Hvor stor en opvaskemaskine skal du vælge?

Inden du begynder at jagte tilbud på opvaskemaskiner, så overvej, hvor meget du skal bruge din nye maskine.

Bor du alene, kan du måske nøjes med en lille bordopvaskemaskine eller en smal model til fire eller seks kuverter. Består husstanden af fire-fem personer, er det mere hensigtsmæssigt med en opvaskemaskine til 12-14 kuverter.

Energimæssigt er det bedre at have en maskine, der passer til ens behov, frem for at køre halvtomme maskiner igen og igen.

Selvom der findes opvaskemaskiner på markedet, der automatisk regulerer vandforbruget, når maskinen ikke er helt fyldt, bruger disse modeller, ifølge Energistyrelsen, på den lange bane også mindst strøm, hvis de er fyldt helt op.

Sørg for at måle op til opvaskemaskinen

Sørg for, at målene på opvaskemaskinen passer til målene i dit køkken. Selvom opvaskemaskiner fås i standardmål, kan du løbe ind i problemer, når den fx skal integreres i dit køkken,

Har du eksempelvis et køkken fra Ikea, kan du risikere, at du ikke kan få plads til en opvaskemaskine, der ikke også er købt i Ikea.

Vil du være på den sikre side, så mål op og vær sikker på, at lågen vil kunne åbnes, uden den kommer i karambolage med soklen.

Hvilken rolle spiller energiforbruget, når du skal købe opvaskemaskine?

Der er stor forskel på de enkelte modellers strømforbrug. Du bør altid gå efter det bedste energimærke, når du køber en ny opvaskemaskine. Derved sikrer du et så lavt energiforbrug som muligt.

De mest energibesparende opvaskemaskiner, der i dag findes på markedet, markeres med energimærke A. Energiklassen er en skala fra A til G, hvor A den bedste energiklasse. Inden for opvaskemaskiner er energiklasse B typisk den bedste energiklasse på markedet lige nu (2022). 

Energistyrelsen anbefaler, at man går efter den mest energivenlige model, hvor de bedste modeller til 12-14 kuverter bruger omkring 9-11 liter vand pr. opvask.

Overvej også, om du skal købe en opvaskemaskine, hvor det er muligt at vælge korte programmer og lavere temperaturer. En opvask bruger typisk 10-20 procent mindre strøm, hvis den kan klares ved 50/55 grader celsius end ved 60 grader celsius.

Set i forhold til en gammeldags opvask i hånden er opvaskemaskinen næppe dyrere målt på forbruget af el og vand. De færreste kan vaske bestik og service til 12 personer op uden at bruge mere end to opvaskebaljer varmt vand.

Det bedste energimærke hedder nu A

EU har fra 1. marts 2021 ændret energimærkeordningen for hårde hvidevarer, så de bedste ikke længere hedder A+++. Nu er energimærkningen ændret under den såkaldte Ecodesignordning, så de mest strømbesparende modeller, du finder på markedet, nu er energiklasse A.

Hvad skal du i øvrigt lægge mærke til, når du køber opvaskemaskine?

Ud over energiforbrug og vasketid bør du lægge mærke til følgende faktorer:

  • Støjniveau: Især hvis du har et køkkenalrum, kan støjen fra maskinen være generende. Tjek derfor støjniveauet (målt i dB), som typisk ligger mellem 40 - 50 dB. Jo lavere tallet er, jo mindre støj fra opvaskemaskinen, når den kører.
  • Tørreevne: Energistyrelsen anbefaler tørreevne A, som er den bedste tørreevne, og som de fleste modeller på markedet i dag er udstyret med.
  • Betjening: Vurder, om betjeningen er enkel og logisk opbygget. Undersøg, om maskinen rummer tydelige lysindikatorer for afspændingsmiddel og salt.
  • Aquastop: Er en funktion, der sikrer, at maskinen lukker for vandtilførslen, hvis der skulle opstå lækage og som de fleste maskiner er udstyret med i dag.
  • Mængdesensor: Registrerer hvor snavset, servicet er og regulerer vandforbruget ind derefter.
  • Lys: Nogle opvaskemaskiner fås med indbygget lys, hvilket kan være praktisk.
  • Indbygget wifi: Enkelte modeller har indbygget wifi, så du kan styre den via din mobil eller tablet og ligeledes relativt nemt opdatere maskinens software, når der kommer nye opdateringer.

Bæredygtighed og klimaaftryk

Der bruges mange ressourcer, når der produceres en ny opvaskemaskine. Materialer som metal og elektronik, der benyttes meget af i en opvaskemaskine, og som generelt har et stort klimaaftryk og markant CO2-udledning. 

En ny opvaskemaskine har samlet set en så stor klimabelastning, at det som udgangspunkt ikke kan betale sig at udskifte til en ny, før opvaskemaskinen er brugt helt op.

Selvom du evt. køber en ny opvaskemaskine med en bedre energiklasse, kan det ikke gøre op for den ekstra energi og CO2-udledning, der bruges på at producere selve opvaskemaskinen. 

Hvis du vil tænke bæredygtigt, skal du altså beholde din opvaskemaskine så længe som muligt, og om muligt reparere den, før du skifter det ud til en ny opvaskemaskine med den bedste energiklasse og længste levetid.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

De billigste modeller kan erhverves for få tusinde kroner, mens de dyreste opvaskemaskiner til mere professionel brug løber op i over 40.000 kroner.

Sammenhængen mellem pris og kvalitet er ikke entydig, men regn med, at de billigste opvaskemaskiner på markedet (under 5.000 kroner) som regel har et højere støjniveau, er knap så energivenlige og er udstyret med færre finesser end de dyrere modeller.

I den helt dyre ende ligger specielle opvaskemaskiner til mere professionel brug, hvor nogle af modeller måske har en lidt større kapacitet eller udmærker sig ved at kunne klare en tilsmudset gang service på ganske kort tid. Disse modeller egner sig primært til institutioner og køkkener, hvor der bliver vasket meget og hyppigt op.  

En dyr opvaskemaskine med et lavt energiforbrug er ikke nødvendigvis det dyreste køb på langt sigt. Dertil kommer, at du med valget af en dyr maskine typisk får en bedre kvalitet, der kan vise sig ved et lavere støjniveau og en bedre vaskeevne.

Kan en tillægsforsikring betale sig, når du køber opvaskemaskine?

Skulle der være fejl og mangler på produktet, er du dækket af reklamationsretten, der gælder i to år.
Du er i princippet uden diskussion dækket af reklamationsretten første halve år, mens du som køber skal kunne bevise, at du har ret til reklamation det sidste halvandet år af perioden.

Mange forhandlere tilbyder tilkøb af en tillægsforsikring, der typisk løber i 3-5 år. Da du allerede er dækket ind af reklamationsretten de første to år, bør du overveje, om det er pengene værd at dække sig ind ved hjælp af en forsikring. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det sjældent en god investering at bruge ekstra penge på en tillægsforsikring.

Hvad dækker garanti typisk over?

Nogle forhandlere yder ekstra garanti på udvalgte produkter.

Der kan være stor forskel på, hvad garantien dækker over, og derfor er det en rigtig god idé sætte sig ind i, hvad der står på garantibeviset og gemme det, i tilfælde af, at du skulle få brug for det.

Hvor lang tid kan en opvaskemaskine holde?

Levetiden for en opvaskemaskine afhænger bl.a. af dens kvalitet. Køber du en opvaskemaskine i mellemklassen, kan du normalt regne med en levetid på 8-10 år, afhængigt af hvor hyppigt du bruger maskinen, og hvor godt du behandler den. 

Hvis du overvejer at udskifte din opvaskemaskine, fordi den gamle bruger mere i strøm end nyere modeller, er det værd at huske, at produktionen af en ny opvaskemaskine belaster klimaet i form af brug råstoffer og CO2-udledning under produktionen. Du kan godt vente med at købe en ny opvaskemaskine, til den gamle er helt udtjent. 

I den dyre ende af prisskalaen er maskinerne fremstillet i en anden kvalitet og holder væsentligt længere. Spørg din forhandler om forventet levetid på det produkt, du overvejer at købe.

Hvordan finder du et godt tilbud på en opvaskemaskine?

Priserne på den samme model opvaskemaskine kan svinge meget fra forhandler til forhandler. Er du på udkig efter et godt køb, så følg med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet. Der kan være penge at spare ved at kigge efter tilbud. 

En dyr opvaskemaskine med et lavt energiforbrug er ikke nødvendigvis det dyreste køb på langt sigt. Dertil kommer, at du med valget af en dyr maskine typisk får en bedre kvalitet, der kan vise sig ved et lavere støjniveau og en bedre vaskeevne.

Sparenergi.dk har lavet en prisberegner kaldet ’Hele prisen’, hvor du kan se og sammenligne de fulde omkostninger ved køb af forskellige opvaskemaskiner med forskellig pris og energiklasse.