Hvilke krav er der til din køkkenbordplade?

En køkkenbordplade er et af de vigtigste elementer i et køkken. Som med selve køkkenet er der mange forskellige bordplader at vælge imellem, lige fra en bordplade af massivt træ til en bordplade lavet af kompositmateriale, fx corian, eller af keramik.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken bordplade du vælger. Derfor er det en god idé at lave en liste over, hvilke behov du har, og hvilke krav det stiller til køkkenbordpladen. Nogle af punkterne kunne være:

  • Kan den tåle alle funktioner og påvirkninger i køkkenet uden at blive ødelagt?
  • Hvordan ser den ud nu og om 10 år, og passer den til elementerne?
  • Hvor dyr er den?
  • Hvor nem er den at gøre ren?
  • Hvor meget skal den vedligeholdes?
  • Kan skader repareres?
  • Hvad er muligheden for genbrug?

Køkkenbordspladen kan i dag være en af de meget dyre poster i et køkkenbudget. Men du bør ikke gå på kompromis med netop bordpladen. Find ud af, hvilken type køkkenbordplade, der passer dig bedst. Et godt råd er at undersøge, om der er andre end køkkenfirmaet, der kan levere den ønskede bordplade billigere.

Hvad skal køkkenbordpladen kunne tåle?

Der er forskellige krav til bordpladen, alt efter hvilke behov du har i dit køkken. Laver du meget mad, eller er det sjældent? Er der børn med fedtede fingre, og har I husdyr, der kan ridse bordpladen?

Ikke alle bordplader kan tåle lige meget. Undersøg derfor, om den bordplade, du gerne vil have, kan tåle:

  • Varer, der bliver smidt på bordet.
  • Vand og jordrester fra rensning af grøntsager og frugt.
  • Varme gryder og pander, der bliver sat direkte på bordet.
  • Vand fra opvask m.m.
  • Våde karklude, der bliver lagt på bordpladen.
  • Køkkenmaskiner, der bliver trukket frem og tilbage.
  • Olie eller andre fedtstoffer.
  • Syre fra fx eddike eller citronsyre. 
  • Kemikalier, fx acetone, sprit og rensebenzin. 
  • Farve fra fx rødbede eller rødvin. 

Sammenligning af udvalgte materialer til din køkkenbordplade

Materialer til køkkenbordplader

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Stål
135,37
Komposit
152,00
Laminat
-26,14
Massivt træ
-31,89
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for køkkenbordplader. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.

Klimaaftrykket for din køkkenbordplade

Der er stor forskel på det enkelte køkkenbords klimaaftryk. Klimaaftrykket kommer primært fra bordpladens produktion, og når den senere skal afskaffes igen, og kommer bl.a. til udtryk som den samlede CO2-udledning. 

Hvis du ønsker at sænke dit klimaaftryk, kan du bl.a. kigge på CO2-aftrykket set over bordpladens levetid, og gå efter den bordplade med det laveste klimaaftryk.  

Derudover kan du også sørge for at forlænge din bordplades levetid ved at vedligeholde og reparere den igennem årene. Jo længere levetid en bordplade har, desto mindre vil det samlede klimaaftryk være.  

Du kan også overveje at købe din bordplade som genbrug. Ved at købe genbrug skal der ikke produceres en helt ny bordplade, og der vil ikke blive sat et nyt og tungt klimaaftryk. 

Nedenfor kan du se klimaaftrykket for nogle af de mest typiske bordplader til køkkenet. 

Her er en oversigt over de mest anvendte bordpladetyper i Danmark. Du kan læse en generel beskrivelse, samt få gode råd om blandt andet kvalitet og økonomi.

Bordplader af massivt træ

Massivtræsbordplader er den type bordplade, der kræver mest vedligeholdelse. En træbordplade skal behandles grundigt med olie, lak e.l., når den lige er monteret som ny. Hvis det bliver gjort korrekt efter producentens anvisning, skal bordpladen efterfølgende kun behandles efter behov, typisk en til to gange om året. 

En træbordplade med den rigtige behandling vil være modstandsdygtig over for fedt, syre, rødbedesaft m.m., og det gør den til et godt valg.

Træbordplader er desuden et godt valg, hvis du ønsker at gå den bæredygtige vej. Især massive træbordplader udleder markant mindre CO2 under produktionen i forhold til fx keramiske bordplader eller metalbordplader, og de har derudover en længere levetid end mange af de billigere træalternativer som laminat og linoleum.

Gode råd til den massive træbordplade

Hvis du vælger en træbordplade, bør du montere blandingsbatteriet i selve vasken eller hænge det op på væggen. Vælger du at montere blandingsbatteriet i bordpladen, bør du tørre evt. vand væk, hver gang du har benyttet vandhanen, da der ellers med tiden vil komme sorte skjolder og misfarvninger.

Kvaliteten af massive træbordplader

Vælg en træsort, der er hård. Hårde træsorter som eg, ask, bøg, wengé og teak er alle løvtræer, og alle er velegnede som køkkenbordplader.

Gå gerne efter lokale træsorter, som eg, ask og bøg, der er transporteret over en kortere distance, hvis du vil gå efter bordplder med et lavere CO2-aftryk. Du kan også vælge en bordplade af bambus, der en hurtigvoksende art. Kig generelt efter FSC- eller PEFC-mærket, når du køber en bordplade af træ. Så er du sikret, at træet er fældet og produceret under bæredygtige forhold.

Bordplader af nåletræ egner sig ikke som bordplader, da de er blødere og dermed ikke så modstandsdygtige over for slag og fugt. 

Økonomi 

En bordplade af massivt træ koster mere end fx spånplader med overflader af laminat eller melamin. En massiv træbordplades pris afhænger af de træstave, den er lavet af, og hvordan de er sat sammen. Stavene er de rækker af træklodser, der løber på langs i bordpladen.

På de dyrere modeller i massivt træ er alle stavene i fuld længde af køkkenbordpladen, og den samlede overflade er derfor mere ensartet. Under produktionen af disse bordplader bliver mange træstave sorteret fra, og derfor bliver prisen påvirket opad. I de billigere udgaver er stavene kortere og overfladen mere varieret, fordi der er mange samlinger af stavene. Der kan også være større farveforskel på stavene i disse bordplader.  

Bordplader af rustfrit stål

En bordplade af rustfrit stål er meget solid og robust, og den kan stort set ikke slides op. Den er desuden den mest hygiejniske type bordplade. Derfor er stålbordpladen et godt valg, hvis du bruger dit køkken meget. 

Du skal være opmærksom på, at en bordplade i rustfri stål let kan blive ridset, og den ender typisk med at have et jævnt ridset udseende, hvilket anses som en del af æstetikken.

En køkkenbordplade af stål kan få køkkenet til at se meget klinisk og industriagtigt ud, og derfor skal valget også overvejes i forhold til køkkenets samlede æstetik

Gode råd til en bordplade af rustfrit stål

Der kan komme pletter af rust og kalk på bordpladen, men de kan fjernes med eddike og en blød klud. Skrub aldrig med en skuresvamp. 

Du kan få lavet en stålbordplade med en lidt højere yderkant (vulst), så vand ikke kan rende ned ad dine køkkenelementer, for eksempel ved den daglige rengøring. Det er en fin lille detalje.

Kvaliteten af bordplader i rustfrit stål

En bordplade af rustfrit stål kan enten være opbygget af massivt stål, som er ca. 5 mm eller derover for at kunne modstå tryk og varme, eller det kan være en tyndere stålplade, der bukkes omkring et fast underlag fx træ. Ved det bukkede stål er det vigtigt, at stålpladen har en tykkelse på minimum 1,25 mm, og at den er limet godt fast på den underliggende træplade (spånplade, MDF eller finér).

Der findes billige løsninger, hvor stålet er tyndere og ikke fastmonteret, men det gør bordpladen sårbar over for skrammer, og der opstår hurtigt buler og trykmærker.

Økonomi og levetid for stålbordplader

Prisen på en stålbordplade i massivt stål ligger i den højeste prisklasse for køkkenbordsplader. Bordplader med bukket stål er lidt billigere og ligger i den lavere ende af skalaen.

Bordplader af rustfri stål er meget holdbare, og de har en længere levetid end de fleste andre bordplader. De har desuden også et godt potentiale for at blive genbrugt direkte som bordplade igen et andet sted eller at blive ombearbejdet til et nyt produkt efter endt brug. 

Bordplader i akrylkompositmaterialer (corian)

Mærker som Corian og Hi-Macs er registrerede varemærker inden for akrylkompositmaterialer. De består af en blanding af mineraler, et bindemiddel samt et farvestof. Typisk består de af 2/3 mineraler og 1/3 akryl. Det er et materiale, som har en enestående holdbarhed.

Akrylkompositmaterialer er et homogent materiale med mange anvendelsesmuligheder.  Akrylkompositmaterialer er ud over deres hårdhed også meget hygiejniske, da de er nemme at gøre rene, og de er derfor velegnede i et køkken, der bruges meget. Der findes også et andet kompositmateriale, hvor det er granit eller lignende, der bindes sammen med bindemiddel. Dette er beskrevet under bordplader i granit.

Gode råd til bordplader i akrylkomposit/corianbordplader

Selvom akrylkompositmaterialer er meget hårde, skal du ikke sætte din varme stegepande direkte på bordpladen.

Du kan vedligeholde bordpladens overflade ved ugentligt at skure den med en mild skurecreme. Hvis du får finslebet din bordplade en gang om året, enten selv eller af en fagmand, forsvinder mindre hakker, ridser og misfarvninger, og køkkenbordpladen er som ny.

Kvaliteten af bordplader i akylkompositmaterialer

Du kan få bordpladen i stort set den farve, du ønsker, samt i forskellige tykkelser. Det er ikke massive plader, men plader hvor der laves snydelister, så de kommer til at se massive ud. Kompositmaterialer kan formes, sammenføjes og repareres med næsten usynlige samlinger.

Kvaliteten kan variere en del alt efter producent, så vær opmærksom på, at den bordplade, du køber, lever op til standarder om hårdhed, varmebestandighed osv. 

Økonomi og levetid for bordplader i akrylkompositmaterialer

En akrylkompositbordplade ligger prismæssigt i den dyre ende, men den er sammen med stålbordpladen en af de mest velegnede køkkenbordsplader. En klar fordel ved akrylkompositbordpladen er, at den kan vedligeholdes og delvist repareres gennem dens levetid, hvilket også giver den gode muligheder for at kunne genbruges igen i et andet køkken.  

Køkkenbordplader i granit og skifer

Granit og skifer er begge natursten, og de er kendetegnet ved at egne sig godt som materiale til køkkenbordplader. Fælles for stentyperne er, at de er holdbare og modstandsdygtige over for varme og derfor velegnet som frasætningsplade omkring komfuret eller som materiale til hele bordpladen.

Køkkenbordplader af granit fås i stort set alle farver og mønstre, hvor skifer primært fås i sorte eller grønlige farver. 

Som et alternativ til bordplader af massiv granit findes også kompositbordpladen. Kompositbordpladen består af knust granit, der er støbt sammen til en massiv plade ved hjælp af et bindemiddel.  Kompositbordpladens egenskaber er meget lig granitbordpladen, heriblandt samme holdbarhed og nem rengøring og vedligehold. En fordel ved komposit er, at fordelingen af farve og mønster er mere jævnt, og at det kan produceres i større samlede plader.

Gode råd til bordplader i granit og skifer

En granitbordplade er det bedste valg, hvis du vil have en bordplade, der er hårdfør og let at vedligeholde. 
Skifer er stort set lige så godt som granit, dog er det ikke så modstandsdygtigt over for syreholdige madvarer. 

Tør din stenbordplade af dagligt, så der ikke kommer skjolder.

Kvaliteten af granitbordplader og skiferbordplader

Kvaliteten på granit og skifer kan variere lidt efter type og oprindelsesland, men begge har en generel god holdbarhed og egner sig godt som køkkenbordplade.

Ved alle stentyper skal du være opmærksom på, at det kan være svært at får store bordplader leveret i ét samlet stykke.  

Farverne i hele stenplader kan variere i farvetone og nuance fra leverance til leverance. Bordplader i stenkomposit er mere jævne i farven.

Økonomi og levetid 

Generelt ligger prisen på skifer, granit og komposit i den lavere ende af skalaen. Alle stentyperne har den fordel, at de er meget robuste mod ridser og slag og kan vedligeholdes og repareres løbende. Det giver dem en lang levetid og gode muligheder for at kunne genbruges igen i et andet køkken.

Køkkenbordplader i marmor, kalksten og terrazzo

Marmor og kalksten som fx travertin er af betegnelsen natursten ligesom granit og skifer. Marmor og kalksten er modstandsdygtige over for varme, men har den store ulempe, at de ikke tåler nogen former for syre, hvilket generelt gør dem uegnede som bordplader i køkkenet.

Marmor har dog længe været anvendt som et eksklusivt alternativ til trækøkkenbordet, og ses derfor også stadigvæk brugt som køkkenbordplade. Marmor og kalksten forbindes mest med lyse, grå nuancer, men kan også fås i grønne og sorte farver.

Der findes også bordplader i terrazzo, som består af en blanding af cement og små stykker natursten, fx marmor. Når blandingen er tør, bliver den slebet og poleret. Der er uanede muligheder for farver og nuancer. Terrazzo kan tåle høj varme. Derudover kan dens egenskaber sammenlignes med marmor. Den tåler hverken syre eller afkalkningsmidler, da midlerne nedbryder både marmorskærver og cement. Har du en bordplade i terrazzo, skal du desuden sørge for at give den sæbespåner en gang imellem for at hærde overfladen og gøre den modstandsdygtig over for misfarvning.

Gode råd til bordplader af marmor, kalksten og terrazzo

Marmor og kalksten er både mere porøse og sarte over for syre og stænk end de andre naturstentyper. Vælger du en køkkenbordplade af disse typer, skal du derfor være opmærksom på den rette overfladebehandling, og især hvilke rengøringsmidler du bruger. Kalkfjerner og syre frarådes helt, når bordpladen er af marmor og andre kalksten.  

Kvaliteten af bordplader i marmor, kalksten og terrazzo

Der er ikke den store forskel på kvaliteten, men der findes en del farvevariationer. De mest kendte er de cremede/gullige eller grålige marmorbordplader, som tidligere var en del brugt på badeværelser.

Økonomi og levetid 

Prisen for en bordplade af marmor, kalksten og terrazzo ligger generelt i den højere ende. De er mere porøse og modtagelige over for ridser og slag, men begge stentyper kan vedligeholdes og repareres løbende, hvilket øger levetiden for bordpladen.

Marmor og massiv sten kan nedbrydes og genanvendes i andre produkter såsom terrazzo eller stenfliser.  

Køkkenbordplader i klinker og fliser

Det kan være fristende at lave sin køkkenbordsplade af klinker eller fliser, da du så virkelig kan få lov at lave kunst i dit køkken. Der er flere grunde til at lade være. På grund af fugerne er overfladen ujævn, den er meget svær at tørre og holde ren, og fugerne bliver hurtigt grimme og nussede.

Af hygiejniske grunde kan det ikke anbefales at vælge en bordplade af klinker eller fliser. Hvis man anvender meget store fliser (ca. 60 X 60 cm) får man færre fuger og dermed en bordplade, som er lidt nemmere at holde ren. 

Gode råd til køkkenbordplader af fliser

Hvis du alligevel vælger fliser eller klinker, er det en god idé at sætte dem i områder af køkkenet, hvor du anretter maden eller primært har opbevaring frem for madlavning. Gå efter en fuge i mørke farver, da den ikke vil optage farvede væsker lige så tydeligt.

Husk at anvende underlagsplader af vandfast krydsfinér, som du kan montere fliserne på. Skru og lim eventuelt to 22 mm-plader sammen for at få en tilstrækkelig god og solid underlagsplade, og sæt sidestykker på bordpladen for en pæn afslutning. 

Kvaliteten af flisebordplader

Der findes mange kvaliteter af fliser og klinker, men du bør vælge en type, der har en god, solid og stærk overflade, som er nem at tørre af. Det er næsten kun fantasien, der sætter begrænsninger, når du vælger at få en flisebelagt køkkenbordplade.

Økonomi og levetid

Det er billigt og nemt at udføre selv, hvis man har lidt håndelag. Fliserne kan dog godt være temmelig dyre. Vælger du standardfliser, kan det gøres for rimelige penge.

Levetiden afhænger af holdbarheden på fliserne, men da de ofte flækker med tiden, er levetiden på en flisebordplade ikke synderligt høj.

Keramiske bordplader

Keramiske bordplader består af sand, feldspat, ler og forskellige farvepigmenter, der tilføres en overfladefarve og derefter afbrændes ved 1200 grader i en støbeform.

En keramisk bordplade er meget modstandsdygtig over for pletter og syre og kan tåle varmepåvirkning helt op til 800 grader. Keramiske bordplader fås i alle former og farver. 

Gode råd til keramiske bordplader

En keramisk bordplade kan tåle meget høj varme, og du kan derfor roligt stille dine varme gryder og pander direkte på bordet. Dens hårde overflade er meget bestandig over for buler og ridser, og bordpladen er nem at rengøre. 

Kvaliteten af keramiske bordplader

Bordpladernes kvalitet varierer en smule efter mærke og producent, men det er generelt et af de mest holdbare materialer på markedet, når det kommer til materialevalg til bordplader.

Økonomi og levetid

Keramiske bordplader er dyrere end fx træ og granit. Til gengæld er det et af de mest holdbare materialer og kan holde til at blive brugt i dit nuværende køkken og flere køkkener efterfølgende.
 

Laminatbordplader

Laminatbordpladen er den mest populære bordplade blandt danskerne. Det er den blandt andet, fordi den er et af de billigste alternativer på markedet, og fordi den kan fås i et stort udvalg af farver og mønstre.

Laminatbordplader består af en kerne af træmateriale, ofte en spånplade, og at lag af laminat på den øverste del. 

Laminatbordplader er lette at holde rene og har en nogenlunde holdbarhed over for varme og slag.

Gode råd til bordplader af laminat

En laminatbordplade kræver ingen særlig pleje og er stort set vedligeholdelsesfri. Den kan tåle moderat varme, men ved høj varme tilrådes det at bruge varmeplader. 

Vær opmærksom på, at laminatbordplader ikke er modstandsdygtige over for ridser. Du skal derfor altid bruge skærebræt ved køkkenbordet.  

Kvaliteten af laminatbordplader

Der er ikke den store forskel i kvalitet. Der findes dog højtrykslaminat, som er specielt egnet til bordplader. 

Økonomi og levetid

Laminat ligger i den absolut billige ende, når det kommer til køkkenbordplader. En ridset laminatplade kan dog ikke udbedres, og derfor er levetiden også relativt lav. En bordplade med laminat vil kun egne sig til genbrug, hvis den er meget velholdt.

Køkkenbordplader i linoleum

Linoleum er et 100 procent naturprodukt, der består af linolie, harpiks og fibre, og som er velegnet som materiale til overfladen på et køkkenbord. Linoleumbordplader er typisk nogle, der laves på stedet, og opbygningen er som ved laminatbordplader en kerne af træ, ofte en spånplade, hvor linoleum limes fast ovenpå, hvorefter der afsluttes med en træliste som kant omkring bordpladen.

Linoleumsbordplader er nemme at holde rene og kan holde i mange år. Linoleum er ikke modstandsdygtig over for ridser, men har den egenskab at ridser langsomt lukkes over tid og kan forsvinde helt.

Pas på med direkte varme og syreholdige væsker, der kan ødelægge materialet. 

Gode råd til bordplader af linoleum

Det er en god idé at afslutte yderkanten på bordpladen med en stålkant eller en træliste - få evt. limet en krydsfinérliste på. Hvis du vælger træ- eller krydsfinérløsningen, skal du huske at behandle listen med lak eller olie.

Kvaliteten linoleumsbordplader

Der er ikke den store forskel i kvaliteten af linoleumsbordplader. Det vigtigste er, at du er opmærksom på materialet under linoleummet. Få det limet på en spån-, MDF- eller krydsfinérplade, der er minimum 30 mm tyk, da det forbedrer holdbarheden.

Økonomi og levetid

Linoleum ligger midt i den prismæssige skala. Den er dyrere end en laminatbordplade.

Linoleum kan vedligeholdes og har generelt den egenskab, at mindre ridser vil lukke sig selv og blive mindre synlige over tid. Derudover kan man forholdsvis nemt udskifte linoleummet. På den måde kan man nemt ændre udseende på køkkenet, og dette forlænger levetiden for en linoleumsbordplade.

Desuden er linoleum et naturprodukt og er derfor bionedbrydeligt, hvilket skåner miljøet, når bordpladen en dag skal bortskaffes.