Udendørs belysning kan både være et spørgsmål om sikkerhed, praktiske løsning og pynt. Men brug af udendørs belysning kræver omtanke, så du undgår at spilde energi og skabe lysforurening. 

Det er ikke alle steder, der er de samme behov for lys. Lyset skal vælges efter funktion. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvor der er brug for hvilken slags lys. Det kan hjælpe at se de udendørs omgivelser som rum. Så kan du dele det udendørs areal op i zoner og vælge lamper og pærer ud fra, hvilket behov der er for lys i en given zone.

Du bør også se på boligens arkitektur, når du vælger belysning. Med lys kan du understrege detaljer, som er specielle for din bolig. Detaljer, som er synlige om dagen, kan du også gøre synlige efter mørkets frembrud.

Gode råd til valg af udendørs belysning

Valg af lampe og pære skal passe til bolig, grund, have og område og bør vælges ud fra følgende:

  • Lampearmatur bør vælges i forhold til æstetik, så det klæder boligen/bygningen. Det skal enten stemme overens eller være en vellykket kontrast.
  • Lampe og pære bør vælges efter den type lys, der er brug for, og hvor lampen kaster lyset hen. Lyset skal hjælpe os, så vi kan se optimalt og orientere os.
  • Pæren bør vælges med den rette styrke og farvetype – diffust eller koncentreret lys.
  • Lampetype bør vælges, så der går mindst muligt lys til spilde. Vurdér, om lampen kaster lys i en uhensigtsmæssig retning, fx op i luften.

I praksis er øvelsen at vælge den mængde og type lys, der er behov for – hverken mere eller mindre. Det kan være en god idé at tale med naboerne, både for at høre om de oplever gener med belysningen, men også for at de kan være opmærksomme, hvis I fx har et automatisk lys, der tændes ved bevægelse. Bliver det tændt i en periode, hvor I er på ferie, kan det være en kat i haven, men det kan også være uønskede folk i haven, som er på udkig efter et sted at bryde ind.

Hvornår forurener lys?

Udendørs belysning er kontrasten til mørket, og derfor skal lysmængden vælges med omhu for at skabe god orientering og tryghed. Det er de vigtigste funktioner i forhold til den rette belysning – hverken mere eller mindre.

Når belysningen er forkert, taler man direkte om lysforurening. Ordet er egentlig rammende nok, idet forkert belysning er både generende og spild af energi. Lysforurening opstår, når valget af lys ikke er gennemtænkt.

Lys kan her gå fra at være et livsbekræftende og stemningsfuldt element til bare at være irriterende. Vi kan opleve lysforurening, både når vi færdes på gader, pladser, veje og i vores eget hjem, hvor en havelampe måske lyser for meget op i haven og direkte ind i stuen – eller ind til naboen.

Hvis lampen har en klar eller en mat skærm, sendes lyset i alle retninger, og lampen kan i værste fald blænde. Det er en fordel, at lyspæren er afskærmet, og lyset rettes hen mod den funktion, hvor det skal bruges, fx hoveddøren eller gangstien i haven.

Det er naturligvis en stor ulempe i det daglige, at lyset ikke er afskærmet korrekt. Til gengæld kan en stor mængde af lys virke præventiv i forhold til indbrud og hærværk. Lys skal dog bruges i det omfang, der er brug for. Hvis ikke lyset er nødvendigt, kan mørket eller nattehimlen ligefrem være at foretrække.

Uheldige eksempler på udendørs belysning

Hvis du ikke vælger den rette udendørs belysning, kan formålene som stemning, orientering eller sikkerhed ikke opfyldes. Desuden opfatter vi ofte forkert belysning som generende eller distraherende. Fx kan lyset blænde os, hvis der er for meget af det.

Hvis der til gengæld ikke er lys nok, så vi ikke kan se, hvor vi går, kan det gøre det vanskeligt at færdes og give en følelse af utryghed.

Stop tyven – tænd lyset

Tyven bryder sig ikke om at blive set – brug udendørsbelysning omkring din bolig. Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Der kan også være overgange eller kontraster, der er så bratte, at vi oplever, at vi skal anstrenge os for at kunne se noget. Når øjnene skal bruge tid til at omstille sig fra meget lys til mørke (eller omvendt), nedsætter det både sikkerheden og orienteringsevnen. Lamperne og lyskilden skal være god og skal lyse, hvor der er brug for det.

Det lyder banalt, men det er ofte noget, der overses. Hvis du er i tvivl om, hvordan din udendørs belysning skal tage sig ud, kan det være en god idé at prøve sig lidt frem og eksempelvis montere belysningen midlertidigt. Det kan være svært at vurdere virkningen og effekten på en eftermiddag, når det ikke er helt mørkt.

Hvilke udendørs lamper må du selv installere?

Udendørs elarbejde er af sikkerhedsmæssige grunde omfattet af strenge regler. Du må derfor hverken installere eller udskifte udendørs afbrydere og stikkontakter – og som udgangspunktet heller ikke lamper.

Hvis der er tale om en lampe og en transformator, som er købt hver for sig, skal du have en autoriseret elektriker til at installere lampen. Det gælder også, selvom der er tale om en lavvoltlampe på fx 12 eller 24 volt.

For at du må installere en udendørs lampe selv, skal lampen indgå i et færdigt sæt med ledninger, transformer og brugervejledning, så det eneste, du skal gøre, er at sætte et stik i en kontakt.

Udviklingen i udendørs belysning

I Danmark har vi haft en nordisk tradition med at være forholdsvis afdæmpede i forhold til at belyse bygninger. 

Med udbredelsen af LED-belysning, som ikke kræver meget strøm og kan fås i et væld af farver, har udendørs belysning gjort det muligt at pynte med lys i haven, uden at elregningen eksploderer. 

Det betyder, at udendørs belysning ikke blot er et spørgsmål om sikkerhed og praktiske løsninger. Belysning bruges som signalværdi, oplevelse og for at give liv og identitet. 

Julebelysning uden gener

Det er blevet mere og mere almindeligt, at der opsættes forskellig belysning i forbindelse med jul. Flere steder er der nærmest konkurrencer, naboer i mellem, om, hvem der kan lave den største udsmykning med lys. Da LED-lys er billigt i strøm og kan fås i et væld af farver, og kan købes i større og større stil, bliver det mere almindeligt at bruge julebelysning.

Denne form for belysning kan give gene hos naboer, og du bør altid tænke over, hvordan placeringen af lyset er i forhold til omgivelserne, så det fx ikke lyser lige ind i naboens soveværelse, så det kan være svært at sove. Du bør altid afholde dig fra belysning, der blinker, da de kan virke meget gererende, også uden der er direkte udsyn til det.