Fru Grøn: Sådan slipper du af med dårlig lugt i vaskemaskinen

Mange oplever, at vaskemaskinen lugter dårligt, men der er råd for problemet. Få Bolius’ rengøringsekspert Fru Grøns opskrift på en lugtfri vaskemaskine.

Foto: Tommy Verting
Foto: Tommy Verting

Derfor lugter din vaskemaskine

Hvis din vaskemaskine lugter, er det et tegn på, at der har ophobet sig kalk og smudsrester i maskinen, hvilket giver grobund for bakterier.

Det kan ikke nødvendigvis ses, da kalk og smuds kan sidde indvendigt på tromlen eller i revner og sprækker.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sådan undgår du brune striber i toilettet

Tøm trevlsien. Foto: Tommy Verting
Tøm trevlsien. Foto: Tommy Verting
Skrub hullerne i sæbeskuffen. Foto: Tommy Verting
Skrub hullerne i sæbeskuffen. Foto: Tommy Verting
Fjern kalk fra hullerne. Foto: Tommy Verting
Fjern kalk fra hullerne. Foto: Tommy Verting
Tør rude og plastkanter. Foto: Tommy Verting
Tør rude og plastkanter. Foto: Tommy Verting
Kør en kogevask. Foto: Tommy Verting
Kør en kogevask. Foto: Tommy Verting

Vaskemaskinen kan komme til at lugte, hvis du:

 • Altid vasker ved lave temperaturer
 • Ikke rengør vaskemaskinen
 • Lukker lågen efter vask, så fugten bliver i maskinen

Sådan fjerner du lugten i vaskemaskinen

 • Tag trevlesien ud, tøm den og rengør den med en tandbørste. 
 • Rens sæbeskuffen for sæberester på både for- og bagside. På de fleste maskiner kan sæbeskuffen tages ud med et lille, fast ryk. 
 • Skrub hullerne over sæbeskuffen (der, hvor vandet kommer ind) med en hård børste, så der ikke sætter sig kalk og bakterier. 
 • Fjern kalk fra hullerne hvor vandet kommer ind i maskinen. Brug fx en kødnål til at skrabe kalken løs, hvis der er meget og/eller spray en blanding af 4 dele vand og 1 del eddikesyre 32 % på, og lad det virke natten over. Du kan også sætte en klud med eddikesyreblandingen på hullerne natten over. 
 • Tør rude og plastkanter af med en fugtig mikrofiberklud, og vær særlig opmærksom på snavs i plastkanternes revner. 
 • Kør en kogevask på 95 grader som afslutning på rengøringen, gerne med hvidt tøj og et hvidvaskemiddel.

LÆS OGSÅ: Så tit skal du skifte karklud

Hvis du har hårdt vand

Bor du i et område med hårdt vand (over 20dH) er det en god idé at tilsætte ekstra kalkopløser som fx Nahexametafosfat, som du kan købe i fx Matas og Silvan. Det vil fjerne en evt. kalkbelægning på indersiden af tromlen og gøre det hvide tøj endnu hvidere. Læs og følg brugsanvisningen på produktet.

Se her, om vandet er hårdt i din kommune

Sådan undgår du lugt i vaskemaskinen fremover

 • Giv vaskemaskinen en hovedrengøring et par gange om året. Gør som beskrevet ovenfor.
 • Lad lågen stå på klem efter hver vask, så maskinen tørrer inden i. Det hæmmer bakterievækst.
 • Docer vaskemidlet efter pakkens anvisning. For lidt vaskemiddel kan også være medvirkende til dårlig lugt.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sengetøj skal ikke vaskes for tit

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting
Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting
 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
 • Født i 1951
 • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
 • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

BESØG TEMASIDEN: Alt om rengøring

Kilder og henvisninger

Kommentarer (10)

 1. Hanne Pedersen
  Hej fru Grøn. Jeg syntes, der begyndte, at komme striber på mit hvide tøj efter vask og vaskede derfor maskinen igennem på kogevask med hexafosfat, (som anvist på pakken). Der var ingen "grums" i propellen/fnugsien. Efterfølgende har maskinen lugtet råddent fra tromlen. Jeg har ellers altid lågen til at stå, når jeg har vasket, men kan ikke rigtig holde det ud længere. Tøj, der efterfølgende vaskes i maskinen, lugter ikke. Jeg har også vasket varm vask, for at se, om det kunne hjælpe. Sæbeskuffen ser fin ud og lugter ikke (bruger altid vaskebold). Gummiringen i åbningen ser heller ikke ud til at fejle noget. Jeg blev så desperat, at jeg hældte rodalon i tromlen og lod det stå ½ time, men det har ikke hjulpet ret meget. Hvad gør jeg nu?
  Venlig hilsen Hanne
  (0)Svar og se andres svar


 2. Majbritt
  Mit problem med dårlig lugt i maskinen stiller sig dog lidt anderledes. Jeg har vasket tøj for en ryger og nu stinker min maskine af røg. Jeg synes jeg har prøvet alt men forgæves. Har nogen det ultimative råd??
  (0)Svar og se andres svar


 3. Anne Grete Rasmussen
  Tak for andre gode ideer. Jeg vil ikke anbefale hverken opvasketabs eller klorin til at fjerne lugt/kalk i en vaskemaskine. Opvasketabs er beregnet til vask i opvaskemaskine som anvender blødgjort vand. Og klorin fjerner nok noget smuds, men ikke kalk. Og det er et middel, der ikke er godt for miljøet. Hej FruGrøn fra Bolius
  (2)Svar og se andres svar
  1. Jon
   Kalk alene er ikke årsag til lugt. Årsagen er skidt og ophobning af sæbeslam.

   Der kan være ophobet sæbeslam på ydersiden af tromlen. Hvis du køre en tom vask, og vandet skummer, så fortæller det os at der er sæberester/slam, som kan være årsag til både lugt gener, ineffektiv rens mv. Clorin kan opløse fedt og sæbeslam, og kan være en vej, hvis varmt vand ikke er nok - hvilket det ikke vil være, såfremt det fortsat skummer. Nuvel, det er skidt for miljøet, men lgeså er gentagne ineffektive vask.

   (spørgsmålet er hvad der er bedre og mindre miljøskadeligt til at fjerne sæbeslam, som du ikke kan nå med en børste (læs; ydersiden af tromlen)? Måske salmiak spiritus, med eddike?)

   NB: Moderne tabs, har idag blødgørende effekt i sig, og kan derved bruges i normalt (ikke blødgjort) vand også. God til vedligeholdning, imo.
  2. Anne Grete Rasmussen
   Du har ret i, at kemikalieforbrug ( og el- og vandforbrug) ikke er godt for miljøet. Derfor er det også vigtigt, at forebygge at vaskemaskinen ikke kommer til at lugte. OG, det gøres nemt med at kogevaske engang imellem med almindeligt vaskepulver og gerne med tøj i. Anbefaler ikke salmiakspiritus eller eddike til at tage lugten;0)


 4. Lasse Vinther Tyron
  I mangel på Na Hexametafosfat kan jeg anbefale Natriumtripolyfosfat. Det findes i en række vaskepulvere og "anti-kalk, non-kalk" midler i forvejen. Bruges også i levnedsmidler.
  (0)Svar og se andres svar


 5. J. Pedersen
  ps. de fleste afløb ved vaskemaskiner er uden vandlås, hvor lugten kan komme op fra kloakken direkte bag maskinen, stop hullet omkring afløbs slangen, nok her hunden ligger begravet.
  (0)Svar og se andres svar


 6. J. Pedersen
  For nogle år siden havde vi også problemer med dårligt lugt fra Vaskemaskinen, men efter at vi ophørte med at bruge forvask og forvaske vaskepulver, som er enzymer der opløse/ spiser snavset. vaske som regel ved 30 og 40 grader, andet er spild af resurse. maskinen mærket Miele.
  (0)Svar og se andres svar


 7. Jane Gad
  Det er supergode råd - bortset fra at nye maskiner ofte (som vores) ikke kan vaske over 60 grader - og så vejer vaskemaskinen "tøjet" og tromlen bliver vejet for let og vasker ikke igennem med maskin-renser. Vi har hårdt vand og putter derfor ikke tøj i maskinen for at rense - vi køber pulverrens i matas.
  Nogle andre gode råd for det? Supertak og hygge. Jane
  (0)Svar og se andres svar


 8. Jon
  Kør en kogevask med et eller to opvaskemaskine tabs i

  Kør en kogevaks med opvaskemaskine rens i

  Kør en vask med eddike i, et par litter (evt som afslutning på en ordentlig rengøring) (uskadelig for miljøet)

  Hvis du fornemmer der er meget sæberest på ydersiden af trumlen, så kan du starte med at køre en kogevask med clorin, men du skal nok køre mindst to-tre vaske efterfølgende før du benytter den normalt igen (hint: en kogevask uden tilsat noget, som skummer, antyder at der er ophobet sæberester... ideelt skal en vask ikke skumme, med mindre der selfvølgelig er tilsat sæbe)
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab