10 gode råd til haven i april

Hvordan kommer du i gang med køkkenhaven? Hvad skal gødes og beskæres? Og hvordan kommer du af med huller og visne steder i græsplænen? Læs 10 gode råd til haven i april.

1. Gød alle dine bede og græsarealer. Brug ca. 2-3 kg NPK-gødning pr. 100 kvadratmeter.

LÆS OGSÅ: Sådan gøder du din have korrekt

2. Riv græsplænen og fjern blade og kviste, inden du slår græsplænen første gang i foråret. Slå først plænen, når græsset begynder at gro. Klip første gang med en klippehøjde på ca. 3-4 cm, så græsset kommer godt i gang med at gro. Gå ned til ca. 2 cm de efterfølgende gange.

LÆS OGSÅ: Hvornår skal du slå græs første gang?

3. Fyld huller og visne steder i græsplænen med en 'topdressing'. Bland 2 dele kompostmuld med 1 del sand og græsfrø til en gennemsnitlig plæne. Stamp let ovenpå bagefter. 

En god huskeregel er at gå i gang med plænen, når græsset så småt er tøet op og begyndt at vokse igen.

4. Giv roser og lavendler en kraftig beskæring. Du kan også beskære kirsebær- og blommetræer (inden blomstringen) og nedskære stauder nu.

5. Plant ud, så snart jorden ikke længere er hård af frost.

Vand nyplantede, barrodede planter i tørre perioder. Rodstik større planter og forbered dem til en flytning til efteråret. Del og omplant stauder, og flyt afblomstrede forårsløg.

LÆS OGSÅ: Sådan planter du i haven

6. Så i køkkenhaven, når martsviolen blomstrer, og ukrudtet for alvor vokser, for så har jorden nået en temperatur på 6-7 grader. Læg evt. klar plastik ud på jorden de steder, du skal så, 14 dage før, så jordtemperaturen bliver endnu højere.

LÆS OGSÅ: 5 fif, når du anlægger køkkenhave

7. Forkultivér mere varmekrævende planter som bønner, majs, squash og græskar i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til drivhuset

8. Pod frugtræer i begyndelsen af april. Podekvistene skal dog være skåret af i januar.

LÆS OGSÅ: Sådan poder du dit æbletræ

9. Slip for meget ukrudt: Fjern alle små spirer, træk store ukrudtsplanter op, grav køkkenhaven igennem med en havegreb og fjern alle ukrudtsrødder, du finder.

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du ukrudt

10. Udnyt varmen i et uopvarmet drivhus allerede nu. Så fx tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du drivhuset forårsklar

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab