Hvem: Josephine Bojang, 36 år, bygningskonstruktør i TDC, og kæresten René. 

Hvad: Har Instagramprofilen @h.o.m.e.m.o.d.e., hvor hun dokumenterer renoveringen.

Hvor: Gammel herskabslejlighed på 106 m2 fra 1902 på H. C. Ørsteds Vej på Frederiksberg.

Da Josephine Bojang og hendes kæreste den 1. april 2023 overtog nøglerne til deres nye, fælles lejlighed på Frederiksberg, var det meningen, at de ville bruge et par måneder på at istandsætte den, så de kunne flytte ind inden sommerferien. Senere blev det målet, at de skulle flytte ind i løbet af sommerferien, men så blev fristen rykket til oktober, og til sidst den 18. november, så de kunne nå at holde jul i lejligheden.

– Vi ville ikke gå på kompromis med, hvilke håndværkere vi brugte, så det handlede ikke om, hvem der havde tid nu og her, fortæller Josephine Bojang. 

Stukatør hjalp med at sætte original stuk i stand

Som bygningskonstruktør arbejder hun med håndværkere til daglig, og det var vigtigt for hende at finde de rigtige fagmænd, når hun gav sig i kast med at renovere lejligheden fra 1902. Der gik fx et godt stykke tid, inden hun fandt en stukkatør, der var indstillet på at bevare den originale stuk i stedet for bare at rive den eksisterende ned og sætte nyt op.  

– Jeg havde ringet rundt til nogle lokale stukkatører i københavnsområdet. Men de rensede ikke stuk. De ville kun rense en meter, rive resten ned, og så bygge den op fra ny, fortæller Josephine Bojang. 

Hun og kæresten var dog enige om, at de ikke vil tage noget ned, der ikke fejler noget. 

– Stukken er her, den er bare malet over, og den var kun ødelagt nogle få steder, så det ville være forfærdeligt at ødelægge den. Det giver bare ikke mening at hive noget ned bare for at sætte noget nyt identisk op, siger hun.

Efter længere tids søgning på Instagram fandt hun frem til en stukkatør, der var med på at bevare den originale stuk og rense den med tapetklister og film, som efterfølgende blev fjernet med vand og en kompressor. 

– Så i dag er det den originale stuk, vi har, og den er helt vanvittig flot, siger Josephine.

Billedserie: Herskabslejlighed på Frederiksberg

3 værelses lejlighed blev til 4 værelses lejlighed

Josephine Bojang var egentlig i gang med en større istandsættelse af sin daværende lejlighed, da hun mødte sin kæreste, René, og pludselig manglede plads, da de skulle flytte sammen. 

Det var dog ikke kærlighed ved første blik, da de var ude at se den 106 m2 store lejlighed på H. C. Ørsteds Vej på Frederiksberg, fordi den kun havde tre værelser. 

– På det tidspunkt var der en vandskade i køkkenet, så vi kunne se hele vejen op til loftet, fordi det nedsænkede loft var pillet ned. Der gik det op for mig, at man ikke oprindeligt havde bygget lejligheden med to vinduer i køkkenet, der har jo været et ekstra værelse, og så gav det mening for os, fordi det kunne blive til fire værelser, fortæller hun. 

Genskabt pigeværelse er blevet til kontor

I mange år har det været trenden, at boligkøbere i storbyerne river væggene ned fra tidligere tiders mindre værelser, ofte dem, der har været målrettet mod børn og tjenestepiger. Men Josephine Bojang er gået den modsatte vej og har genskabt det originale pigeværelse i lejligheden, så hun og kæresten får et rum, de kan bruge til kontor. Køkkenet blev til gengæld væsentlig mindre, da pigeværelset blev genopført. 

– For mig er et køkken et værksted, hvor det er rart at kunne rode og bagefter gå ud og lukke døren, og vi kan godt lide at spise i vores spisestue, siger hun.

Herskabslejlighed på Frederiksberg manglede sjæl

Da Josephine Bojang og kæresten overtog lejligheden, var den egentlig i fin stand og lige til at flytte ind i – hvis man altså ikke går op i detaljer og arkitekturhistorie. 

– Ved første kig stod lejligheden faktisk rigtig pæn med hvide vægge og et hvidt badeværelse, men når man kiggede tættere på væggene, var det savsmuldstapet, dårligt malearbejde, og ledningerne lå uden på væggene, fortæller Josephine. 

Stikkontakter i porcelæn

Hun og kæresten har fået fjernet de sænkede lofter i lejligheden, stukken er blevet renset, reetableret og malet. De steder, det originale gulv ikke kan bruges, får de lagt nye fyrreplanker, der passer til lejlighedens stil. De har fået en snedker til at lave rammer til forsatsvinduer, der passer i stilen til de ydre vinduer, og Josephine har kastet sig over de helt små detaljer i lejligheden.

Alle fatninger i lejligheder, både lampeudtag og stikkontakter, bliver udskiftet med nogle i porcelæn, som hun har fået specialfremstillet på en fabrik i Tjekkiet.

– Det ville være så ærgerligt, hvis der bare sad en stor plastikdims midt på væggen, pointerer hun. 

Messinghængsler er blevet flotte igen

– Vi piller også alle hængslerne af vinduerne, og så renser jeg dem. De er af messing. De er sindssygt flotte indenunder; de er bare blevet malet over så mange gange. Og de er her, fordi en arkitekt har tænkt, at sådanne hængsler skulle lejligheden have. Hver gang man frarøver lejligheden den slags detaljer, så ødelægger man lidt arkitektens tanker bagved, forklarer hun. 

Købte genbrugsdøre

Da hun og kæresten skulle genskabe lejlighedens oprindelige pigeværelse, kunne de banke sig frem til det sted, den gamle dør til værelset havde siddet, og fandt en gammel fyldningsdør, der passede til. De to papdøre, der sad i nogle af de andre værelser, har de skiftet ud med brugte fyldningsdøre. 

– Jeg har slet ikke overvejet at købe nye døre. Jeg synes ikke, de er særlig pæne. Vi har stadig ikke fundet en køkkendør, så nu lever vi bare uden en køkkendør, indtil vi finder den rigtige, fortæller hun. 

– I sådan en lejlighed, der emmer så meget af historie, er det synd at vælge de hurtige løsninger og bare købe nyt, ræsonnerer Josephine Bojang.