10 ting du kan bruge en arkitekt til

En arkitekt med forstand på huse kan hjælpe dig med alt fra at sikre, at byggeriet er lovligt til at tjekke håndværkernes arbejde og komme med forslag til dit projekt, når du skal bygge om, til eller nyt, . Læs her, hvad en arkitekt kan gøre.

En arkitekt kan hjælpe dig med at tegne din nye om- eller tilbygning, men han kan fx også kontrollere, om håndværkerne har gjort det godt nok. Foto: Torben Klint

En arkitekt kan hjælpe dig med at tegne din nye om- eller tilbygning, men han kan fx også kontrollere, om håndværkerne har gjort det godt nok. Foto: Torben Klint

 1. Hjælpe dig i gang. På et idémøde kan arkitekten bl.a. vurdere dine evt. ideer, analyse og prioritere dine ønsker og behov, vurdere de arkitektoniske og lovgivningsmæssige muligheder i dit hus og selv komme med forslag. Et idémøde koster normalt mellem 0 og 5.000 kr.
 2. Fremtidssikre boligen. En arkitekt kan sikre, at boligen let kan omdannes, hvis fx der kommer flere børn, eller når børnene flytter hjemmefra. 
 3. Skitsere din idé. I et skitseforslag kan arkitekten tegne ideerne ned, så du kan se, hvordan det vil se ud, hvad det vil koste, hvor lang tid byggeprojektet vil tage, og om der er brug for yderligere undersøgelser, fx af jordbundsforhold. Et skitseforslag til en tilbygning på 30-50 m2 koster typisk 10.000-20.000 kr.
  LÆS OGSÅ: Skitseforslag
 4. Sikre, at byggeriet er lovligt. Via et såkaldt myndighedsprojekt kan arkitekten sørge for at lave og ansøge om bygetilladelse, dokumentere at byggeriet overholder gældende regler og færdigmelde byggeriet. Dermed kan du slippe for en masse bøvl og papirarbejde. Et myndighedsprojekt for en tilbygning koster omkring 15.000-20.000 kr.
  LÆS OGSÅ: Myndighedsprojekt
 5. Gøre dit projekt helt klart. I et hovedprojekt kan arkitekten bl.a. lave detaljeret beskrivelse af dit byggeprojekt med fx tegninger, energiberegninger, materiale- og arbejdsbeskrivelser samt tidsplan.
  LÆS OGSÅ: Hovedprojekt
 6. Vælge det bedste tilbud. En arkitekt kan hjælpe med at finde de bedste og nogle gange billigste håndværkere ved at gennemgå deres tilbud og sikre, at du ikke pludselig får en stor ekstra regning. En sådan byggeaftale koster ca. 8.000-12.000 kr.
 7. Tjekke håndværkerne. En arkitekt kan være tilsynsfører eller byggeleder, mens håndværkerne er i gang, så der undgås fejl og dårligt arbejde.
  LÆS OGSÅ: Tilsyn med byggeprojekter
 8. Tjekke byggeriet for fejl og mangler. Når arbejdet er færdigt, skal det tjekkes, inden det nybyggede tages i brug. En arkitekt kan finde fejl og mangler, der kan blive rettet, uden at det koster dig ekstra.
  LÆS OGSÅ: Afleveringsforretning
 9. Gøre boligen mere energivenlig. Mange arkitekter er opmærksomme på, at din bolig får et lavere energiforbrug, når du har bygget om, til og nyt.
 10. Gøre boligen mere værd. En arkitekttegnet bolig kan være nemmere at sælge og være mere værd.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab