10 gode råd til haven i juni

Hvor ofte skal græsplænen slås, hvilken pleje kræver frugttræerne, og hvad skal du gøre ved tomatplanterne? Læs 10 gode råd til haven i juni.

Rododendron blomstrer

I juni skal du bl.a. nippe blomsterne på dine rhododendron-planter af, når de bliver visne. Så får du flere kraftige skud og dermed ligeså mange blomster til næste år.

1) Slå græsplænen en gang om ugen med en klippehøjde på 2-3 cm. Gød med 1-2 kg. NPK-gødning pr. 100 m2 før udsigt til regn, så holder du plæenen i god vækst og reducerer risikoen for mos i græsplænen. Fjern ujævnheder i græsplænen med et 1-2 cm tykt lag topdressing bestående af kompost og grus - 50 % af hver.

LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen

2) Klip din løvfældende hæk i juni. Klip løvfældende hække som bøg, tjørn, lærk og liguster i juni. Vent med klippe stedsegrønne hække (taks, buksbom og thuja) til august-september, med mindre du ikke nåede at klippe dem sidste år - ellers kan du klippe dem i begyndelsen af juni.

Se hvordan du klipper hækken

3) Fjern nye skud på frugttræerne - det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne, det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større.

4) Nip visne blomster på rhododendron-planterne af. Derved kommer der kraftige skud og ligeså mange blomster til næste år. Er der mange gule blade, så giv hver plante 20 gram svovlsur ammoniak eller omplant i en kølig periode med rigelig sphagnum. Nip eller klip også de visne hoveder på sommerblomsterne.

5) Knib skud af vinplanter - både på friland og i drivhus. Når der er afsat drueklaser, knibes skuddet over efter det andet blad efter klasen.

6) Fjern skuddene i bladhjørnerne på tomatplanter (de små skud ved stænglen). Ryst planterne, når de gule blomster står i fuldt flor, så falder der pollen fra støvdragerne ned på støvfanget, og derved bestøver flere bier tomatblomsterne, så du får flere tomater. Knib ikke kompakte, tætte, lave busktomater som 'Tiny Tim'.

7) Brud gødning i vandet, hver gang du vander i drivhuset og krukkerne udenfor. Brug en flydende gødning med mikronæring (det står typisk "+Mikronæring" udenpå), så sikrer du, at dine planter får de næringsstoffer (fx mangan, bor og magnensium), de har behov for.

LÆS OGSÅ: Gødning

8) Hyp jorden op omkring kartoffelplanterne. Det giver flere kartofler og ingen grønne kartofler, som er giftige. Den grønne farve indeholder giftstoffet solanin (et alkaloid), der dannes automatisk, når knoldene er i dagslys. Opbevar kartoflerne mørkt, når de er gravet op.

9) Kultivér jorden i køkkenhaven med en kultivator. Det fjerner ukrudt og giver en løs jord, som regnen lettere kan trænge ned i. En kultivator er et haveredskab med 3 eller 5 tænder, som river jorden op, når den trækkes igennem jorden. Du kan også nøjes med at hakke ukrudtet væk, inden det bliver for stort, med et hakkejern.

10) Lug ukrudt løbende. Lug ukrudt mindst en gang om ugen, så holder du det bedst nede. Fjern ukrudtet med hænderne eller brug alternativt en gravegreb eller cirkelhakke.

Podcast: Sådan planter du i haven

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper Bolius' haveekspert Jesper Carl Corftizen dig på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab