Plant ny hæk i september

Midt i september er det bedste tidspunkt at plante hæk. Men hvordan gør du? Læs tidligere slotsgartner John Henriksens gode råd.

Grav en 30 cm. dyb rande, der hvor hækken skal være.
Grav en 30 cm. dyb rande, der hvor hækken skal være.

Midt i september er det optimale tidspunkt at plante ny hæk på, da jordtemperaturen er er høj og vejret fugtigt. Især hvis du planlægger at plante hækplanter i potter.

Sådan gør du:

 1. Vælg en hæk. De mest almindelige er liguster, bøgehæk, avnbøg og stedsegrønne hække som fx buskbom og taks.

  LÆS OGSÅ: Hvilken type hæk skal du vælge?

 2. Find ud af, hvor hækken skal være. Afmærk med pinde og snor, og mål længden på den samlede hæk op.

 3. Køb færdige hækplanter i potter i dit havecenter eller på en planteskole. Regn med ca. 9 planter til 2 meter hæk. Det giver en jævn og uigennemtrængelig hæk. Vent med at plante udækkede hækplanter, altså hækplanter hvor rødderne ikke er i potte men er spæde og fri for jord, til slutningen af november.

 4. Grav en rende, der hvor du har bestemt dig for, at hækken skal være. Grav ca. 30 cm ned.

 5. Placér hækplanterne (uden plastikpotte) i renden – ca. 9 styk per 2 meter.

 6. Dæk planternes klump til med jord. Hvis jorden, du har gravet op, er lerholdig eller gruset, skal du ikke bruge den. Erstat den med god, let muldjord, som du kan købe.

 7. Dæk kun renden med planterne 90 procent til, så vandet ikke render af, når du vander. Vand i renden, hvis det er en tør periode – og vand evt. igen senere. Du vurderer det ved at kigge på, hvor hurtigt vandet trænger ned i jorden. Jorden må ikke ’svømme’. Er det en fugtig periode, kan du blot dække renden og planternes rødder 100 procent til.

  LÆS OGSÅ: Hvordan klipper du hækken helt lige?

 8. Klip ikke hækken i toppen, før den har nået den endelige højde, som du ønsker hækken skal have. Men klip den endelig til i siderne.

  LÆS OGSÅ: Må du klippe hækken ind til naboen som du vil?

 9. Hold øje med hækken til foråret. Især de løvfældende hække (bøg og avnbøg) kan have brug for ekstra vanding. Kig på bladene – hvis de krøller, mangler de vand. Stik fingeren i jorden – virker den fugtig, er den fin. Er den tør og hård, skal du vande.

  LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk
Tag plastikpotten af hækplanterne, inden du graver dem ned.
Tag plastikpotten af hækplanterne, inden du graver dem ned.
Kilder og henvisninger

Kilder:
John Henriksen, gartner, hortonom & landskabsarkitekt

Kommentarer (3)

 1. Lena
  Jeg har et stykke ligusterhæk, som jeg gerne vil forlænge. Da jeg gerne vil have samme hæk hele vejen, har jeg forsøgt flere metoder til at forlænge. Plantet afskårne topskud direkte, topskud i vand til at slå rod og gren lagt ned på jordoverfladen med en mursten over. Det eneste der virker er det sidste. Hvorfor siger alle det er så let at formere liguster, når jeg ikke kan få det til at fungere?
  (0)Svar og se andres svar


 2. finn møller BOGRØNT
  enig med Per
  jeg driver et havecenter og det er kun stedsegrønne planter i potter eller med klump som kan plantes i september. liguster og spirea fra slutningen af uge 41 og bøg fra slutningen af uge 44
  (0)Svar og se andres svar


 3. per devantier
  sluder... barrods planter kan ikke købes nu og de giver et rigtigt godt resultat, plantede ca. 200 bøg i december og kun en kom med et dårligt resultat.
  planter i potter er meget dyre og det er ikke udgiften værd
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab