10 gode råd til udluftning om vinteren

Det er endnu vigtigere at lufte ud om vinteren end om sommeren, selvom det er koldt udenfor. Om vinteren er der nemlig større risiko for fugtskader, hvis du ikke lufter ud. Få gode råd om, hvordan du gør.

Den friske luft skal ind i stuerne - selvom det er koldt.

Den friske luft skal ind i stuerne - selvom det er koldt.

 1. Luft ud kort og intenst. Om vinteren er det særlig vigtigt at få luftet ud, men du kan gøre det i kortere tid end normalt - du kan nøjes med 5 minutter.
 2. Sørg for gennemtræk. Luk vinduer op i begge husets sider, så den friske luft kan cirkulere. Ellers når du ikke at skifte al luften ud på så kort tid.
  LÆS OGSÅ: Udluftning og naturlig ventilation
 3. Luft ud 2-3 gange om dagen, fx morgen, eftermiddag og aften. Når det er koldt udenfor, bliver husets indvendige overflader også koldere, og det gør risikoen for fugtskader større. Derfor er det vigtigt at lufte ud. Gør det fx til en vane at lufte ud, når du børster tænder.
 4. Luft ud efter madlavning og stearinlys. Har du haft tændte stearinlys, lavet mad eller haft mange gæster i stuerne, er det også en god idé at lufte ud. Ellers hænger der fugt og partikler i indeluften.
  LÆS OGSÅ: Undgå stearinlys der sviner indeluften
 5. Luk for varmen i de korte perioder, hvor vinduerne står åbne.
 6. Lad ikke vinduet slå på klem. Lad ikke bare et enkelt vindue stå på klem i flere timer. Det vil afkøle vægge og andre overflader, og så kræver det langt mere tid og energi at få stuetemperaturen op igen. Kolde vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp.
  LÆS OGSÅ: 5 steder, du typisk får skimmelsvamp
 7. Læg mærke til, om ruderne dugger. Hvis kanten af dug bliver over 2 cm bred, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Tør dug væk med fx køkkenrulle eller klud, så det ikke senere udvikler sig til skimmelsvamp.
  LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?
 8. Læg mærke til lugten i dit hus. Lugter der indeklemt eller muggent i dit hjem, skal du åbne vinduerne lidt oftere.
 9. Hold badeværelsesdøren lukket. Når du har været i bad, skal du sørge for, at den fugtige luft kommer helt ud af dit hjem. Hvis du åbner badeværelsesdøren, spreder du bare den fugtige luft til hele boligen. I stedet skal damp og varm luft ud gennem udsugningsanlægget eller et badeværelsesvindue.
 10. Luk lidt ned for udluftningsventiler i fx vinduer og døre. I køligt vejr kan der komme for meget luft ind af dem, og så vil det kræve ekstra energi at varme din bolig op. Men husk at åbne for ventilerne igen til foråret.
  LÆS OGSÅ: Pas på med køligt soveværelse

Tips til udluftning i den kolde tid

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab