10 gode råd til haven i november

November er en rigtig god måned at plante i. Læs, hvad du kan plante, og hvad der ellers er en god idé at gøre i haven i november.

Du kan rette rosenbuske lidt til i november.
Du kan rette rosenbuske lidt til i november.
Tynd ud i de store buske og klip grenene af tæt ved jorden.
Tynd ud i de store buske og klip grenene af tæt ved jorden.

1. Plant alle de barrodede planter nu –- dvs. planter, hvor der ikke er jord omkring rødderne. Planter i potter og med jordklump kan i princippet plantes hele året. En bøgehæk af barrodede planter, som plantes nu, lykkes altid.

2. Opbind nyplantede træer og buske. Planter med løse og tynde grene, som let knækker i storm, skal bindes op. Husk at benytte gummi-bånd eller andet blødt materiale, der ikke gnaver i barken på din planter.

3. Ret roser og lavendler til ved en let beskæring, hvor toppene klippes og evt. visne blade og frugter fjernes. Beskær først roserne 'i stor stil' i april.

4. Opbevar plukkede æbler og pærer i kasser med god ventilation på et tørt og frostfrit sted. Fjern løbende dårlige frugter fra kasserne, da de ellers vil 'smitte' de andre frugter.

5. Fjern svampesporer, insekter og insektæg på vindruer, fersken, nektariner og abrikoser i drivhuset. Fjern alt løs bark fra planterne og vask drivhuset ned efter sæsonen for at få eventuelle plantesygdomme renset ud. Det kan gøres med brun sæbe.

6. Dæk stauder, der ikke kan tåle frost, fx mammutblad, skærmlilje og staude lobelia, med mindst 20-30 cm blade, og læg et tyndt lag jord ovenpå.

7. Spred kompost ud nu. Det giver en bedre jordstruktur og forhindrer ukrudt i at spire.

8. Læg forårsløg, hvis du ikke har gjort det endnu. Strø 20-30 gram NPK-gødning pr. kvadratmeter ud de steder, hvor der er løg. Det giver større blomster og planter.

9. Grav porrer op og placér dem i en rende, der dækkes med blade. Så er de nemme at hive op, når jorden er frossen.

10. Plant stedsegrønne planter i dine potter eller krukker tæt på huset og udvid havesæsonen med fx kugleklippet buksbom, kristtorn og skimmia. Det liver op med grønne planter i havens nærmiljø.


Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab