Indvendige vægge af gasbeton

Indervægge af gasbeton bygges af multiplader eller leveres som høje smalle elementer. Det er relativt nemt selv at bygge med, og prisen ligger i den billige ende.

Indervægge i gasbeton i nyt hus.
Foto: Udlånt af H+H.
Indervægge i gasbeton i nyt hus.
Foto: Udlånt af H+H.

Hvad er gasbeton (porebeton)?

Den fagmæssigt korrekte betegnelse for gasbeton er "porebeton". Men de fleste kender materialet under navnet gasbeton.

Gasbeton er fremstillet af naturmaterialerne kalk, cement, sand, vand og aluminiumspulver. Aluminiumspulveret virker som en slags bagepulver og får blandingen til at "hæve" og blive fyldt med lufthuller. Gasbeton isolerer relativt godt på grund af lufthullerne i betonen.

Gasbeton kan optage og afgive fugt og varme. Og råd og svamp har svært ved at leve på gasbeton, da materialet er uorganisk.

Hvordan er indervægge af gasbeton bygget op?

En indervæg af gasbeton er enten bygget op af de såkaldte "multiplader", som kendes fra byggemarkedet, eller af væghøje elementer. Multipladen er typisk 40 cm høj og 60 cm bred og fås i forskellige tykkelser, f.eks. 5, 7 ½, 10, 12 ½ og 15 cm. De væghøje elementer er som regel 10 cm tykke og har en maksimal bredde på 50 eller 60 cm.

Er der hustyper eller perioder, hvor indervægge af gasbeton især er typiske?

Indervægge af gasbetonelementer i nyt hus.
Foto: Udlånt af H+H
Indervægge af gasbetonelementer i nyt hus.
Foto: Udlånt af H+H

Indervægge af gasbeton har været brugt siden 1950'erne og anvendes meget den dag i dag. En del typehusfirmaer bruger disse vægge som standard i deres huse. De bruges også ofte i specialtegnede huse. Gasbetonfabrikkerne har altid elementer af gasbeton stående, som du kan få leveret fra dag til dag, hvis du skal bygge nyt hus.

Kan indervægge af gasbeton indgå i husets bærende og stabiliserende system?

Indervægge af gasbeton indgår oftest i husets bærende og stabiliserende system af vægge. Indervægge af gasbeton har så god en bæreevne, at det er muligt at bygge huse af gasbeton i to-tre etagers højde. I et hus med indervægge af gasbeton vil det ofte ikke være muligt at se eller mærke, hvilke vægge der er bærende, og hvilke der er stabiliserende. Man skal have en tegning af huset, hvor det er markeret, hvilke vægge der er bærende og stabiliserende, for at kunne vide det.

Læs mere i BOLIUS Fakta: Bærende vægge og BOLIUS Fakta: Stabiliserende vægge .

Kan indervægge af gasbeton uden videre rives ned?

Du må aldrig rive en indvendig væg af gasbeton ned, uden at have undersøgt, om væggen er bærende eller stabiliserende.

Hvis væggen er bærende, er det nødvendigt at lægge en bjælke ind som erstatning, og som skal bære lasten af det, der ligger oven på væggen, f.eks. en loftsetage eller et tag. En rådgivende ingeniør med speciale i statiske beregninger kan hurtigt regne ud, hvilken type og størrelse bjælke der skal lægges ind i stedet for væggen.

Hvis væggen er stabiliserende, må den ikke rives ned, før du har sikret dig, at husets resterende vægge kan klare at stabilisere huset mod kraftig vind uden at blive overbelastet. Der skal en rådgivende ingeniør med speciale i statiske beregninger til at regne på, om de resterende vægge stabiliserer huset tilstrækkeligt.

Kan der uden videre laves en ny døråbning i en indervæg af gasbeton?

Hvis du vil lave en ny døråbning i en eksisterende væg af gasbeton, gælder det samme, som hvis du ville rive den ned. Der skal lægges en overligger ind for at bære det, der befinder sig over døren. Du skal sikre dig, at gasbetonvæggen stadig kan fungere som en stabiliserende væg, selvom der bliver lavet en døråbning i den. Det vil være oplagt at vælge en overligger af gasbeton, så væggen får den samme opbygning overalt. Igen skal du have fat i en rådgivende ingeniør, men opgaven er her noget mindre. Som regel kan det lade sig gøre at lave en ny døråbning uden de store problemer.

Gasbeton er relativt nemt at save i med en sav beregnet til materialet, og da materialet ikke er særligt tungt, er det nemt at bære det væk, der saves ud til døråbningen.

Hvor godt lydisolerer indervægge af gasbeton?

Væggens evne til at lydisolere afhænger af dens densitet, dvs. hvor meget væggen vejer pr. kubikmeter materiale. Jo større densitet, des bedre lydisolerer den. Da en væg af gasbeton ikke vejer så meget, lydisolerer den heller ikke lige så godt som en tungere væg. En standardmultiplade, ca. 10 cm tyk, vejer 520-550 kg pr. kubikmeter.

 • En 10 cm tyk gasbetonvæg lydisolerer 30 dB.
 • En 12 ½ cm tyk gasbetonvæg lydisolerer 32 dB.
 • En 15 cm tyk gasbetonvæg lydisolerer 35 dB.

Hvis væggen efterfølgende pudses på begge sider, lydisolerer den omkring 4 dB mere.

Hvor godt væggen lydisolerer, afhænger også altid af samlingerne mellem væg og gulv, mellem væg og loft samt samlingerne med andre vægge. Hvis samlingerne ikke er tætte, vil lyden smutte igennem der. Tit vil en dør i væggen være det svageste punkt.

Hvor godt brandisolerer indervægge af gasbeton?

Gasbeton kan ikke brænde, og derfor er vægge af gasbeton brandklassificeret højt.

En 10 cm tyk gasbetonvæg er brandklassificeret som REI 60 i det nye europæiske system, som svarer til BS60 i det tidligere danske system. Det vil sige, at væggen kan holde til en brand i en time uden at kollapse eller blive beskadiget.

En 15 cm tyk gasbetonvæg er brandklassificeret som REI 120 i det nye europæiske system, som svarer til BS120 i det tidligere danske system. Det vil sige, at væggen kan holde til en brand i to timer uden at kollapse eller blive beskadiget.

Hvilke typiske overflader har indervægge af gasbeton?

Normalt bliver gasbetonvægge fuldspartlet, før de bliver malet. I sjældne tilfælde er gasbetonvæggen også pudset, inden den bliver malet.

Hvor dyre er indervægge af gasbeton i forhold til andre typer indervægge?

En væg af 10 cm tykke multiplader eller gasbetonelementer med en spartlet overflade koster fra 620  til 650 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms. Det er lidt mindre end en lecabetonvæg (letklinkervæg) i samme tykkelse og med samme overfladebehandling.

En gipsvæg koster fra 500 til 750 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms. Prisen afhænger af, om væggen er bygget op med et træ- eller stålskelet, om der er et eller to lag gips på hver side af væggen, og om væggen er isoleret. Prisen er med spartel klar til malerbehandling.

En pudset murstensvæg (halvstensvæg) koster ca. 1.150 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms, dvs. næsten det dobbelte af en væg af gasbeton eller lecabeton.

En væg af betonelementer koster omkring 1.750 kr. pr. kvadratmeter, så den er klart dyrest.

Hvilket underlag kræver indervægge af gasbeton?

Hvis gasbetonvæggen er adskillende eller stabiliserende, vil et underlag af beton, enten i form af en etageadskillelse af betonelementer eller et gulv støbt i beton (terrændæk), normalt være tilstrækkeligt.

Hvis gasbetonvæggen derimod er bærende, kræver den et fundament af beton. Fundamentet kan afsluttes med lecablokke (letklinkerblokke) for at forhindre en kuldebro fra jorden gennem fundamentet.

Hvor er indervægge af gasbeton særligt egnede eller uegnede?

Gasbeton (porebeton) er egnet til alle typer indervægge. De er også udmærkede til vådrum. Væggene er relativt nemme at rive ned igen, hvis du ønsker at flytte en væg.

Multiplader bruges i øjeblikket ofte til at bygge reoler og lign. af i så godt som alle rum i huset, f.eks. køkken og bad.

Er indervægge af gasbeton velegnede til at hænge tunge ting op på?

Med de rigtige rawlplugs og skruer kan du hænge tunge skabe og reoler op på en væg af gasbeton. Du skal bare sørge for, at der bliver brugt et tilstrækkeligt stort antal skruer, da skruerne relativt nemt trækkes ud af en væg af gasbeton. Forhandleren burde kunne fortælle dig, hvor mange skruer du skal bruge, og hvordan de skal sidde.

Er opbygning af indervægge af gasbeton gør det selv-arbejde?

Gasbeton anses for at være relativt nemt at gå til, da pladerne limes sammen i stedet for at blive muret sammen. Det er dog meget vigtigt, at limen udfylder fugen helt, så du er sikker på, at blokkene er limet ordentligt sammen. Da gasbeton ikke vejer ret meget, er den nem at håndtere.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Xella Danmark A/S
H+H Danmark
Mur-tag.dk "V&S Prisdata. Husbygning Brutto" | Byggecentrum | 2008

Henvisninger:
Arbejdsvejledninger, produktblade mv. H+H Danmark A/S Se, hvordan du bygger med gasbeton

Kommentarer (4)

 1. Ole Vigel
  Jeg vil gerne spørge om følgende:
  Der skal laves en ny åbning i en gasbetonvæg og derfor også en overligger til erstatning. Hvor meget må vederlagstrykket være målt i kg/cm2?
  (0)Svar og se andres svar


 2. Keld Olsen
  Hvis jeg aver et stykke gasbeton af en ydervæg for at kunne sætte et større vindue i, skal det overskårne gasbeton så behandles med cement eller andet, før jeg lægger tagpap og isolering mellem gasbeton og vindue?
  (0)Svar og se andres svar


 3. SuperBuilder
  Du skulle evt. overveje at sætte en dampspærre op på bagsiden af din nye indervæg. En dampspærre må man som bekendt sætte 1/3 inde i konstruktionen. Du skal også overveje at ventilere den 3-4 cm luftlomme til den gamle ydervæg.
  (0)Svar og se andres svar


 4. Jakob Jensen
  Hej har lige et spørgsmål ang. gasbeton. har en kælder i et hus fra 1953 som engang sidst i 90erne er blevet beklædt med trækonstruktion og gips. men det er så rådnet væk med skimmel og det hele. min spørgsmål går så på om hvis jeg sætter en gasbeton væg op en 3-4cm fra den gamle ydervæg. vil gasbeton så suge fugt videre ind igen eller er den ikke sugende.

  mvh jakob jensen
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab