Indhold

Røg- og brandalarmer

For 50 kr. kan du købe en billig røgalarm, der kan redde liv i tilfælde af brand. Tjek jævnligt, om alarmen virker, og husk at skifte batteriet. Elektriske røgalarmer er dyrere, men mere sikre.

Hvorfor bør du have en røgalarm?

Røgalarmer registrerer røg i boligen og udsender en hyletone, så du bliver advaret om branden og kan nå at komme ud. Det kan redde liv at have en røgalarm. I otte ud af ti tilfælde, hvor et menneske er omkommet ved en brand, var der ikke en fungerende røgalarm i boligen. De fleste dødsbrande opstår om natten, og lige så mange dør af røgforgiftning som af at brænde inde.

Desværre har en tredjedel af alle danske boliger ikke installeret en røgalarm.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at have røgalarmer?

Fordele

 • Du bliver vækket, hvis der opstår røg som følge af brand.
 • Du kan nå at slippe ud af dit hjem, inden ilden udvikler sig, og røgen bliver så kraftig, at den er livsfarlig.
 • Du kan hurtigt få alarmeret brandvæsnet, så branden kan blive slukket.

Ulemper

 • Hvis du ikke jævnlig tjekker, om brandalarmen fungerer, kan det være en falsk tryghed at have den.

Hvilke typer røgalarmer findes der?

Der findes flere slags røgalarmer:

 • Batteridrevne røgalarmer
 • Elektriske røgalarmer
 • Sammenkoblede elektriske røgalarmer

Batteridrevne røgalarmer
De mest almindelige røgalarmer er de batteridrevne. Dem kan du købe for under 50 kr. (pris i 2007) mange steder, f.eks. i det lokale byggemarked. Vælg en røgalarm, der er varefaktamærket, så du er sikker på, at kvaliteten er i orden.

Elektriske røgalarmer
En elektrisk røgalarm er mere driftsikker end en batteridrevet, men også noget dyrere. Med en elektrisk røgalarm er du sikker på, at alarmen hele tiden er tilsluttet. Skulle strømmen gå, vil et backupbatteri tage over.

En elektrisk røgalarm koster fra 100 kr. til 500 kr. (pris i 2007). Dertil kommer, at du skal betale en autoriseret elinstallatør for at installere alarmen. Det koster ca. 500 kr. Da den elektriske røgalarm skal tilkobles boligens faste elinstallationer, må du ikke selv sætte den op.

Sammenkoblede elektriske røgalarmer
Elektriske røgalarmer kan forbindes med hinanden, så alle alarmer går i gang samtidig. Så kan du f.eks. opdage en brand i kælderen, før den breder sig til stueetagen. Sammenkoblingen kan enten ske med ledninger eller trådløst.

En godkendt røgalarm er CE-mærket i henhold til lavspændingsdirektivet.

Hvor placerer du bedst dine røgalarmer?

 • Sæt røgalarmer i loftet på alle etager. Der bør maksimalt være 10 meter mellem to røgalarmer.
 • Det er især vigtigt at sætte røgalarmer op i nærheden af alle soveværelser i boligen, så du og din familie er sikker på at blive vækket af den, hvis I sover.
 • Røgalarmerne skal sættes op mindst 1 meter fra vinduer, udluftningsventiler og døre. Ellers risikerer røgen at blæse væk, så alarmen ikke går i gang.
 • Undgå at sætte røgalarmer op lige ved siden af køkken, badeværelse, pejs eller brændeovn, da stegeos, vanddamp og røg herfra kan sætte alarmen i gang.
 • Røgalarmer bør placeres mindst en halv meter fra vægge.
 • Hvis du har loft til kip eller en hems, skal røgalarmen placeres på loftets højeste punkt, da røgen stiger til vejrs og samler sig under loftet.
 • I trapperum bør røgalarmen altid placeres øverst oppe.
 • I en lang gang bør du placere én røgalarm i hver ende.
 • Der bør maksimalt være 10 m mellem hver røgalarm.
 • Der bør være en røgalarm pr. etage.
 • Læs desuden leverandørens vejledning.

I huse, der er bygget efter 1. december 2004, er det et krav, at der er opsat et elektrisk røgalarmanlæg med batteribackup.

Hvor ofte skal du tjekke dine røgalarmer?

Røgalarmer skal kontrolleres jævnligt, f.eks. en gang om måneden og altid, hvis du har været væk fra dit hjem i nogle dage.

Nogle apparater har en testknap, så røgalarmen hyler, når du trykker på den. Andre bliver du nødt til at udsætte for røg for at få hyletonen. Hvis røgalarmen ikke hyler, fungerer den ikke efter hensigten. Måske skal batteriet bare skiftes, hvis det er en batteridrevet alarm. Hvis røgalarmen stadig ikke virker, skal den udskiftes.

Det er en god idé med jævne mellemrum at støvsuge dine røgalarmer. Støv og andet skidt omkring detektoren gør, at den er længere tid om at reagere.

LÆS OGSÅ: Ny gratis app: Førstehjælp til dit hus

Hvilke love og regler gælder for røgalarmer?

I nye huse og lejligheder, der er bygget efter 1. december 2004, skal der være et elektrisk røgalarmanlæg. Det skal være installeret af en autoriseret elinstallatør.

Det er bygherrens ansvar, at røgalarmanlægget bliver installeret i boligen. Så hvis du bygger nyt hus, er det altså dit ansvar.

Ved om- og tilbygninger, der kræver byggetilladelse, vil kommunen i nogle tilfælde stille krav om, at du installerer et røgalarmanlæg.

Journalist / Kilder
Af:
 • Redaktionschef Kristine Virén
 • Journalist Gusta Clasen
 • Bygningsingeniør Susie Frederiksen

Kilder:

Forsikringsoplysningen
Dansk Brandteknisk Institut

Henvisninger:
På forsikringsoplysningens hjemmeside findes mange gode råd i tilfælde af brand Test din viden om røgalarmer

Kommentarer (2)

 1. Nils den 22.02.2013
  Det gjorde de så ikke
  (0)Svar og se andres svar


 2. Henrik den 09.07.2011
  Vær opmærksom på at røglarmen på billedet er helt forkert placeret. En røgalarm skal sidde mindst 1m fra væggen for at fungere optimalt. En røgalrm som placeret på billedet vil ofte ikke blive aktiveret ved brand da røgen ikke søger ind i hjørner. Pinligt Bolius! Håber i for fjernet dette foto hurtigt så folk ikke fejlmontere deres røgalarmer.
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab