10 store farer ved din boligøkonomi

Det kan koste mange penge at være boligejer. Flere ting kan koste dig flere hundredetusinde kroner, hvis du ikke er opmærksom på dem. Vi har fundet 10 af de værste ting, der kan ske for din boligøkonomi.

Musefælde med hus som madding

Som boligejer kan du risikere at få flere økonomiske smæld

1. Høj grundskyld

Grundskylden er blevet en dyr fornøjelse og kan nemt koste mere end boliglånet. Især i hovedstadsområdet er grundskylden høj. I landets dyreste kommune, Frederiksberg, er grundskylden for et gennemsnitligt familiehus 42.471 kr., og ifølge beregninger fra Danske Bank kan ejerne om 13 år komme til at betale mere end 100.000 kr. i grundskyld om året.

2. Dyr varme

Det kan koste dig flere hundredetusinde kroner over 10 år, hvis du har et forkert varmeanlæg i dit hus. Elvarme fra elradiatorer og et gammelt oliefyr er typisk de dyreste former for opvarmning. Træpillefyr og fjernvarme er ofte billigst, men fjernvarmeprisen kan dog variere op til 30.000 kr. om året alt efter, hvilket fjernvarmeværk du har.

3. Forkert boliglån

Et forkert boliglån på 1 million kr. kan ende med at koste en helt almindelig familie flere hundrede tusinde kroner mere end nødvendigt. Fx hvis I vælger et 30-årigt lån, selvom lånets realistiske løbetid nærmere er 10 år, eller hvis I over- eller undervurderer de penge, I har til overs hver måned, og derfor vælger et lån, der i forhold til afdrag og renter ikke passer til jeres økonomiske situation.

4. Fra offentlig til privat fællesvej

En kommune kan omdanne en offentlig vej til en privat fællesvej. Det betyder, at de borgere, der bor på vejen, fremover skal betale for vedligeholdelse af vejen, fx asfalt og afløb. Grundejerne skal også stå for drift og vedligeholdelse af gadebelysningen. Selv om kommunen skal overdrage vejen i god og forsvarlig stand, kan regningen med tiden løbe op i mange tusinde kroner.

5. Ny kloakering

En del kommuner vil separere regnvand og kloakvand. Det arbejde, der i den forbindelse skal laves på boligejerens grund, skal man selv betale, og det kan løbe op i mere end 100.000 kr.

6. Skader

Skader på dit hus kan koste dyrt, specielt hvis du ikke er ordentligt forsikret. Bl.a. svampe- og rådskader samt skader efter skybrud, storm og på tekniske installationer kan koste rigtig mange penge.

7. Forurenet jord

Det kan koste op til mange hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund. I mange tilfælde er det dog muligt at få offentlig hjælp til det, men der kan være mange års ventetid. Samtidig kan det være sværere at sælge en bolig på en forurenet grund, eller hvis der er mistanke om det, og prisen vil i nogle tilfælde blive en del lavere. Tjek om grunden er forurenet, inden du køber.

8. Manglende vedligehold

Dit hus kan få store og dyre skader, hvis du ikke vedligeholder klimaskærmen, og forsikringen dækker ikke skader som følge af manglende vedligehold.. Husets ydre skal være i så god en stand, at det kan holde regn, vind og sne ude.

9. Renten stiger

Du har et rentetilpasningslån, men intet overblik over eller plan for, hvad du gør, hvis den korte realkreditrente stiger. Hvis renten fx stiger til 5 procent som i 2008, kan en boligejer med et F1-lån komme til at betale flere tusinde kroner ekstra om måneden.

10. For hurtigt boligkøb og salg

Omkostningerne ved køb og salg af bolig kan nemt løbe op i 10 procent af boligens værdi. Som grundregel skal du være ret sikker på at beholde din ejerbolig i mindst 5 år, ellers bliver omkostningerne for høje.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab