10 praktiske råd om fliser

Hvor store skal fliserne være, skal fugerne være brede eller smalle, og hvordan undgår du dårlig akustik? Få gode råd og inspiration her.

1. Farver: Lyse fliser er mere praktiske end mørke

Flisegulve – gulve i det hele taget – er dyre at udskifte. Det er ikke lige til at male fliserne over med en anden farve, hvis du efter et år eller to længes efter fornyelse på badeværelses- eller køkkengulvet, og resultatet bliver måske heller ikke, som du ønsker. 

Et godt råd er derfor at gå efter fliser i den mere neutrale og tidløse ende af farveskalaen. Eksempelvis nuancer af hvid, grå, sort eller beige.

Vær også opmærksom på, at mørke fliser på gulvet kræver meget mere rengøring end fliser i andre farver. De bliver ikke mere beskidte, men skidt og især kalk ses tydeligere. Er din tolerance over for den slags lav, vil du blive nødt til at rengøre mørke fliser oftere. 

2. Mønstre: Snorlige rækker eller spændende mønster

Illustration af kvinde foran spejl i entré med fliser i slangemønster på gulvet.

Den gængse løsning er at lægge fliser i snorlige rækker, men det enorme udvalg af fliser giver dig rig mulighed for at lægge fliserne i alverdens mønstre. 

Pas dog på med at skabe for komplicerede mønstre. Det kan skabe uro i rummet og få det til at virke rodet og uharmonisk. Det gælder især, når der er tale om små rum. Ligesom der findes ”sikre valg”, når det kommer til farver, findes der også mønstre, der er mere tidløse end andre. 

Tænk dig grundigt om, før du lægger dig fast på et mønster. Det er svært at gøre om igen. 

3. Størrelse: Små rum, små fliser – store rum, store fliser

Fliser kommer i stort set alle tænkelige størrelser, og flisernes mål er slet ikke uvæsentlige. 

Gode æstetiske retningslinjer er, at du skal gå efter store fliser til store rum og små fliser til små rum, at fliserne på gulvet skal være lige så store eller større end fliserne på vægge, og at flisestørrelser skal gå op i hinanden. 

Er vægfliserne fx 108 x 108 mm, giver det et harmonisk udtryk i rummet, hvis gulv­fliserne er 220 x 220 mm. 108 går ikke op i 220, bemærker den skarpe Bolius-læser hurtigt, men vi antager her, at der mellem fliserne skal løbe en 4 mm bred fuge.

Mere lavpraktisk kan det også være vanskeligt at lave korrekt fald til et afløb på et lille areal, hvis fliserne er for store. Det gælder især, hvis der skal laves et såkaldt kuvertfald ned mod en kvadratisk gulvrist. Det er lidt nemmere, hvis der skal laves ensidigt fald mod et aflangt afløb.

4. Fuger: Både brede og smalle

Fugernes bredde har stor betydning for det udtryk, din flisebelagte væg eller gulv får. Skal du have fliser på både væg og gulv, skaber det harmoni, hvis fugerne passer sammen. 

Også fugernes bredde har stor betydning. Vælger du rustikke fliser, bør du generelt gå efter en bredere fuge, end hvis du vælger glatte fliser. En typisk fugebredde for glatte fliser er 4 mm, for rustikke fliser op til 10 mm. 

Rustikke fliser er ofte en smule ujævne i kanten, og det skal fugebredden tillade, uden at fliserne støder sammen. Du kan få fuger i en række farver, og det er endnu en mulighed for at skabe lige præcis det udtryk, du ønsker.

LÆS OGSÅ: Fuger i flisegulve

5. Overflade: Pas på, du ikke glider

Illustration af kvinde, der er gledet i badet på de glatte fliser.

Fliser bliver ofte glatte, når de bliver våde. Hvis du skal lægge fliser på badeværelsesgulvet eller i andre rum, hvor det er normalt, at der kommer vand på gulvet, kan du vælge fliser, der har en ru overflade – det gør dem mere skridsikre. 

Ligeledes giver små fliser flere fuger, og det gør det nemmere at stå fast. 

Du kan også gøre dine fliser mere skridsikre ved at behandle dem med kemikalier. Der findes forskellige produkter på markedet til det formål – nogle skal påføres af en fagmand, mens andre kan købes i byggemarkedet til gør det selv- brug. 

Du ændrer flisernes overflade, hvis du behandler dem med kemikalier. Det kan betyde, at de skal rengøres og vedligeholdes oftere.

6. antal: Hvor der handles ... 

Sørg for at købe ekstra fliser – der er som regel et spild, fordi fliserne skal skæres til, så de passer til et rums kanter. Og hvis enkelte fliser går i stykker på et senere tidspunkt, kan du udskifte dem med nogle, der er fuldstændig magen til. 

En god tommelfingerregel er, at du skal købe 10 procent flere fliser, end du reelt har brug for, men det er en god idé at spørge forhandleren til råds, når du står med en konkret opgave.

7. makeover: Puds grimme fliser væk 

Er du blevet træt af fliserne i dit køkken eller badeværelse? I stedet for at pille dem ned og sætte nye op kan du pudse eller spartle dem op, så overfladen bliver helt jævn. Hvis du ønsker det, kan du efterfølgende male hen over pudsen. 

Bruger du højglansmaling, bliver overfladen forholdsvis nem at tørre af. Du kan også vælge at male fliserne uden at pudse eller spartle dem først. Så vil du dog stadig kunne se fliserne under malingen.

Du bør dog ikke pudse eller spartle fliser i vådrumszoner – fx i brusenichen eller gulvet i badeværelset – op.

8. robusthed: Vær opmærksom på slidstyrken

Den belastning, dit gulv er udsat for, har betydning, når du vælger fliser. 

I et bryggers eller i en entré er der ofte meget trafik med fodtøj, og det slider på gulvbelægningen. De fleste fliser kan godt holde til belastningen, men spørg forhandleren til råds, før du køber fliserne.

9. rådgivning: Spørg først fagpersoner 

Hvad enten det er en medarbejder fra det lokale flisecenter, en flisemurer eller en arkitekt, kan det være fornuftigt at søge rådgivning, hvis du skal vælge nye fliser til et sted i dit hjem. 

Invitér en rådgiver ud for at se rummet, eller tag nogle gode fotos, du kan vise rådgiveren. Fagfolk kan ofte se muligheder, du slet ikke selv har overvejet.

10. Akustik: Pas på rungen og råben

Illustration af kvinde, der er gledet i badet på de glatte fliser.

Flise- eller klinkegulve er en hård overflade, som absorberer mindre lyd end eksempelvis træ eller linoleum. 

Problemer med rungen og dårlig lyd opstår typisk, når der er flisegulve i køkken-alrummet, særligt i moderne huse, hvor der også er højt til loftet og/eller store vinduespartier og dermed mange kvadratmeter hård overflade, som kan give dårlig akustik. I det moderne køkken-alrum er der som regel hverken bløde, polstrede møbler eller gulvtæpper, mens der ud over fliser på gulvene kan være fliser på vægge og hårde materialer som fx et stort køkkenbord, der er med til at forværre lydoplevelsen. 

Dårlig akustik kommer typisk til udtryk ved, at det runger. Når efterklangstiden er lang, betyder det, at det tager lang tid, før en lyd dør ud i rummet. Det kan du opleve som en rungen, fordi lyden bliver kastet frem og tilbage og derfor er lang tid om at dø, og mange vil blive tilbøjelige til at råbe for at overdøve den rungen, og det er anstrengende og selvforstærkende. 

Hvad kan du gøre ved dårlig akustik? 

Der er forskellige ting, som er med til at absorbere lyd. Både møbler, gardiner og tæpper er med til at dæmpe en rungen i rummet. Du kan også få særlige akustikbilleder, der dæmper støjen, du kan hænge på væggen. 

Men i et rum som fx et stort køkken-alrum med højt til loftet og hårde overflader, skal der nok mere til at regulere akustikken – fx er det en mulighed med vægplader, loftplader eller særlig lydpuds, der absorberer lyden. 

Der er forskellige løsninger, men pladerne kan fx være gips eller træbeton. Det kan også være en perforeret plade med mineraluld bagved. Priseksempel: Hos AA Gruppen kan du fx få lavet et akustikloft til en vejledende pris på 600-700 kr. pr. m2. 

LÆS OGSÅ: Støj i boligen

Inspiration til valg af fliser

Valg af fliser er både en praktisk og meget personlig beslutning. Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, giver gode råd og inspiration herunder. 

Opsætning

Hvilket mønster skal fliserne sættes op i? Du kan skabe ro eller liv i rummet, alt efter hvilken opsætning du vælger. 

Bruseniche med lyserøde, kvadratiske fliser.

Et roligt udtryk bliver her skabt med en kvadratisk flise opsat i tern. Her er der kompenseret for det lidt kedelige mønster med valget af en anderledes farve flise, der står i kontrast til de store, mørke gulvfliser. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Bruseniche med aflange hvide keramiske, glaserede fliser, der sidder forskudt på højkant.

Et livligt udtryk opstår, når fliserne bliver opsat forbandt – det vil sige forskudt – og det bliver her forstærket af kontrastfugen og den utraditionelle retning på fliserne. Opsat på denne led får fliserne også brusenichen til at virke højere, fordi de horisontale linjer løfter rummet. Foto: Pia Enghild

Husk husets stil

Tag udgangspunkt i husets arkitektur, og vælg flisemateriale og flisedesign, som klæder husets alder og stil. 

Brede aflange marmorfliser på væggen i et badeværelse.

Et andet klassisk look kan være at vælge marmor, som giver en mere levende overflade end den traditionelle, hvide flise, men som er ret sart og svær at gøre ren. Foto: Andreas Mikkel Hansen. 

Badeværelse med hvide kvadratiske keramiske, glaserede fliser i både bruseniche og badekar.

Et traditionelt look, her i form af den klassiske, kvadratiske flise med en meget smal fuge – også kaldet en knasfuge. Badeværelset her er istandsat, men husets klassiske stil er videreført på badeværelset, også i valg af armaturer. Er du nervøs for, at udtrykket bliver for romantisk, kan du vælge mere enkle armaturer. Foto: Christina Kayser O. 

Blanke hvide fliser i et badeværelse.

Ud over husets stil og dit eget temperament spiller selve rummet og dets proportioner også en rolle. Er det et meget lille rum, kan du overveje at vælge blanke fliser, som reflekterer lyset og får rummet til at virke større. Foto: Christina Kayser O. 

Store grålige fliser på et entrégulv.

Du kan også vælge at lade fliser gå igen flere steder i huset, fx i badeværelse og på en køkkenvæg eller et entrégulv som her. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Fugen

Mange tænker meget over flisen, men glemmer fugen. Men fugen spiller en stor rolle for det visuelle udtryk – tænk både over bredden og farven på fugen.

Store mørke fliser i et badeværelse med et hvidt badeværelsesmøbel.

En smal fuge i samme farve som flisen skaber ro og sammenhæng i rummet. Her virker det, som om fliserne nærmest går ud i ét, og får det til at ligne et betongulv. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Små, hvide mosaikfliser i brusenichen og store, sorte fliser på gulvet i et badeværelse.

En kontrastfuge skaber liv – her er der udover en kontrast i flisestørrelsen også brugt en lys fuge mellem de mørke gulvfliser og en mørk fuge mellem de lyse vægmosaikker. Foto: Andreas Mikkel Hansen. 

Mønster og farver

Skab et unikt og personligt badeværelse med mønstrede, dekorerede eller farvede fliser. 

En bruseniche med hvide, kvadratiske fliser og enkelte kunstfliser med ansigter.

Kunstfliser er dyre, men ved at vælge nogle få stykker kan du give dit bade-værelse et personligt og unikt udtryk. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Store, grå fliser på gulvet i badeværelse og bruseniche med lyserød perlemorsmosaikker.

En flot perlemorsmosaik tilfører kant til et badeværelse med et ellers neutralt udtryk. Her er det utraditionelle farvevalg i brusenichen samtidig et personligt statement. Foto: Christina Kayser O. 

Badekar og gulv i sorte lavasten. Lyserød væg malet bag badekarret.

Lavasten er et sjældent og eksklusivt valg, der gør badeværelset helt unikt. Her til både gulv og badekar, mens væggen er pudset. Foto: Christina Kayser O.

Fokus på fliser

Vi sætter fokus på fliser i boligen på tværs af vores platforme i en række artikler på bolius.dk, video, billedserier og i et stort tema i magasinet Bolius.

Du kan både finde fakta, gode råd og inspiration til valg af fliser til gulve eller vægge indendørs. 

Læs magasinet her

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab