Selv om man kun har 28 kvadratmeter at bo på, kan boligen sagtens være stor nok. Det er Kresten Bjerre Basses lejlighed i Aarhus et godt eksempel på.

- Da jeg flyttede ind for to et halvt år siden, var det første jeg gjorde, at begynde at tegne og indrette lejligheden på en ny måde. Det vigtigste for mig var at få mere lys ind i lejligheden, hvilket krævede, at jeg rev en væg og et loft ned og fjernede en dør, fortæller 23-årige Kresten Bjerre Basse.

Loft og dør blev fjernet

Hans forældre købte den 28 kvadratmeter store lejlighed, da han begyndte på Arkitektskolen i Aarhus. Dengang trådte man ind i en meget mørk entré med døre ind til stuen og badeværelset. Ovenover entréen var en hems med adgang fra stuen.

- Det er jo ikke fedt at træde ind i et helt mørkt rum som det første, når man åbner døren til sin bolig. Derfor valgte jeg for et år siden at fjerne loftet op til hemsen og døren ind til stuen, siger Kresten Bjerre Basse.

Tagvindue giver lys til lejlighed

Resultatet er, at tagvinduet over entréen nu sender lys ind i lejligheden, der i dag hænger sammen som ét stort rum (dog med separat badeværelse). Samtidigt er der åbent til kip med frie hanebånd, der er malet hvide lige som det meste af lejligheden.

Kresten Bjerre Basse fik en maler til at tapetsere. Resten af arbejdet lavede han selv med hjælp fra en kammerat.

Og det gjorde de så godt, at de vandt kategorien "Bo småt" i Videncentret Bolius Idépris i 2011.

Lille lejlighed med rummeligt køkken og bad

I dag fremstår de 28 kvadratmeter rummelige, omend Kresten Bjerre Basse godt kunne ønske sig et separat rum at sove i.

- Men det er et luksusproblem, siger han.

Til gengæld har han plads til at lave mad i det rummelige køkkenafsnit, og det nyder han at gøre, når der ikke er for travlt på studiet.

Også badeværelset er rummeligt med plads til bruseniche og hylder med toiletsager og håndklæder.

Varieret lys giver mere plads

Ved at hænge så meget som muligt op på væggene, er gulvene holdt fri, så lejligheden virker større. For der skal være plads til at invitere venner på middag, understreger Kresten Bjerre Basse.

Ud over plads på gulvene, bruger han også forskellige lyskilder til at skabe kontraster i rummet. Der er forskellige spots, bl.a. ved køkkenafdelingen, lige som loftsvinduet og de tre karnapvinduer giver forskelligt lysindfald i lejligheden.

- Varieret lys er vigtigt, hvis man vil skabe fornemmelsen af rummelighed, siger Kresten Bjerre Basse, der regner med at blive boende i lejligheden så længe, han er studerende.

Fakta om studieboligen

Renoveringen af den 28 kvadratmeter store studielejlighed i centrum af Aarhus indebar nedbrydning af væg og hems/tag over entré, samt fjernelse af dør mellem entré og stue. Det fritlagde et tagvindue, som i dag giver lysindfald til resten af lejligheden.

Kresten Bjerre Basse lavede selv skitser og fik en ven til at hjælpe sig med arbejdet. En maler blev dog betalt for at tapetsere.

Pris i alt for materialer og malerarbejde: 10.000 kr.