Boligen betyder meget for vores oplevede livskvalitet. Danskerne er nemlig et af de folkefærd, der bruger mest tid og flest penge og ressourcer på deres bolig. Men lige så vigtigt er boligens indeklima for vores velbefindende og helbred. Heldigvis er det et område, der med årene er kommet meget mere i fokus.

Jeg kan sagtens huske førhen, hvor huse, tøj eller ting ”bare lugtede lidt af kælder”. Det anså vi ikke som noget problem – vi var lidt vant til det. I dag ved vi meget mere om vigtigheden af at holde skimmelsvamp for døren. For ud over lugt kan skimmelsvamp være generende og i visse tilfælde endda være skadeligt for vores helbred.

Mange af os kan nok huske hjem og selskabslokaler fyldt med bølgende røg fra både cigaretter og cigarer, der endda blev budt rundt på fade. Jeg husker tydeligt tilbage i midten af 90'erne, hvor jeg for første gang til en julefrokost
hørte folk blive bedt om at gå udenfor at ryge. Nå nå, mumlede rygerne, men ud røg de og i dag godt 25 år senere, har 87 procent af os et hjem, hvor der aldrig bliver røget indendørs.

Vi er blevet klogere på indeklima og luftkvalitet. Vigtig viden fra forskning bliver delt med os, og har givet os mange nye, gode vaner. Men der kan gøres
mere for luftkvaliteten. I vores store årlige undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø” angiver mere end halvdelen af danskerne, at de i deres boliger har et eller flere indeklimaproblemer. De hyppigste gener er træk, kulde og skimmelsvamp, og det er særligt de ældre huse fra før 1960, hvor der meldes om gener. 

Det er årsagen til, at vi i dette tema i magasinet sætter fokus på luftkvaliteten i vores boliger. For den gode nyhed er, at en lang række af generne kan undgås ved at følge ret simple råd. Langt de fleste forureningskilder til et dårligt indeklima – ja, de kommer faktisk fra os selv.

I temaet bringer vi en række enkle råd, der minimerer partikler, fugt, bakterier, luftbårne vira og lignende, og vi guider til, hvordan du bruger ventilationsanlæg,
udluftning eller emhætten til at forbedre luftkvaliteten i din bolig. Nye vaner tager tid, men det kolde vinterhalvår er sat ind. Det er nu og de næste måneder, vi tilbringer størstedelen af vores tid inden døre, så sæt ind og opnå stor effekt med små tiltag.

Jeg ønsker dig rigtig god læselyst.

Kristine Virén, formidlingschef