1. Tænk over farver og mønstre

Hvis du vælger tapet med stærke farver og mønstre, så overvej at bruge det til et felt eller blot en væg, da det så ikke virker så overvældende i rummet.

2. Wallstickers er den nemme løsning

Wallstickers og andre typer klistermærker til væggene er forholdsvis nemme at sætte op og tage ned, og kan genanvendes.

3. 2 typer - 2 fremgangsmåder

Der er 2 typer tapet - "woven" og "non-woven" (vævet og ikke-vævet).
Woven er det traditionelle lidt tykkere tapet, hvor der skal pensles tapetklister på bagsiden af tapetet, inden det sættes op. Non-woven tapet er tyndere og mere papiragtigt, og det har en filtbagside. Denne type tapet er nemmere at sætte op, da det ikke skal have tapetklister på bagsiden. Det eneste det kræver er, at du ruller vævlim af en god kvalitet på væggen, inden du sætter det op.
Husk, at er der en særlig vejledning på tapetrullerne, så følg den.

4. Vær omhyggelig med forarbejdet

Sørg for, at væggene er helt jævne og glatte, inden du sætter tapet op. Er det ikke det, skal evt.  gammel tapet dampes af, og væggen spartles og slibes flere gange.

5. Vask væggen

Væggen skal være ren og tør. Vask den med grundrens og vent med at tapetsere til væggen er helt tør.

6. Lad banerne tørre inden opsætning

Det traditionelle vævede tapet skal have tid til at trække, når tapetklistret er smurt på, da det udvider sig. Lader du det ikke trække længe nok, risikerer du, at der kommer små folder på tapetet, når det er sat op. Spørg hos forhandleren, hvis du er i tvivl om, hvor længe tapetet skal trække.

Når du har smurt banerne ind i tapetklister, bør du folde begge tapetender ind til midten. På denne måde bliver banen mere mættet og lettere at håndtere, når den skal op på væggen.

7. Undgå overlap

Tapetbanerne skal støde op mod hinanden. Er der et overlap giver det en lille forhøjning, som kaster en ikke så pæn skygge på væggen.

8. Skjul hvide striber

Tapet kan trække sig lidt sammen, når det tørrer. Har du valgt et mørkt tapet, kan det derfor give, hvide striber mellem banerne. Du kan forsøge at skjule de hvide striber med en farveblyant i den rette farve. Farv forsigtigt kanterne af tapetet og væggen. Ikke forsiden af tapetet.

Det vil selvfølgelig give det bedste resultat at male væggen i tapetets bundfarve, inden du sætter det op, men det er en omstændig proces. 

9. Beregn lidt ekstra i både top og bund

Klip tapetbannerne ca. 10 cm længere, end du har brug for. Så kan du skære af både for oven og forneden med en skarp hobbykniv og få en pæn afslutning ved både loft og gulvpanel

10. Tag højde for mønster

Hvis tapetet har mønster, skal du typisk købe lidt ekstra tapet, da der går mere tapet til spilde, når du skal have mønsteret på banerne til at passe sammen.

11. Pas på skæve baner

Sørg for, at den første bane er sat helt lodret op. Brug evt. et lod eller en saks i en snor til at rette ind efter, og gør det, mens tapetet endnu ikke er tørt, så du kan rette op på eventuelle skævheder.

12. Start i top

Når du skal sætte en bane tapet op, skal du starte med at sætte den fast foroven. Derefter skal du presse tapetet fast fra midten og ud mod kanterne med en tapetbørste. Alle bobler og folder skal rettes ud, mens tapetet stadig er vådt.