10 gode råd til haven i november

November er en rigtig god måned at plante i. Læs, hvad du kan plante, og hvad der ellers er en god idé at gøre i haven i november.

Du kan rette rosenbuske lidt til i november.
Du kan rette rosenbuske lidt til i november.
Klip lidt af lavendlerne og fjern visne blade.
Klip lidt af lavendlerne og fjern visne blade.
Tynd ud i de store buske og klip grenene af tæt ved jorden.
Tynd ud i de store buske og klip grenene af tæt ved jorden.
 1. Plant alle de barrodede planter nu –- dvs. planter, hvor der ikke er jord omkring rødderne. Planter i potter og med jordklump kan i princippet plantes hele året. En bøgehæk af barrodede planter, som plantes nu, lykkes altid.
  LÆS OGSÅ: Valg og plantning af hæk
 2. Omplant eller del stauder.
  LÆS OGSÅ: Kedelige stauder? Sådan gør du dem flotte
 3. Ret roser og lavendler til ved en let beskæring, hvor toppene klippes og evt. visne blade og frugter fjernes. Beskær først roserne 'i stor stil' i april.
  SE FILMEN: Sådan beskærer du dine roserPas dit rosenbed og få store, flotte roser
 4. Opbevar plukkede æbler og pærer i kasser med god ventilation på et tørt og frostfrit sted. Fjern løbende dårlige frugter fra kasserne, da de ellers vil 'smitte' de andre frugter.
  LÆS OGSÅ: Sådan gemmer du havens æbler og pærer
 5. Fjern svampesporer, insekter og insektæg på vindruer, fersken, nektariner og abrikoser i drivhuset. Fjern alt løs bark fra planterne og pensl stammerne og knopperne med en blanding af 1/3 husholdningssprit og 2/3 vand.
 6. Dæk stauder, der ikke kan tåle frost, fx mammutblad, skærmlilje og staude lobelia, med mindst 20-30 cm blade, og læg et tyndt lag jord ovenpå.
  LÆS OGSÅ: Undgå at frosten dræber dine planter
 7. Spred kompost ud nu. Det giver en bedre jordstruktur og forhindrer ukrudt i at spire.
  LÆS OGSÅ: 5 gode råd til kompost om vinteren
 8. Læg forårsløg, hvis du ikke har gjort det endnu. Strø 20-30 gram NPK-gødning pr. kvadratmeter ud de steder, hvor der er løg. Det giver større blomster og planter.
  LÆS OGSÅ: 10 gode råd om blomsterløg i haven
 9. Grav porrer op og placér dem i en rende, der dækkes med blade. Så er de nemme at hive op, når jorden er frossen.
  LÆS OGSÅ: Køkkenhaven måned for måned
 10. Udtynd store, blomstrende buske som jasminer, syrener og dronningebuske. Skær altid grenene af helt nede ved jordoverfladen, så der kommer lys og luft ind i buskene.
  LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab