10 gode råd til haven i marts

I årets første forårsmåned kan du bl.a. beskære træer og buske, fjerne mos og ukrudt og gøre køkkenhaven klar. Læs hvordan du gør, og find ud af hvilke blomster du kan plante.

Du kan beskære buske og de fleste frugttræer i marts.
Du kan beskære buske og de fleste frugttræer i marts.
 1. Vær tålmodig. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn, og så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor at have tålmodighed lidt endnu.
 2. Tjek græsplænen. Gå ikke på plænen mere end højst nødvendigt, hvis marts er kold. Riv ellers blade ud med en gummirive. Kontrollér jordens pH-værdi med lakmuspapir. Er den under 7, kan det bl.a. give mos i plænen. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen: 5-10 kilo pr. 100 m2.
  LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen
 3. Fjern mos fra græsplænen. Mosset fjernes lettest i marts og april, hvor mospuderne ofte sidder løst. Du kan fjerne mos med rive, plæneklipper, elektrisk mosfjerner, jernvitriol eller en vertikalskærer.
  LÆS OG SE: Sådan slipper du af med mos i græsplænen
 4. Beskær træer og buske. Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.
  LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske
 5. Gør køkkenhaven klar. Fjern ukrudt i køkkenhaven. Kultivér jorden med en god kultivator.
  LÆS OGSÅ: Køkkenhaven: Optimér din jord
 6. Klip stauderne. Klip og soignér stauderne i blomsterhaven og afklip visne frøstande. Del og omplant stauderne i bedene, hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør.
  LÆS OGSÅ: Kedelige stauder? Sådan gør du dem flotte
 7. Plant hæk og busk. Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned at plante barrodede planter, fx hækplanter og buske. En tidlig plantning af planter giver god mulighed for overlevelse. Plant fx nogle af havens virkelige 'smykkestene', forsythia, ribes, kirsebærkornel, klatrende vinterjasmin og troldnød (Hamamelis), der blomstrer sidst i marts.
  LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk
  LÆS OGSÅ:
  Valg af træer og buske til den nemme have
 8. Plant de rigtige blomster og flyt forårsløg. Vent med at plante sommerblomster - det går altid galt, hvis du gør det i marts. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis - de kan klare nætter med frost og er smukke indtil sankthans. Flyt evt. blomstrende forårsløg, men vær forsigtig. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op.
  LÆS OGSÅ: Sådan får du blomster i bedet hele sommeren
  LÆS OGSÅ: 10 gode råd om anvendelse af blomsterløg i haven
 9. Skær og klip. Skær eller klip visne grene og skud af planter, som er afsvedet af frosten. Skær eller klip altid helt ned til de steder, hvor barken eller skuddene er grønne.
 10. Fjern ukrudt. Marts/april er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven. Det er let at se ukrudtet, da det ofte begynder at gro tidligere end havens andre planter. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op. Lug enten havens bede igennem for ukrudt ca. hver tredje uge fra marts/april og frem til sankthans, eller gå en haverunde hver eller hver anden dag, og fjern det ukrudt, du ser.
  LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du ukrudt i haven

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab