Indhold i denne artikel

Tegneprogrammer for boligejere

Hvis du selv har lyst til at tegne på dit nye køkken eller hus, findes der en række tegneprogrammer, som er nemme at gå til. Tegningerne kan hjælpe dig med at få afklaret spørgsmål for dig selv, men også i dialogen med køkkenfirmaet eller arkitekten.

Plantegning, som du vil kunne lave i et tegneprogram.

Plantegning, som du vil kunne lave i et tegneprogram. Arkivfoto

Hvad er et tegneprogram?

Et tegneprogram er en videreudvikling af den "gammeldags" metode med papir og blyant. I de helt basale programmer tegner man som på et papir med linjer, cirkler osv. I andre tegneprogrammer kan man "bygge" eller "modellere" sit hus i 3D. Man kan modellere det præcist, som man forestiller sig det, lægge materialer på og se sit arbejde fra flere vinkler.

De helt basale 2D-programmer er faktisk de sværeste at lære. De er nemlig meget præcise, og ofte skal man være ret dygtig til programmet for at kunne bruge det til noget. 3D-programmerne er ofte mere brugervenlige og nemme at gå til. De er ikke helt så præcise, men gode nok til hobbybrug.

For at få den rigtige proportionering af dine tegninger er det en god idé at måle huset eller rummene op eller arbejde ud fra eksisterende tegninger.

Hvordan køber og downloader du programmer?

I de fleste tilfælde betaler det sig at hente programmet over internettet. Her er udvalget størst og priserne ofte lavere, end hvis du køber programmet i en butik. I de fleste tilfælde kan det anbefales i første omgang at downloade en prøveversion. Derefter kan du beslutte dig for, om du vil købe det eller ej.

Den sikreste løsning er at hente programmet direkte fra producentens side. Dermed undgår du mellemhandlere. Men ofte kan du bruge Google til at finde en anden side, der udbyder det samme program billigere.

I langt de fleste tilfælde er programmet og den side, du skal hente programmet fra, på engelsk. Du skal evt. være opmærksom på, om du downloader et onlinetegneprogram, der sender data frem og tilbage over din internetforbindelse, såfremt din forbindelse er meget langsom.

Hvilke tegneprogrammer findes der på dansk?

Møbelbutikker som IKEA og Bolia tilbyder onlinetegneprogrammer, hvor du kan indrette med firmaernes møbler. Også køkkenfirmaer som Kvik, Tvis og HTH har tegneprogrammer, hvor du kan placere forskellige køkkenelementer og hårde hvidevarer.

Der er tale om et enkle, intuitive og gratis programmer, der på få minutter bringer dig i gang med designet af dit eget køkken. Et andet og meget interessant alternativ er onlinetjenesten Love My Home. Det er et gratis onlinetegneprogram og kræver derfor, at du er på internettet for at kunne bruge det. Det er meget enkelt at arbejde i - i både 2D og 3D, og der er et stort udvalg af møbler, gulvtæpper m.v. at indrette huset med. Du kan endda gå en tur i huset, når du har tegnet det færdigt, eller tage fotos af det til brug for samtale med håndværkere og/eller arkitekter.

I tegneprogrammerne kan du afprøve forskellige rumindretninger og finde frem til den, du synes bedst om.
I tegneprogrammerne kan du afprøve forskellige rumindretninger og finde frem til den, du synes bedst om. Foto fra Lovemyhome.de

Hvilke udenlandske tegneprogrammer findes der?

Floorplaner

Floorplanner tilbyder en gratis version af sit onlinetegneprogram. Det betyder, at du skal være på nettet hele tiden, mens du tegner. Til gengæld skal du ikke downloade noget og kan være i gang efter få sekunder. Den gratis version giver mulighed for at oprette 1 projekt, hvor du kan indrette eller lave plantegninger for et hus i 3 etager. Floorplanner er enkelt og intuitivt opbygget, hvilket sikrer en hurtig start på dit projekt.

SketchUp

SketchUp kan langt hen ad vejen kan matche de langt mere komplicerede professionelle programmer. Faktisk bruger mange tegnestuer en lidt udviklet version af den gratis version i deres daglige arbejde. Det kræver lidt øvelse at bruge SketchUp, til gengæld er mulighederne enorme.

Et af de store plus ved SketchUp er den store hjælp, du kan få til programmet, fra videoer på YouTube og supportfora. Desuden er der et kæmpe bibliotek af allerede tegnede elementer, som du kan hente ned fra nettet med blot få søgninger.

TurboFloorplan 3D

TurboFloorplan 3D er ikke helt så dybt, men til gengæld er det enormt let at lære. Det er hurtigt at komme i gang, hvilket ofte er vigtigt, så tegnefasen i projektet ikke optager for meget tid. Desuden er det let at lave flotte og højtopløselige billeder af sin husmodel.

Floorplan er en del af Imsisofts serie, der dækker alle facetter af tegningsmaterialet til byggeri. TurboCAD kan ligeledes anbefales. Det er et 2D-tegneprogram, der fx kan bruges til meget præcise detaljetegninger.

Den danske distributør tilbyder dansk support på produktserien. TurboFLOORPLAN 3D Home & Landscape Deluxe v17 koster 270 kr. at downloade (februar 2014).

Home and Landscape Design v 17.5 Punch!

Software har en lang række programmer til at designe og indrette både hus og have. Home and Landscape Design v2 er versionen til begyndere. Er dine behov større, findes softwaren også i professionelle versioner, men så er prisen også højere.

Programmet er nemt at komme i gang med, og det tager ikke mange timer, før de første design er færdige. Er du registreret bruger af softwaren, har du adgang til et engelsksproget forum, hvor du kan stille spørgsmål og få hjælp af andre brugere.

Programmet er udviklet af Punch! Software og koster 49,99$ at downloade (februar 2014).

Hvordan får du hjælp til tegneprogrammerne?

Langt de fleste programmer er faktisk så nemme at gå til, at man som regel helt kan undvære hjælp. Ofte kan man klikke sig lidt rundt, og pludselig har man et stort resultat. Skulle man på et tidspunkt komme i tvivl om noget, er internettet dog rigt på hjælp.

 • Supportforum
  Alle større programmer har et supportforum på nettet, hvor man kan bede om hjælp. De er næsten altid på engelsk. Her har programmets udbredelse stor betydning, for jo flere brugere og jo mere udbredt programmet er, jo bedre er forummet.
 • Videoer på YouTube
  Der findes en del vejledninger på youtube. Ved at søge på "tutorial", softwarens navn og et nøgleord, finder man let en bred vifte af vejledningsvideoer. Det kan også fungere som en meget fin introduktion til produktet.
 • Step by step-manual
  Til næsten alle programmer følger en manual med, der forklarer processen trin for trin. Det som oftest i form af en pdf, som du kan have åben, samtidig med at du bruger programmet. Hvis du følger manualens trin, kan du oftest lære de basale funktioner i et program i løbet af et par timer.

Hvilke fordele og ulemper kan der være ved tegneprogrammer for boligejere?

Tegneprogrammerne kan være gode redskaber i dialogen med enten arkitekter, køkkenfirmaer eller diverse rådgivere, når du er ved at bygge om eller renovere boligen. Som redskab til at boligejerne, i første omgang selv beskriver sit behov og drømme overfor rådgiveren, kan disse tegneprogrammer være meget nyttige.

Programmerne kan i nogle tilfælde være gode til at visualisere projektet, så det er nemmere for den enkelte boligejer at se, hvordan det givne projekt kommer til at se ud.

Ulempen ved tegneprogrammerne er dog, at du hverken kan eller bør lave færdige tegninger til at bygge efter. Det at tegne sit hus/ombygning handler ikke så meget om at "tegne" det, men at vide HVAD man tegner, altså hvornår noget er pænt, funktionelt og byggeteknisk i orden.

Fordi noget ser fornuftigt ud i et tegneprogram, er det ikke ensbetydende med, at det fungerer i den virkelige verden. Det er her at arkitekternes erfaring er afgørende for at opnå et godt resultat.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Internettet og forhandlere af edb-software
Floorplanner er et gratis onlinetegneprogram, hvor du kan indrette de enkelte rum i boligen.

Henvisninger:
Love my Home Floorplaner SketchUp TurboFloorplan 3D Home and Landscape Design v2

Kommentarer (2)

 1. Jørgen Rasmussen
  Beklager!
  Jeg kom netop til at klikke på 1 stjerne i vurderingen. Det skulle have været 3. Det er en rigtig god side, godt nogen gør sådan et arbejde og deler med os andre.
  (1)Svar og se andres svar
  1. selv navn
   kanont, synes også det er fedt, mer af det.


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab