10 tricks: Indret din have smart

Få mindre besvær og bedre pladsudnyttelse i haven. Havearkitekt Annemette Bruun Rasmussen giver dig her 10 gode råd til en smart indretning af haven.

1. Hvilken funktion har din have?

Tænk over, hvad du egentlig ønsker at få ud af din have. Skal den være en aktivitetshave, en legeplads, en fødevareforsyning, et glansbillede, en afslappende pause?

Vær realistisk – en køkkenhave passer ikke sig selv i sommerferien.

LÆS OGSÅ: 5 fif, når du anlægger køkkenhave

Lav en terrasse det sted i haven, hvor der er flest solskinstimer.

Lav en terrasse det sted i haven, hvor der er flest solskinstimer.

2. Indret haven praktisk

Prioriter pladsen på grunden. Brug ikke for mange kvadratmeter på indkørsel, gem den bedste solplet til en terrasse, sørg for praktisk cykelopbevaring, plant brændestabelen tæt på havedøren og placér skraldespanden, så både du og renovationsmedarbejderne let kan komme til den. Praktiske overvejelser kan spare dig for meget unødig bøvl.

3. Følg solen

Fuld sol eller svalende skygge? Planlæg din terrasse, dit tørrestativs placering og hyggekrogen bagerst i haven efter, hvor meget sol der er – på de tidspunkter på dagen, hvor du planlægger at bruge pladsen.

LÆS OGSÅ: Hvad kan du spare ved at tørre tøj på tørrestativ frem for i tørretumbleren?

4. Tænk i let transport

Stier og havegange binder haven sammen – og jo mere logisk og gennemtænkt de er placeret, jo mere bliver de brugt. Placér dem fx på den korteste vej mellem hus, bil, cykel, tørrestativ osv.

Vær kreativ når du vægler belægning til havens stier.

Vær kreativ når du vægler belægning til havens stier.

5. Vælg inspirerende belægning

Vær modig og kreativ, når du vælger belægninger til havens stier, terrasse og små hyggepladser. Husk, at ikke alle forbindelsesstier behøver fast belægning – du kan også vælge stampet jord, grus eller flis.

SE BILLEDSERIE: Udendørs belægninger

6. Skab havens ydre ramme

Havens hæk, plankeværk eller stakit udgør rammen om haven, og det giver læ for vind og støj og sørger for, at I ugenert kan slappe af i haven. Tjek, om der i grundejerforeningen eller kommunalt er vedtaget regler om ens afgrænsning.

7. Indret havens indre rum

Husk at skabe mindre ‘rum’ i haven. Sørg for afveksling: aktivitet, afslapning, pynt, funktion, farvevæld, rene linjer mm. Tænk i åbne, lukkede områder og vælg beplantninger, der giver dybde i haven, fx ved et træ midt i haven.

LÆS OGSÅ: Græs kræver mere arbejde end blomsterbede

Overvej om du gider at klippe hæk inden du planter den.

Overvej om du gider at klippe hæk inden du planter den.

8. Husk træer

Fæld aldrig eksisterende træer, før I har tænkt over, om de kan blive en del af den nye have. Tænk jer grundigt om – det tager lang tid for et nyt træ at gro til. Vælg karaktergivende, sunde og hårdføre planter til haven. Og plant træer, hvis udvoksede størrelse passer til haven.

LÆS OGSÅ: Træer giver haven form og farve

9. Husk vedligeholdelsen

Overvej, hvordan du vil holde græsset væk fra blomsterbedende, hvem der skal klippe hækken og om du virkelig gider luge blomsterbedet hver weekend. Vælg løsninger, fx henholdsvis stenkant på plænen, at hyre en lokal hækklipper eller plant bunddækkeplanter i blomsterbedet.

LÆS OGSÅ: Pleje af græsplænen

10. Husk detaljerne

Solen – køkkenhaven er afhængig af den, men blomsterbedet har godt af mild sol eller delvis skygge.

Timingen – planlæg ikke et kæmpe staudebed, der blomstrer i juli måned, hvor I altid er på ferie.

Inspiration – lad jer inspirere af naturen omkring jer, fx stendiget, blomsterengen, lunden, skovbunden osv.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab