10 gode råd om efterisolering

Få styr på varmeregningen og få en bedre komfort ved at efterisolere. Her er 10 gode råd til, når du skal i gang med efterisolering af huset.

Fokuser først og fremmest på områder i huset, der ikke er isolerede eller hvor det er let at efterisolere. Foto: Colourbox

1. Du bør efterisolere, hvis du bruger mere end 144 kilowatttimer om året pr. boligkvadratmeter. Det svarer til 18 liter olie eller 16 kubikmeter gas.

2. Isolér som udgangspunkt først og skift til billigere varmekilde senere. Er du nødt til at vælge, så start med at isolere de rum, som familien bruger mest.

3. Fokuser først og fremmest på områder i huset, der ikke er isolerede eller hvor det er let at efterisolere - som fx et tilgængeligt loft. De første 200 mm isolering giver en væsentlig større besparelse, end de ekstra 200 mm du lægger på allerede isolerede områder.

4. Er dit hus ikke hulmursisoleret, så få det gjort. Det tjener sig selv hjem på lidt over 2 år, hvis huset i øvrigt ikke har efterisolering af betydning.

5. Læg 200 mm ekstra mineraluld på loftet, hvis der kun er 100-150 mm i forvejen. At efterisolere loftet er et af de billigste tiltag med kortest tilbagebetalingstid, som du selv kan gennemføre på et almindeligt parcelhus. Hvis du isolerer med mineraluld, bør der være en tæt dampspærre.

LÆS OGSÅ: Dampspærre

6. Isolér tilgængelige varmerør, med mindre de varmer din kælder eller andre rum, der alligevel skal varmes, op. Det vil tjene sig selv hjem på et år, selv hvis du får professionel hjælp til opgaven.

Energirenovering ved hulmursisolering.

Hulmursisolering tjener hurtigt sig selv hjem. Foto: Bolius.

Gamle ruder lukker mere varme ud af huset.

Hvis ruderne er ældre, kan det ofte betale sig at skifte til lavenergiruder. Foto: Bolius.

7. Udskift til lavenergiruder, hvis du vil øge komforten betydeligt. Er dine ruder 20 år eller yngre, kan det sjældent svare sig i forhold til, hvor meget du sparer på varmeudgiften. Er ruderne ældre, kan det ofte betale sig.

8. Har huset en energirapport/energimærke bør du læse den grundigt igennem. Det giver et godt billede af, hvor du med fordel kan sætte ind.

9. Find ud af, hvad du bør starte med. Bed en uafhængig energirådgiver beregne, hvilke energimæssige tiltag, der bedst kan svare sig at gennemføre først. Det sikrer den bedste forrentning af de penge, du vælger at bruge på projekterne.

10. Overvej ekstra udluftning. Bed rådgiveren vurdere, om det er nødvendigt at etablere ekstra udluftning i forbindelse med efterisolering for at undgå skimmel og fugt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab