Må du gå nøgen rundt i haven?

Irriterer det dig, at din nabo går nøgen rundt i sin have? Eller synes du selv, det er skønt at nyde sommerdagene i dit mest naturlige kostume? Se her, om det er ok at være nøgen i sin egen have.

Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.
Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.

Det siger loven

Ordensbekendtgørelsen, § 3, stk. 2:

”Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.”

Straffelovens § 232:

”Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 år.”

Som udgangspunkt må du godt være nøgen i din have. Men - du skal tage hensyn til dine omgivelser.

Nøgenhed er ikke ulovligt i sig selv, men du kan risikere, at naboer eller forbipasserende føler sig krænket af din nøgne krop.

Og så kan du komme i konflikt med loven.

TEST DIG SELV: Er du en god nabo?

Det siger loven om nøgenhed

Der er to paragraffer i lovgivningen, du kan risikere at bryde, når du går nøgen rundt i din have:

 1. Ordensbekendtgørelsens § 3, som forbyder “uanstændig eller anstødelig opførsel”
 2. Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse

LÆS OGSÅ: Hvad gør du hvis naboens træer skygger?

Nøgenhed i haven er kun sjældent ulovligt

Ifølge Rigspolitiet vil det sjældent tælle som uanstændig opførsel i juridisk forstand, at du solbader nøgen i din have. Derfor vil det typisk være paragraffen om blufærdighedskrænkelse, der kan komme i spil.

Politiet har dog kun få sager, hvor folk anmelder naboers nøgenhed.

Paragraffen om blufærdighedskrænkelse bruges mest om grovere forhold, og for at blive dømt for en overtrædelse skal det kunne bevises, at du vidste – eller burde have vidst – at din opførsel var krænkende for andre.

Langt de fleste sager, hvor naboer ikke er helt enige om anstændighedens grænser, bliver løst med en snak over en kop kaffe.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver dårlige naboer gode venner igen

Bødestraf - hvis din nøgenhed er for synlig

Om din nøgenhed kan komme til at krænke andre, afhænger især af, hvor synligt et sted du ligger.

Ligger du i en lukket have, hvor det er svært at kigge ind, kan du roligt smide tøjet.

Men ligger du fx i en åben have uden afskærmende træer eller buske, tæt ved en etageejendom eller lige op til et busstoppested, skal du være mere påpasselig. Her spiller det ingen rolle, at du opholder dig på din egen matrikel.

Hvis du kommer til at krænke andres blufærdighed, fordi du går nøgen rundt i haven, vil straffen typisk være en bøde.

Sådan undgår du at krænke naboernes blufærdighed

Hvis du gerne vil solbade nøgen i haven, skal du:

 • Placere dig væk fra fortov og vej så vidt muligt
 • Finde et sted i haven, hvor buske og træer skærmer for udsynet
 • Tænke over, om du kan ses fra naboens vinduer

Hvad synes du - deltag i debatten

Er det ok at gå nøgen rundt i haven? Deltag i debatten på Bolius Facebook.

 

Journalist / Kilder
Af:
 • Journalist Louise Fogh Hansen

Kilder:
Kommunikationschef Carsten Andersen, Rigspolitiet Retsinformation

Henvisninger:
Ordensbekendtgørelsen www.retsinformation.dk Straffelovens kapitel om forbrydelser mod kønssædeligheden www.retsinformation.dk Juraekspertens svar til ægteparret, der har fået nudister som naboer www.juraeksperten.dk Læs om juraens fortolkning af blufærdighedskrænkelse www.retssal.dk 

Kommentarer () 1. bente petersen den 13.06.2013
  Jeg synes når jeg har stort have som er indlukket , at jeg skulle bestemme selv om jeg gør halv nøgen eller i badedragt .Hvofor man har haven kun at betale højt skat i danmark og man kalder det demokrati.Jeg synes at de love er som i muslimske lande at man skal være dækket over sin krop fra næse til tå.
  (0)Svar og se andres svar


 2. henning den 23.05.2013
  Interessant at man kan faa böde for at väre nögen i sin have, men uhindret kan opsätte en for naboerne meget sundhedsskadelig mobilantenne, ligesom man kan larme og forurene med en motorpläneklipper.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Kasper den 30.07.2012
  Jeg tror simpelt hen, at påstanden er forkert. Jeg ved ikke, om kilden hos rigspolitiet er jurist, men så er han måske ikke en særlig god jurist.

  Påstanden om, at man får en bøde, må bygge på retspraksis. Er der ingen domme for det, så får man jo ikke en bøde.

  I Danmark kan man bade nøgen fra alle strande, når bare man viser hensyn. Det bygger på en højesteretsdom fra ca. 1975. (Hvilket ikke betyder, at det blev lovligt i 1975, men at højesteret konstaterede, at det var lovligt).

  Mon ikke man vil bygge på denne praksis, hvis det skulle komme til en dom om nøgenhed i egen have.

  Bolius påstand om dette er citeret mange steder på nettet. Nu kan en masse småborgerlige villaejere gå og tro, at de med bolius' artikel i hånd kan henstille til deres naboer om ikke at være nøgne. Men det er misinformation, vil jeg mener.
  (0)Svar og se andres svar


 4. lotte nielsen den 19.06.2012
  Hvis folk bygger en sal ekstra på deres hus med altan og store vinduer, der giver større udsyn over naboers have, må folk finde sig i, hvad det større indkig i nabohaverne byder på, også nøgne naboer :-)
  (0)Svar og se andres svar


 5. Bent den 14.06.2012
  Uforsvarlig sletning af indlæg!!!
  Undertegnede har med stor forargelse konstateret, at mit indlæg vedrørende ordet "bør" er blevet fjernet - et indlæg som mange læsere sikkert har opfattet som en vigtig brik i debatten om brugen af dette guddommelige ord.
  Hvordan kan redaktionen mon forsvare en så utilbørlig handling??? Det virker faktisk som om, at man på Bolius' redaktion er nervøse for at berøre dette emne.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Palle Sand den 11.06.2012
  Når et lille barn suser rundt i haven med numsen bar så er det kun naturligt, men når morfar eller mormor kommer susende efter den lille pode så bliver folk forargede, jeg kan ikke se at det er et problem for er der noget som moder natur ikke har skabt. menneske kroppen er smuk i alle den afskygninger.
  (0)Svar og se andres svar


 7. Jan den 09.06.2012
  Hvordan med reglerne om mark- og vejfred - privatlivets fred.
  Hvad skal naboens øjne egentlig i min have - er det ikke lige så meget naboen, der krænker min privat-sfære? Jeg er ikke helt sikker på konklusionerne i denne artikel holder and (på den juridiske side), selvom jeg er enig i almindeligt hensyn til andre - også naboen; men jeg mener nu stadig ikke naboer eller forbipasserende har noget at gøre i min have, hverken fysisk eller med blikke osv....
  (0)Svar og se andres svar


 8. Thomas den 09.06.2012
  det er sjov så sippet vi er blevet og jeg tænker om det er til frit udsyn eller ikke, hvis folk ikke kan li det ser så vend hovedet den anden vej
  (0)Svar og se andres svar


 9. Pia Thomsen den 08.06.2012
  Jeg bor på landet og går selv nøgen rundt, når vejret er til det. Bare alle kunne - og ville prøve det, det er en dejlig afslappende måde at bevæge sig på. Dog skal man da sikre sig, at der ikke er helt frit udsyn, for forbi passerende.
  (0)Svar og se andres svar


 10. anders hørby den 08.06.2012
  kan det måske skyldes indvandring fra muslimske lande,at vi danskere overhovedet gider at diskutere andres rettigheder i deres eget hjem
  (0)Svar og se andres svar


 11. Troels den 08.06.2012
  Jeg ved ikke rigtig om det er mere fredeligt med en i rockeruniform inde i nabohaven, jeg fortrækker nøgenhed.
  Hvad er der egentligt galt med den nøgne krop?
  Skal jeg også kunne forlange, at min nabo har den mig rette dresscode i sin have?
  (0)Svar og se andres svar


 12. Niels den 07.06.2012
  Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens naboer vil føle sig stødt over at se et nøgent menneske gå rundt i deres nabos have, er der vel den mulighed at spørge dem ved nærmeste lejlighed. Måske vil de fleste selv synes, det er OK - netop fordi man gør sig den ulejlighed, at spørge dem først. Hvis ikke, må man iføre sig tøj på de områder i haven, der er synlige udefra - hvis godt naboskab er vigtigere for een end nøgenhed.
  (0)Svar og se andres svar


 13. Lilian Andersen den 07.06.2012
  Folk må for min skyld gå rundt med hat og blå briller eller være nøgne i deres egen have som de har lyst til, personligt er jeg helt ligeglad, men det er der ikke alle der er, så det skal være på en måde så folk ikke får grund til at blive stødt. Ergo skal man ikke ligge med kønsdele osv. til fri beskuelse, det er direkte provokerende, man gå godt afskærme lidt og ellers tage lidt tøj på når man går væk fra afskærmningen, så er der vist ikke ret mange der ville føle sig stødt.
  (0)Svar og se andres svar


 14. Troels den 07.06.2012
  Til dem der skriver om udsmidningen af edens have.
  Vi er nogle der er efterkommere af journalisten der skrev de linjer og vi har stadig vores gode ry og rygte og kan drøne rundt i bar røv, som det passer os :-)
  (0)Svar og se andres svar


 15. Troels den 07.06.2012
  Kære Marie
  Du blader tingene, nøgehed og sexualitet behøver absolut intet, at have med hinanden at gøre. Det at gå rundt nøgen i sin egen have kan da ikke komme nogen ved, så længe der ikke er tale op, at personer udstiller sig. Jeg går selv nøgen når det er muligt og er der nogen der får øje på mig og bliver ved med at glo, så er det vel deres sag. Jeg inviterer ikke til UHA PUHA, men nyder blot min egen eksistens. Skulle jeg stå eller gå i bar UHA og vande blomster eller bare dingle rundt eller solbade, så kan det da aldrig komme dig eller andre ved.
  Det bornerte Danmark elsker, at smædske sig i de kendes eskapader, fordi en fjer hurtigt bliver til fem høns. Havde det ikke solgt så meget, som det gør, var det der ikke et eneste medie der bekæftigede sig med emnet. Jeg er aldrig blevet smugfotograferet i bar UHA og vist på diverse forsider, for det gider du ikke se eller forholde dig til. At nøghed i medierne ofte bliver kædet til noget sexuelt, er også kun fordi det sælger.
  Noget af det mest asexuelle jeg nogen sinde har oplevet er, når jeg deltager i de arrangementer som foreningen Danske Naturister står for. Det er så hyggeligt og afslappet, at enhver kolonihaveforening vil være dybt misundelig. Ved at acceptere nøgenhed fjerner du det farlige og det bliver lynnende hurtigt en avart af Bilkahabbitten, værre er det ikke.
  (0)Svar og se andres svar


 16. Palle den 07.06.2012
  Hvis folk ønsker at blive forarges kan intet forhindre det. De kan bare se væk. Der er 360 grader at vælge imellem, jeg fylder måske en til fem grader – så, hvad er problemet.
  (0)Svar og se andres svar


 17. Peder Pedersen den 07.06.2012
  Vi er alle skabt ens, nogen med større former end andre, men hvad er der at skjule. Også er tøjpriserne jo snart ikke til at klare mere. Lad os få noget mere nøgenhed også ellers bare nyde hinanden, så længe vi kun nøjes med at kigge.
  (0)Svar og se andres svar


 18. Ado Rasmussen den 07.06.2012
  Efter udsmidningen af Edens Have er det åbenbart
  ugudeligt at lave sin egen Paradis på Guds Jord.
  Her i Grønland er vi forskånet for at vise "skaberens"
  unikke kunstværk i fuld format.
  (0)Svar og se andres svar


 19. Bent den 07.06.2012
  Én ting er, om man "må" gå nøgen rundt i sin have, en anden er, om man "bør". Kan vi mon få Bolius' mening om dette? Bolius plejer jo ikke at holde sig tilbage, når det drejer sig om det guddommelige ord "bør"
  (0)Svar og se andres svar


 20. marie J den 07.06.2012
  Det er ufatteligt, men der skal altid være nogle ekstreme folk, der lige skal prøve grænser af. Som den unge Spang Olsen fortalte på TV, så er han holdt op med at gå rundt "upåklædt", for ikke at støde andres blufærdighed. Hvor kunne alle andre lære meget af det. Selv journalister kunne!!! Det er dog forbandet, at nøgenhed, seksualitet mm skal fylde så meget i den offentlige debat. Der er dog så mange andre emner at tage fat på, at disse særlige tiltag burde være undtagelsen for den daglige debat. Men selv journalister er jo mennesker og egoister. Hvis noget er kedeligt i dagligdagen, så kan man altid brunge sex på banen og fornøje sig der. Det virker som et ego-trip for mange af disse spørgelystne journalister. Og det er ikke til gavn for public service. Jeg er nik sippet i manges øjne, men der er altså andet i verden end nøgenhed og seksualitet.
  (0)Svar og se andres svar


 21. Lars S den 07.06.2012
  Ja, vi skriver 2012 - og desværre, her i småborgerlighedens og puritanismens tidsalder, bliver sådanne emner med ét interessante. Det er trist, at udviklingen er gået dén vej....
  (0)Svar og se andres svar


 22. Per den 07.06.2012
  Vi lever hverken i det knibske USA eller i et religiøst og kulturelt formørket muslimsk land.
  Vi er så privilegerede at leve i den moderne, oplyste, liberale del af verden og vi skriver år 2012 - vores Grundlov sikrer ejendomsrettens ukrænkelighed. Må vi så ikke blive fri for spekulationer om at almindelig anstændig nøgen solbadning i egen have kan blive en sag for vores gode og værdsatte politi. Politiet skal jage reelle forbrydere(som der desværre er alt for mange af) og ikke spilde dets kostbare tid på harmløse naturister.
  (0)Svar og se andres svar


 23. Morten den 07.06.2012
  Hvor morsomt at en "kop" kaffe forklares som den korte ende på en mursten. Hi Hi.
  (0)Svar og se andres svar


 24. S den 07.06.2012
  Hvad så hvis man går nøgen rundt i sin afskærmede have, men ens nabo hænger ud af et vindue for at lure, eller bruger kikkert - begge dele nødvendigt for at kunne se noget. Er det lovligt?
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab