Vi slukker lyset, når vi forlader et rum, og vi bruger tørretumbler, håndklædetørrer og terrassevarmer mindre end tidligere. 

Det er nogle af eksemplerne på, hvordan vores adfærd har ændret sig, efter energikrisen i 2022 fik elpriserne til at svinge og til tider ramme rekordhøje niveauer. 

Og alt dette er fornuftigt. Men ikke alle spareråd er lige gode, påpeger Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius. 

– Vi skal ikke spare på strømmen, når det går ud over vores bolig eller vores helbred. Ventilationsanlægget er vigtigt for den rene luft, fryseren og køleskabet skal holde en konstant temperatur, og emhætten skal fjerne fugt og partikler fra madlavningen, siger Tue Patursson. 

Vi sparer strøm på emhætten

Og desværre begår vi også nogle fejl i vores forsøg på at spare på strømmen. 

Samlet set svarer hver tredje, at de dropper emhætten eller skruer ned for styrken for at spare på strømmen. Det viser en undersøgelse af danskernes energivaner, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i efteråret 2023. 

24 procent svarer nemlig, at de tidligere har droppet eller skruet ned for emhætten – og at de også gør det nu. Derudover svarer 11 procent, at de er begyndt at spare strøm på emhætten inden for det seneste år. 

– Der er de seneste år foretaget en del undersøgelser af, hvor vigtige emhætter er for indeklimaet. Når vi koger kartofler, kommer der en masse fugt, og når vi steger bacon og bager pizza, kommer der partikler ud i luften. Hvis fugt og partikler ikke suges væk med en emhætte, så vil det påvirke luften ikke bare i køkkenet men i alle rum i boligen, siger Tue Patursson. 

– Fugt kan føre til problemer med skimmelsvamp, og stegepartikler er så små og fine, at de meget nemt kommer dybt ned i lungerne, hvilket ifølge sundhedsforskere er skadeligt, siger han. 

Stadig godt at spare på strømmen

Da energikrisen ramte i løbet af 2022, og vi oplevede en stime af høje elpriser, fik det os til at spare på vores strømforbrug. 

I 2022 sænkede danskerne det private elforbrug i hjemmet med 10,9 procent sammenlignet med året før – og det endda, selvom der kom flere elbiler og varmepumper, som får det private elforbrug til at stige. 

Men i 2023, hvor priserne er faldet igen, er forbruget steget. I 2023 endte det private strømforbrug med at være 1,4 procent højere end i 2022. 

Det giver dog stadig mening at spare på strømmen:

– Det er muligt, vi ikke længere sparer 3.000 kr. om året, men "kun" 1.000 kr. Men for det første er det vel stadig en pose penge, de fleste kan bruge bedre andre steder, og for det andet så er den grønneste strøm den, vi ikke bruger, siger Tue Patursson. 

Og så handler det ikke om at droppe emhætten, men om at spare de rigtige steder: 

– Vi kan fx undlade at bruge tørretumbleren eller sørge for, at alle gamle glødepærer og halogenpærer er skiftet til LED, siger Tue Patursson.