Midt i en valnøddetid

Det er sæson for valnødder, så lad endelig ikke den rustikke nød gå til spilde. Læs, hvordan du får træet til at trives i haven, og hvilke sorter Isabellas havekonsulent anbefaler.

Valnødder modnes i oktober.
Valnødder modnes i oktober.

Valnødder er en af efterårets store glæder. De kan bruges til både dekorationer og mad og kager, og så er de oven i købet spækket med sunde fedtsyrer. Når valnødderne modnes i oktober med grønne skaller på træerne og spiselige nødder på jorden, er det et vidunderligt syn, som mange gerne vil opleve i deres egne haver.

Det er ikke helt let at få et valnøddetræ til at trives i Danmark, men det er værd at gøre forsøget.
Det er ikke helt let at få et valnøddetræ til at trives i Danmark, men det er værd at gøre forsøget.

Desværre er det dog ikke så nemt at få valnøddetræer til at vokse i vort kolde land. Træerne er indført til Danmark, som er den nordligste grænse for, hvor valnødder kan trives. Så mange sorter fryser simpelthen tilbage i deres unge år, da de ikke når at afmodne deres skud, inden frosten sætter ind. Har du en stor have og bor i de lunere egne af landet, vil du få størst succes med et valnøddetræ.

Pas dit træ godt, og lad tipoldebørnene få glæde af det

Den almindelige valnøds botaniske navn er Juglans regia. Når du skal købe et træ, skal du gå efter et træ, som kommer tidligt i bæring, dvs. danner nødderne tidligt, og et træ, som er podet med en vækst, der ikke er for voldsom. Ved en meget kraftig vækst kan der gå mange år, før træet begynder at bære nødder.

Sørg for at plante valnøddetræet i en veldrænet muldjord og meget gerne i fuld sol med gode læforhold. Indtil træet er veletableret, må det ikke få ”konkurrence” fra græs omkring sig, så det er en god idé at lave en græsfri zone på samme størrelse som træets krone. Desuden skal træet have tilført vand og gødning regelmæssigt.

Et valnøddetræ, som står under gode forhold, kan blive flere hundrede år. Har du købt et podet træ, vil det begynde at bære nødder efter to til fire år, mens du skal have tålmodighed, hvis træet er frøformeret – så kan der nemlig snildt gå op til 10 år, før du ser de første nødder.

En hård nød at knække

Der er forskel på valnødder. Nogle skal hjælpes ud af deres grønne skal, mens andre falder ud af sig selv. Dem, der skal hjælpes ud, skal skrubbes godt, så der ikke sidder rester af skallen tilbage på selve nøddeskallen. Herefter kan man give dem et lunt bad i atamonblandet vand i 5 minutter, inden de tørres ved en maksimal temperatur på 40° i ca. fem dage.

Knæk en nød, og smag, om den er sprød og lækker, som en valnød nu en gang skal være. Er den stadig sej, skal nødderne tørre lidt endnu. De nødder, som selv falder ud af den grønne skal, kan lufttørres ude i solen uden risiko for svampeangreb, men de kan også behandles som de andre.

Gode valnøddesorter

 • Grøndal: Bedste sort til det danske klima. Rigt bærende og hårdfør, med store valnødder med tynd skal, der er nemme at knække. Træet findes hovedsageligt som kraftigtvoksende, men du kan måske være heldig også at finde det som dværgtræ.
 • Broadview: Hårdfør og svagtvoksende træ, som egner sig til de mindre haver. Sorten bærer godt og danner mellemstore valnødder. Nødderne er bedst, hvis de tørres, inden de spises, da hinden omkring kernen er let bitter i frisk tilstand. Falder ofte selv ud af skallen.
 • Giesenheim: En sort, som tyskerne og hollænderne har udnævnt som den bedste. Træet er kraftigtvoksende med middelstore søde milde valnødder. Nødderne falder ud af skallen af sig selv.
Når først et valnøddetræ trives, kan det blive flere hundrede år.
Når først et valnøddetræ trives, kan det blive flere hundrede år.
Valnøddesorten "Grøndal" er en af de bedste til at overleve i det danske klima.
Valnøddesorten "Grøndal" er en af de bedste til at overleve i det danske klima.

Sådan beskærer du dit valnøddetræ

Valnød er et blødertræ. Det vil sige, at det ”bløder” saft ved beskæring. Det kan virke meget voldsomt, når saften nærmest sprøjter ud af træet, men alle undersøgelser viser, at det ikke svækkes af væsketabet. Alligevel bør du kun beskære træet, hvis det er absolut nødvendigt – og du bør kun gøre det fra starten af juli til midten af september, hvor det er i god vækst.

Har du et stort træ, hvor der skal fjernes en eller flere af de større grene, skal du sørge for at save grenene ned ad flere gange for at tage noget af vægten, så grenene ikke pludselig flækker ned ad stammen og gør ubodelig skade. På det sidste og endelige snit ind mod stammen skal du følge grenkraven og save helt inde ved den uden dog at ramme den. Snittet må aldrig ligge parallelt med stammen! Sav nedefra og op, så sker der ingen skade.

Har du et lille nyt valnøddetræ, skal du begrænse din beskæring til kun at fjerne indadvendte grene samt til en eventuel opstamning. Og husk: Det er bedre hvert år at klippe små grene af for at forme træet end at vente, til det er blevet stort!

Journalist / Kilder
Af:
 • Advokat Susie Helsing Nielsen m.fl., Isabellas.dk i samarbejde med Bolius

Kommentarer () 1. Ina.Schultz den 22.07.2012
  Jeg har gemt et antal valnødder fra sidste efterår. Og pludselig er der mange små insekter, der flyver rundt i stuen, hvor valnødderne ligger i vindueskarmen.
  Når jeg knækker nødderne er der små hvide orm ca. 1 cm med et sort hoved, der bor i valnødden. Er det det samme dyr? Hvis ja. Hvordan bekæmper jeg det?

  Og kan jeg fortsat tørre valdnødder i vindueskarmen uden at risikere invasion af disse kræ.


  Med venlig hilsen
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab