Indhold

Pleje af græsplænen

Hvis du plejer din græsplæne omhyggeligt, får du en smuk grøn plæne. Samtidig slipper du for problemer med mos og visne pletter.

Hvordan plejer du din græsplæne?

Hvis du vedligeholder og plejer din græsplæne godt, kan du forebygge, at plænen får skader og mistrives.

Den almindelige pasning af plænen består af følgende opgaver:

Græsset skal slås en gang om ugen i vækstsæsonen.
Græsset skal slås en gang om ugen i vækstsæsonen.
  • Klip græsset én til to gange om ugen fra sidst i marts til sidst i oktober.
  • Skær kanten langs plænen af en til to gange om året.
  • Vand græsset i tørkeperioder.
  • Giv græsset gødning og evt. kalk.
  • Riv græsset igennem en gang om året for at kradse plænens filtlag op og fjerne mos.
  • Riv visne blade væk fra plænen om efteråret, eller klip bladene i små stykker med plæneklipperen.

Hvordan klipper du bedst græsplænen?

Græsset skal klippes cirka en gang om ugen i vækstsæsonen. Det vil normalt sige fra midt i marts til sidst i oktober.

Græsset har bedst af kun at få taget toppen af, dvs. at det ikke bør klippes kortere end 3-4 cm. På den måde bliver græsset mere livskraftigt og kan f.eks. bedre klare sig i konkurrencen med ukrudt og mos. Det er altså en dårlig idé at forsøge at spare tid på græsslåningen ved at klippe græsset meget kort. Det stresser græsset og svækker rodnettet, og resultatet kan blive grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt. Du bør derfor aldrig klippe græsset kortere end 3 cm.

I foråret og efteråret skal græsset helst ikke klippes kortere end 4 cm. Så har det bedre mulighed for at udnytte det mere sparsomme dagslys og er samtidig bedre beskyttet mod frost.

Hvis græsset er blevet meget højt, f.eks. mens du har været på ferie, er det bedre at klippe det i flere omgange. Så undgår du også, at det afklippede græs lægger sig som en dyne oven på græsplænen.

Du får det bedste klipperesultat, hvis plæneklipperens skær er skarpt.

Lægger der sig mange visne blade på din plæne, må du ud med riven.
Lægger der sig mange visne blade på din plæne, må du ud med riven.

Afskæring af kanten
Langs græsplænens kanter vil græsset efterhånden vokse ind i bedene. Skær derfor kanterne af mindst en eller to gange i løbet af en sæson. Faktisk kan en lidt langhåret græsplæne se ganske velplejet ud, hvis blot kanterne er rettet pænt af.

Hvis du lægger en række fliser rundt om bedene, er det lettere at holde kanten ved lige ved at lade plæneklipperens ene hjul køre på fliserne.

Er det nødvendigt at vande en græsplæne?

Græsset bliver gult og vissent i tørkeperioder om sommeren. Men det dør ikke og vil næsten altid komme igen, når der kommer regn.

Men hvis man vil slippe for, at græsset visner, skal plænen vandes i tørkeperioder. Sidste udkald er, når græsset begynder at gulne. Det er bedst at vande sjældent, men grundigt med mindst 20 mm ad gangen, dvs. 20 liter pr. kvadratmeter.

Skal græsplænen have gødning?

En græsplæne har godt af at få gødning mindst en gang om året. Især hvis du river det afklippede græs sammen eller har en græsopsamler på græsslåmaskinen. Det betyder nemlig, at der hver uge fjernes næringsstoffer fra græsplænen.

Af den grund er det bedst, hvis det afklippede græs får lov at blive liggende på plænen. Nogle græsslåmaskiner har den funktion, at de klipper græsset i små stykker og spreder det på plænen under klipningen (kaldes multiklip). Det betyder, at man ikke behøver at rive eller samle det afklippede græs sammen.

Den gødning, du giver din græsplæne, kan enten være uorganisk eller organisk.

Uorganisk gødning
Uorganisk gødning er almindelig kunstgødning, også kaldet NPK-gødning. Blandingen mellem N (nitrogen/kvælstof), P (fosfat) og K (kalium) har betydning for, hvor godt gødningen virker på græsset. Blandingen af N-P-K skal helst være 12-5-14 eller 14-3-18. Det vil sige, at der er meget kvælstof og kalium og væsentligt mindre fosfat. Kunstgødning har korttidsvirkning. Derfor er det bedst at gøde i små mængder flere gange gennem sæsonen, f.eks. i april, maj, juni og juli.

Organisk gødning
Organisk gødning stammer fra dyr, f.eks. køer, høns eller heste. Der findes organiske gødninger til græsplæner i pilleform, som er lige så lette at sprede som kunstgødning. Organisk gødning er mere langtidsvirkende end kunstgødning og skal derfor kun spredes en gang, f.eks. i april.

Gødningen spredes enten med hånden eller med en gødningsspreder - en lille vogn på hjul med huller, som fordeler gødningen jævnt over plænen.

Kalk
Græsplænen kan også have brug for at få tilført kalk. Kalken hæver jordens surhedsgrad (pH), og det giver græsset bedre vækstbetingelser. Hvis jorden er for sur, vil græsset trives dårligt, og der vil komme meget mos i plænen. Det bedste tidspunkt at kalke på er i marts eller april.

Hvad skal du ellers gøre for at pleje græsplænen?

I alle lidt ældre plæner er der i bunden et tykt filtet lag af græsrødder, som holder på vandet og beskytter plænen mod at blive slidt, når vi færdes på den. Med tiden kan dette filtlag imidlertid blive så tykt, at vandet og gødningen får svært ved at trænge ned til græssets rødder. Og græsplænen kan også blive ramt af svampesygdomme.

Derfor er det en god idé en gang årligt at kradse godt op i det filtede lag med en rive, så der kommer luft ned til græsrødderne.

Et godt tidspunkt for dette arbejde er maj eller september. Det er også en god idé at gå plænen igennem med en greb og stikke et tæt mønster af lodrette huller i den.

Visne efterårsblade
Hvis du har mange store træer i haven, kan græsplænen om efteråret blive dækket af et tykt lag blade, og det har den ikke godt af. Derfor bør du rive de visne blade sammen og smide dem ind under buske og træer eller på komposten.

Hvis der kun ligger et tyndt lag blade på plænen, behøver du ikke at rive dem sammen, men du kan evt. køre hen over dem med plæneklipperen, så de bliver klippet i små stykker, der lettere kan formulde.

Problemer i græsplænen
En græsplæne kan med tiden få problemer med f.eks. mos, ukrudt, visne pletter, huller, muldvarper og mosegrise. Læs mere om, hvordan du klarer disse problemer, i BOLIUS Fakta: Problemer i græsplænen.

Angående bekæmpelse af mosegrise og muldvarper kan du kontakte din kommune (teknisk forvaltning) eller et firma, der foretager skadedyrsbekæmpelse.

Journalist / Kilder
Af:

Kilder:

Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Instituttet for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Skadedyrlaboratoriet
"Politikens havebog" | John Henriksen, Helge Petersen, Eyvind Thorsen og Jørgen Vittrup | Politikens Forlag 1994
"Græs - en praktisk håndbog"| Erik Udsen | GPP Denmark 2003

Henvisninger:
Læs mere om græs og græsplæner her Her kan du også hente gode råd om græs På havenyt.dk, kan du også hente mere information

Kommentarer ()    Der er ingen kommentarer endnu (du kan skrive den første).
Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab