Vi befinder os i Rødovre i Damhusdalen, hvor Lars Reuter og hans far har 
sat sig for at give deres naboer og andre en juleoplevelse ud over det sædvanlige. 

– Vi elsker julen, og det er blevet vores hobby at pynte haven så flot op som muligt hvert år. Det gør os glade, at folk får en god oplevelse af at kigge på vores julepyntede have, fortæller Lars Reuter.

Han er uddannet elektronikmekaniker og vild med lys og jul, så det hele passer godt sammen.  

– Allerede i det tidlige efterår sætter min far og jeg julemusikken på, og så begynder vi at forberede årets udendørs julepynt. Min far bor lige rundt om hjørnet og er lige så glad for julen som mig, så vi hygger os med det, fortæller Lars Reuter. 

Lyskæder bliver spraymalet

Lars Reuter designer og fremstiller selv det meste af havens udsmykning.

– Når jeg skal planlægge, hvordan vores julehave skal se ud i år, starter jeg med at kigge på billeder af, hvordan den så ud året forinden. Så sætter jeg mig og tegner, så vi har en plan for udsmykningen. Det skal ikke se ens ud hvert år. Det er heller ikke sjovt for mig, hvis det er det samme år efter år, forklarer Lars Reuter, der især henter inspiration på amerikanske websites.  

– Det er meget populært at pynte haven i USA. Der er en del sites på nettet, hvor der er billeder af forskellige stilarter. Men jeg finder også på mit eget, fortæller Lars Reuter, der bøjer mange af sine figurer selv. 

– Jeg starter med at tegne det, jeg vil bøje, på en træplade. Så sætter jeg skruer i hele vejen rundt om motivet, så jeg har noget at bøje omkring. Selve materialet er elektrikerrør, det vil sige tynde plastikrør, som vi normalt har ledninger i. Dem varmer jeg med en varmeblæser og bøjer dem forsigtigt i facon. Bagefter vikler jeg lyskæder om dem, forklarer han. 

Mest stolt af klokketårnet

Gennem de 20 år, hvor hans har pyntet op til jul udenfor, er det blevet til mange figurer, men der er nogle, han er særlig stolt af: 

– Jeg har bøjet stjerner og stjerneskud; jeg har sågar bøjet en kane med rensdyr. Den er desværre gået i stykker, men så finder jeg bare på noget nyt. Lige nu er jeg mest stolt af klokketårnet. 

Farverne bestemmer Lars Reuter også selv. 

– Jeg køber hvide LED-julelyskæder og spraymaler dem i de farver, jeg ønsker. Jeg er ikke så vild med det hvide lys, det kan godt fremstå koldt, fortæller Lars Reuter.

LED-lys gør lysfesten billigere

Teknologien har ændret sig meget fra dengang, hvor Lars Reuter og hans far startede. 

– Dengang brugte vi lysdioder og glødelamper, når det skulle se ud som levende lys. Det er stort set helt udgået i dag, hvor man kan få energibesparende LED, der ser ud som levende lys. Det koster cirka 1.000 kr. ekstra i elektricitet i december, og så har vi mere end 12.000 lys kørende stort set i døgndrift, siger Lars

Reuter, der lader lysene brænde i løbet af dagen af en helt særlig årsag. 

– Her kommer mange børnehaver og vuggestuer forbi for at kigge, og jeg synes, de skal have fornøjelsen af at se det hele med lys i. Jeg plejer at sætte timeren til at slukke ved 23-tiden og tænde ved 6-tiden om morgenen. Men generelt er jeg prisbevidst omkring projektet. Jeg køber ind til næste år i januar og februar, hvor det er på tilbud, slutter Lars Reu­ter, der slukker for sin juleudstilling hvert år lige inden nytårsaften.