
Som boligejer kan du risikere at få flere økonomiske smæld
1. Høj grundskyld
Grundskylden er blevet en dyr fornøjelse og kan nemt koste mere end boliglånet. Især i hovedstadsområdet er grundskylden høj. I landets dyreste kommune, Frederiksberg, er grundskylden for et gennemsnitligt hus 52.195 kr. i 2019. Grundskylden er steget voldsomt gennem de senere år, men en skatterabat skal dog sætte grænser for, hvor meget ejendomsværdiskat og grundskyld nuværende boligejere kommer til at betale. Ingen boligejere, der har købt eller køber deres bolig inden 2021, skal betale en højere samlet boligskat ved overgangen til de nye skatteregler i 2021, end med de nuværende regler.
2. Dyr varme
Det kan koste dig flere hundredetusinde kroner over 10 år, hvis du har et forkert varmeanlæg i dit hus. Elvarme fra elradiatorer og et gammelt oliefyr er typisk de dyreste former for opvarmning. Træpillefyr og fjernvarme er ofte billigst, men fjernvarmeprisen kan dog variere op til 20.000 kr. om året alt efter, hvilket fjernvarmeværk du har.
3. Forkert boliglån
Et forkert boliglån på 1 million kr. kan ende med at koste en helt almindelig familie flere hundrede tusinde kroner mere end nødvendigt. Fx hvis I vælger et 30-årigt lån, selvom lånets realistiske løbetid nærmere er 10 år, eller hvis I over- eller undervurderer de penge, I har til overs hver måned, og derfor vælger et lån, der i forhold til afdrag og renter ikke passer til jeres økonomiske situation.
4. Fra offentlig til privat fællesvej
En kommune kan omdanne en offentlig vej til en privat fællesvej. Det betyder, at de borgere, der bor på vejen, fremover skal betale for vedligeholdelse af vejen, fx asfalt og afløb. Grundejerne skal også stå for drift og vedligeholdelse af gadebelysningen. Selv om kommunen skal overdrage vejen i god og forsvarlig stand, kan regningen med tiden løbe op i mange tusinde kroner.
5. Ny kloakering
En del kommuner vil separere regnvand og kloakvand. Det arbejde, der i den forbindelse skal laves på boligejerens grund, skal man selv betale, og det kan løbe op i mere end 100.000 kr.
6. Skader
Skader på dit hus kan koste dyrt, specielt hvis du ikke er ordentligt forsikret. Bl.a. svampe- og rådskader samt skader efter skybrud, storm og på tekniske installationer kan koste rigtig mange penge.
7. Forurenet jord
Det kan koste op til mange hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund. I mange tilfælde er det dog muligt at få offentlig hjælp til det, men der kan være mange års ventetid. Samtidig kan det være sværere at sælge en bolig på en forurenet grund, eller hvis der er mistanke om det, og prisen vil i nogle tilfælde blive en del lavere. Tjek, om grunden er forurenet, inden du køber.
8. Manglende vedligehold
Dit hus kan få store og dyre skader, hvis du ikke vedligeholder klimaskærmen, og forsikringen dækker ikke skader som følge af manglende vedligehold. Husets ydre skal være i så god en stand, at det kan holde regn, vind og sne ude.
9. Renten stiger
Du har et rentetilpasningslån, men intet overblik over eller plan for, hvad du gør, hvis den korte realkreditrente stiger. Hvis renten fx stiger til 5 procent som i 2008, kan en boligejer med et F1-lån komme til at betale flere tusinde kroner ekstra om måneden.
10. For hurtigt boligkøb og salg
Omkostningerne ved køb og salg af bolig kan nemt løbe op i 10 procent af boligens værdi. Som grundregel skal du være ret sikker på at beholde din ejerbolig i mindst 5 år, ellers bliver omkostningerne for høje.
11. Private forhold
Skilsmisse og intet job kan have stor indflydelse på dit privatøkonomi. Ved en skilsmisse skal I have hver jeres bolig og dertil kommer bl.a. de omkostninger, der er til boligkøb og boligsalg. Hvis du bliver fyret og ikke kan finde nyt job, skal du måske acceptere en helt anden levestandard, og det samme gør sig gældende ved tab af erhvervsevne eller alvorlig sygdom, med mindre du har tegnet en god forsikring.
Må vi vise dig en quiz?
Her plejer at ligge en quiz. Vi kan desværre ikke vise dig quizzen, på grund af dine cookie-indstillinger.