Indhold i denne artikel

Facader af mursten (tegl)

De traditionelle facader opført i mursten kan holde i mange hundrede år, hvis de er opført korrekt. Samtidig kræver en murstensfacade næsten ingen vedligeholdelse.

Murstensvilla

Mursten er det mest anvendte materiale på facaden af enfamiliehuse i Danmark. Foto: Torben Klint

Hvad er karaterisktisk for facader af mursten?

En facade af mursten uden nogen form for overfladebehandling som fx puds - også kaldet blankt murværk, er nok den mest almindelige husfacade i Danmark. Vi har en lang tradition for at bygge i mursten, og omkring 95 procent af alle enfamiliehuse i Danmark har en murstensfacade.

Mursten er normalt gule eller røde i en eller anden variation. De kaldes også for tegl og består af ler, der er brændt i en ovn.

Parcelhus i kalksandsten.

Parcelhus i kalksandsten. Arkivfoto

Brændes mursten af rødt ler, bliver de røde, og brændes de af blåt ler, bliver de gule. Hvis de to typer ler blandes, bliver stenen rosa. Desuden kan du få sten, der er lysegrå, blådæmpede brune eller sorte. Der findes også hvide mursten, som ikke fremstillet af ler men derimod af kalksandsten. De har samme format som andre mursten og mures op på samme måde.

LÆS OGSÅ: Kalksandstensmure

Det er også muligt at bygge med genbrugsmursten - det vil sige sten, der har været brugt før, men som er pillet ned, renset for mørtel og parat til at blive muret op igen.

I dag er det moderne, at murstene i en facade ikke er helt ens, så der kommer et spil i facaden. Murværket kan se meget forskelligt ud, alt efter hvilket mønster stenene mures op i (også kaldet et forbandt) og hvilken type fuge, der er mellem stenene. Fuger findes i mange forskellige udformninger.

LÆS OGSÅ: Forbandter i murværk

I murede huse fra 1960’erne og frem er facaden for det meste en skal (skalmur), der er muret op parallelt med den bærende bagmur i ydervæggen (den inderste del af ydermuren). Imellem de to mure er der hulmursisoleret.

Mursten med forskudte sten forbandt

Forbandt med mursten, der er forskudt for hinanden. Foto: Torben Klint

Røde mursten

Røde mursten med glat overflade. Arkivfoto

Blå forbandt i mursten

Forbandt med variationer af blå mursten. Arkivfoto

Rosa mursten.

Rosa mursten. Arkivfoto

Hulmure med en skalmur i mursten er i de fleste tilfælde et solidt hus, men det modsatte kan også være tilfældet. Det hjælper nemlig ikke noget, at facaden (skalmuren) er af mursten, hvis den bærende bagmur og de indvendige vægge, der skal afstive huset mod vind, er sjusket opført. bagmuren kan fx være en sjusket udført gasbetonmur, der revner, fordi der ikke er fyldt op med mørtel mellem muren og fundamentet.

Hvis du har et parcelhus af traditionelle røde eller gule mursten og synes, at det er kedeligt at se på, er der mange muligheder for at overfladebehandle facaden. Skal du bygge nyt hus, kan du vælge en af de nyere, og mere utraditionelle sten eller blande forskellige farver mursten til din facade.

Mange opfatter et hus med en murstensfacade som et kvalitetshus. Det hænger sandsynligvis sammen med den nostalgi, der er forbundet med den klassiske murermestervilla, som er blevet synonymt med dansk kvalitetsbyggeri fra perioden 1915-1930.

Murede huse havde frem til 1950'erne dobbeltmurede facader med både en formur og en bagmur af mursten, hvilket har givet husene en håndværksmæssig kvalitet, der smitter af på den generelle holdning. Der er også nogen, der betragter mursten som "gammeldags" og kedeligt.

Det gælder især de traditionelle røde og gule sten fra 1960'ernes og 70'ernes parcelhuse.

LÆS OGSÅ: Mursten

Hvilke fordele og ulemper er der ved facader af mursten?

Fordele ved facader af mursten:

 • Mursten kan ikke brænde.
 • Mursten er gode til at dæmpe støj.
 • Mursten kan optage og afgive varme.
 • Mursten kan optage og afgive fugt uden at tage skade af det.
 • Mursten bliver ikke angrebet af råd.
 • Et muret hus er nemt at sælge, da det er trygt og traditionelt og derfor har stor efterspørgsel.
 • Mursten er et rent naturmateriale, og det samme er mørtlen mellem stenene.
 • Mursten har en rimelig isoleringsevne.
 • Mursten kræver meget sjældent nogen som helst form for vedligeholdelse.
 • Mursten kan holde til det danske klima uden at blive nedbrudt.
 • Det er forholdsvis nemt at udskifte enkelt sten, hvis de bliver beskadiget.

Ulemper ved facader af mursten:

 • Det kan være svært at finde nøjagtig den samme sten, hvis du ønsker at ændre på facaden ved fx at lukke dør- eller vindueshuller til.
 • Mursten kan i sjældne tilfælde frostsprænge. Det sker typisk, når der er en konstruktionsfejl i facaden, hvor murstenene er placeret, så de kan suge fugt derefter bliver udsat for frost.
 • Meget sjældent angribes fugen af murbier.
 • I vores fugtige vejr kan alger i visse tilfælde sætte sig på facaden. De er uskadelige, men det er ikke så pænt at se på.
 • I sjældne tilfælde er fugerne så dårlige, at der bør fuges om.
Murermesterhus i røde mursten.
Murermesterhus i røde mursten.

Hvornår vil det være oplagt at vælge en facade af mursten?

Mursten er et tidløst materiale, og de fleste nye enfamiliehuse bliver stadig bygget med en facade af mursten. Murstenshuse skiller sig med andre ord ikke ud fra mængden, medmindre du bevidst vælger en meget speciel type sten. Det gør mursten til et nemt valg rent arkitektonisk, når husets udseende skal passe med omgivelserne.

En facade af mursten er næsten egnet til alle typer huse, hvor man ønsker en vedligeholdelsesfri facade. Det er de færreste huse, der vil se forkerte ud med murede vægge. Murstensfacader er specielt gode til traditionelle konstruktioner som fx parcelhuse og murermestervillaer.

LÆS OGSÅ: Murermestervillaen

Der er forskellige situationer, hvor du skal tage stilling til, om du vil opføre husets facade af mursten eller om et andet materiale vil være mere passende:

 • Bygge nyt hus
  Skal du bygge nyt hus men en murstensfacade, skal du vælge, hvilken type mursten du gerne vil have, og hvilket forbandt de skal mures i. Desuden skal du også vælge, hvilken farve og hvilket udseende fugen mellem murstenene skal have. Det skaber et utal af kombinationsmuligheder, som kan være med til at give dit hus et personligt præg.
 • Bygge til eksisterende hus
  Skal du lave en tilbygning til et muret hus, kan du prøve at finde de samme mursten, som er brugt til det eksisterende hus. Det kan være en udfordring, men der findes firmaer, som kan være behjælpelige med dette. Du kan også vælge en helt anden løsning, fx en træbeklædning eller en beklædning af fibercementplader, der kan stå som en flot kontrast til murstenene.
 • Ændre på eksisterende hus
  Skal du ændre placeringen af vinduer eller døre i et eksisterende hus, har du brug for at kunne mure de gamle vindues- eller dørhuller til. da det kan være svært at finde nøjagtig den samme mursten som den, huset oprindelig blev bygget af, vælger nogle at leve med den lille farve- eller nuanceforskel, mens andre ændrer hele facadens udseende ved fx at overfladebehandle samtlige facader med puds.

LÆS OGSÅ: Overvejelser inden du bygger om eller til

LÆS OGSÅ: Pudsning af murede facader – godt eller skidt

Hvad koster en facade af mursten?

Dobbeltmuret facade.
Dobbeltmuret facade.

En facade af mursten er absolut ikke den billigste løsning, idet murerarbejdet er håndarbejde. Der går mange mandetimer til både murerarbejdet samt den løbende leverance af mursten og mørtel til fugerne.

Facaden består oftest af en formur (også kaldet en skalmur), isolering og en bagmur. Det koster fra ca. 1.450 kr. til 2.500 kr. inkl. moms pr. m2 at mure selve skalmuren op, afhængigt af valget af mursten (priser 2012). Ud over denne pris kommer der udgifter til bagmur og isolering af hulmuren imellem de to mure.

Hulmuren isoleres oftest med mineraluld. Bagmuren kan bestå af mange forskellige materialer. I et fuldmuret eller dobbeltmuret hus er den bærende bagmur også udført af mursten. Det er tilfældet i de fleste huse opført af mursten frem til og med 1950'erne.

I murede huse fra 1960 og frem er bagmuren ofte udført af gasbeton eller lecabeton (letklinkerbeton). Den bærende konstruktion kan også være et træskelet, der isoleres og indvendigt beklædes med gips.

Hvor længe holder en facade af mursten?

En facade af mursten kan holde flere hundrede år – og mere til. Fx er omkring to tredjedele af kirkerne i Danmark 6-700 år gamle eller ældre og opført af mursten, som Roskilde Domkirke der blev bygget i 1170'erne. Nær Rom i Italien finder man murstensruinerne af Ostia Antica, en gammel havneby, der havde sin storhed i det 2. til 4. århundrede, hvorefter byen blev forladt og sandet til. Nogle af bygningerne er så velbevaret, at det stadig er muligt at bestige bygninger i 3. sals højde.

Hvor svære er facader af mursten at vedligeholde?

Facader af mursten er nemme at vedligeholde. faktisk er det sjældent, at der skal gøres noget som helst. Hvis der kommer alger på murstensfacaden, kan de vaskes af med vand. Du bør altså ikke højtryksspule eller andet. I sjældne tilfælde kan fugerne også være så dårlige eller være blevet beskadiget, så der skal fuges om.

LÆS OGSÅ: Reparation af mørtelfuger i murede facader

LÆS OGSÅ: Ydervægge i murstenshuse

Nyt hus i mørkegrå mursten.
Foto: Udlånt af Bülow og Nielsen.

Nyt hus i mørkegrå mursten. Foto: Bülow og Nielsen.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (3)

 1. Lasse Sørensen
  Murstensskaller

  Vi kan levere murstensskaller i over 100 forskellige farver og nuancer. I har således god mulighed for at bevare husets nuværende udtryk, men I kan også få et helt nyt!

  Murstensskaller m2 pris ca. 200kr

  ______________________________________________________________

  For under 2000 kr. per kvadratmeter kan vi levere og montere en komplet, udvendig facadeisoleringsløsning. I vil med en sådan løsning opnå et markant bedre energimærke, mærke en kraftig nedgang i varmeforbruget, men samtidig bibeholde en klassisk murstensfacade.

  Har I lyst til at fuldende facadeisoleringen med nye vinduer, så kan vi også levere og montere disse i en ordentlig kvalitet til en rimelig pris!

  Vi dækker hele landet med vores dygtige håndværkere, som alle er med i Byg Garanti-ordningen !

  Se mere på: http://www.murstensskaller.dk/

  Kunne I tænke jer at høre mere?
  Ring: 71 99 10 04
  Skriv: kontakt@power-partner.dk
  (0)Svar og se andres svar


 2. Pelle Sørensen
  "Mursten har en god isoleringsevne, så selv med nutidige krav til isoleringstykkelser behøver murstensvægge ikke at være tykkere end andre former for murstenvægge." Er det bare mig, eller giver denne sætning dårlig mening? Mursten har da ikke en særlig god isoleringsevne i sig selv, måske kun, hvis der sammenlignes med beton. Til sidst sammenlignes en udefineret murstensvæg med en anden udefineret murstensvæg, hvilket da ikke kan bruges til noget, efter min mening.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Steffen
  Skulle murstensfacaden trænge til renovering, tilbyder vi hos Aarhusfacaderenovering.dk gerne et gratis kig og en uforpligtende snak om løsning af et eventuelt problem.

  Med venlig hilsen
  Steffen
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab