er tørt og klart til fyringssæsonen. Læs hvordan, og få tip til, hvor du kan finde billigt brænde.

Med en fugtmåler kan du sikre dig, at dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det i brændeovnen.
Med en fugtmåler kan du sikre dig, at dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det i brændeovnen.

Fyrer du med fugtigt brænde i brændeovnen, får du ikke varme nok varme ud af træet, sender forurenende partikler ud over nabolaget og tilsoder din skorsten. Hvilket i sidste ende øger risikoen for skorstensbrand.

Men det er nemt at finde ud af, om dit brænde er tørt nok, inden du smider det i brændeovnen.

- Brug kun brændsel, der har en fugtprocent på under 20. Ellers går der alt for meget energi til at fordampe det overskydende vand i træet, siger Peter Jessen Hansen, adm. direktør for Morsø Jernstøberi og formand for Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne.

Mål selv fugtprocent i brænde med fugtmåler

Du kan selv måle brændets fugtprocent med en ganske almindelig fugtmåler, som kan købes i byggemarkedet til et par hundrede kroner.

– For at få den mest retvisende måling, skal du stikke fugtmålerens nåle ind i en barkløs langside på et kløvet stykke brænde. Det vil give en upræcis måling, hvis du måler på enderne eller på et sted, hvor der er bark, forklarer skorstensfejermester Henrik B. Jensen fra Københavns Skorstensfejerlaug.

Hvis du bestiller et tårn brænde fra en leverandør, kan du ikke gå ud fra, at træet er tilstrækkeligt tørt til at fyre med. Noget leveret brænde er endda decideret friskt og kan have en fugtprocent på over 60. Derfor vil købt brænde typisk kræve tørring i kortere eller længere tid.

Ovntørret træ er klar til brug

Hvis du ikke har tid eller plads til at vente på, at brændet tørrer, kan du også – mod en merpris – købe ovntørret brænde, der er klar til brug.

– Min erfaring er, at ovntørret træ fra de fleste leverandører faktisk holder en fugtprocent på under 20. Men det bør du naturligvis selv efterkontrollere, før du lægger det i brændeovnen, råder Henrik B. Jensen.

Klag, hvis ovntørret brænde er for vådt

Får du en sending ovntørret træ med for høj fugtprocent, kan du kræve at få det byttet for leverandørens regning.

Du skal dog selv være behjælpelig med at sørge for, at brændeleverandøren har let adgang til afhente den sending, du er utilfreds med. Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hvis ikke leverandøren er samarbejdsvillig, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Sådan tørrer du bedst brænde

Det er en god idé at lægge dit brænde ovenpå en palle, så brændet ikke får fugt fra jorden.
Det er en god idé at lægge dit brænde ovenpå en palle, så brændet ikke får fugt fra jorden.

Hvis du skal tørre brændet inden brug, skal brændet have de rigtige tørringsbetingelser. Stabl det gerne på paller i et overdækket skur, hvor der blæser godt med luft igennem. Har du mulighed for det, kan du med fordel stable brændet, så der et par centimeter til nærmeste væg.

På den måde sikrer du, at brændestakken tørrer jævnt på alle sider, og at de nederste brændestykker – grundet pallerne – også får luft og ikke trækker fugt fra jorden.

Træ tørrer bedst i sommerhalvåret, når det er både lunt og tørt i vejret.

Giv brændet tid til at tørre

– Hvis du skærer og kløver dit brænde, før du lægger det til tørring, kan du regne med at nåletræ skal ligge et halvt år i den lune årstid, før du kan fyre med det. Derimod skal mere massive træsorter som f.eks. eg, bøg og ask ligge i halvandet kalenderår, siger Henrik B. Jensen.

Så har du lagt baghavens egetræ ned i foråret 2010 samt skåret og kløvet stammen, vil du kunne fyre med træet i efteråret 2011.

Her kan du købe billigt brænde

Det er muligt at skaffe sig brænde på til langt lavere priser end via de deciderede brændeleverandører. F.eks. sælger nogle møbel- eller gulvvirksomheder ubehandlet, ovntørret overskudstræ fra produktionen.

Det gælder f.eks. Junckers i Køge, der leverer ovntørrede stave fra gulvproduktionen til en pris på ca. 1.250 kr. per ton (ca. 3 rummeter). Dertil kommer evt. fragt, hvis du ikke henter selv. Omregnet til rummeter svarer det til 50-60 procent af prisen for en tilsvarende mængde ovntørret træ købt hos en decideret brændeleverandør.

Køb en stak i skoven

Slår du dig sammen med andre brændeovnsejere – eller har du et virkelig velvoksent brændeskur – kan du også købe hele brændestabler fra de danske statsskove gennem Skov- og Naturstyrelsen. Her skal du selv skære stammerne op og transportere træet hjem.

Til gengæld er prisen særdeles konkurrencedygtig, idet en rummeter træ koster 250-400 kr. afhængig af træsort, stammernes diameter m.m. Det er cirka en tredjedel til halv pris af, hvad det koster at bestille opskåret brænde fra en leverandør.

Køb i stakke kræver god plads

Men mængderne er også ret store, hvis du køber hele stakke gennem Skov- og Naturstyrelsen. De mindste stakke rummer således typisk fra 7 kubikmeter fast masse træ og op (svarende til 12 rummeter, hvilket igen ville svare til ca. 10 stablede rummeter, hvor træet pakkes bedre).

Endelig kan du naturligvis købe et såkaldt sankekort, der på bestemte tidspunkter af året giver ret til at samle løst træ, der ligger i skovbunden. Det er billigere endnu, men kvaliteten af træet er også meget svingende.

Du kan også købe brænde af private skovejere. På Dansk Skovforenings hjemmeside kan du finde en liste over private skovejere, der sælger brænde.

Journalist / Kilder

Kommentarer (1)

 1. John Drage
  Jeg fik for mange år siden et godt tip fra en genbo, som hvert år tog brænde hjem.
  Anbring en god spytklat på den ene ende af et stykke brænde, og sæt så munden til den anden ende og blæs af alle kræfter. Hvis brændet er tørt nok, vil det boble i spytklatten, for så er der luft igennem træet.
  Unødigt at sige, man skal sørge for spejl eller en anden iagttager, ikk'
  Venligst
  John Drage
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab