Hvordan får du mest muligt ud af din have, selvom den er lille og måske kun byder på 100-150 kvadratmeter? Der er masser af tips og tricks til at indrette små haver, så du får opfyldt dine havedrømme – også selvom du ikke har 500 kvadratmeter at gøre godt med. 

Herunder giver haveekspert Jesper Carl Corfitzen 15 gode råd til at få mest ud af den lille have. 

1. Drop den brede hæk

En bred hæk i skellet stjæler forholdsmæssigt mere af haverummet i små haver. Brug i stedet et rionet eller armeringsnet i skellet, og plant klatreplanter som klematis eller kaprifolie, som hurtigt vokser frem, men som godt kan beskæres. Undgå fx blåregn, der er længere tid om at få en ordentlig volumen, men som til gengæld kan ende med at blive for voldsom til en lille have.

2. Udnyt de lodrette flader

Udnyt de lodrette flader i haven, hvad enten det er et skur, en husmur eller et murhjørne, så du får udnyttet pladsen så godt som muligt. Pak dem ind i grønt ved at plante fx klatreplanter, espalierede blomsterbuske eller småtræer i jord helt tæt op ad muren.

3. Udnyt de vandrette flader

Tag også de vandrette flader i brug. Har du et skur, kan du fx overveje at lægge et grønt tag på det. Det er både med til at forsinke regnen og give et grønnere udtryk.

4. Find et vægdrivhus

Drømmer du om et drivhus, kan det godt være svært at finde plads i en lille have. Overvej at vælge et vægdrivhus i stedet. Det kan stå på terrassen tæt på huset, og du kan dyrke planter allerede i det tidlige forår, selvom det stadig er koldt, og få tidlig salat, radiser m.m.

5. Del din have op i mindre enheder

For at udnytte den lille have bedre kan det være en god idé at dele den ind i små afdelinger, da hver sektion kan være en oplevelse i sig selv, du kan lege og eksperimentere med. Brug små hække inde i haven eller uklippede buske som forsythia eller dværgsyren, der kan fungere som ruminddelere. Det kan også være en lille etage-snebolle eller hortensia, særligt den der hedder hydrangea paniculata eller havehortenisa, da den ikke fryser tilbage under en kold vinter.

6. Udnyt det falske perspektiv

Lav fx en græsplæne, der løber ned gennem haven og bliver smallere og smallere. Det får haven til at se længere ud. Hvis du har inddelt haven i små sektioner, er det desuden rart for øjet at have et stykke, hvor øjet kan strække sig og finde ro.

7. Lav en prioriteret ønskeliste for haven

Vælg de fem vigtigste ønsker. Det kan godt være svært at få plads til både en boldbane og en masse bed, og haven kan godt blive en rodebutik, hvis du vil for mange ting.

8. En simpel planteliste kan give ro

Det en god idé at lave en simpel planteliste med ca. 10 forskellige stauder til en lille have i stedet for 50, der kan være plads til i en standard parcelhushave. Det skaber mere sammenhæng og genkendelighed i haven – medmindre du gerne vil have en samlerhave, der ofte kan fremstå lidt mere rodet.

9. Tænk årstiderne ind i din have

Da der er plads til færre planter, er det endnu vigtigere end normalt at vælge planter, der blomstrer hen over flere årstider. Sørg for at plante løg, der pibler op om foråret, samt både at have stauder, der blomster tidligt og sent om sommeren. Vælg også gerne en busk, der giver noget efterårsfarve.

10. Pas på med de store buske

Hold dig fra store buske som syrener og dronningebusk. Selvom de i størrelsen ligner andre buske i havecenteret, vil de accelerere hurtigt, men de bliver ikke særlig kønne, hvis du beskærer dem. Både syren og en dronningebusk kan blive op til fire meter i højden og fire meter i bredden – og det kan virke, som om en busk fylder en tredjedel af haven.

11. Overvej størrelsen på din terrasse

Du skal selvfølgelig nyde din have – men størrelsen på terrassen skal gerne gradueres ned, for hvis du går efter 60 kvadratmeter terrasse, er der ikke meget have tilbage at nyde. En god tommelfingerregel er en tredjedel terrasse, en tredjedel gangareal – græsplæne m.m. – og en tredjedel bed med blomster og planter. For at få bedre plads på terrassen skal du hellere droppe krukkerne med sommerblomster og i stedet sørge for, at der er grønt og blomster omkring terrassen.

12. Et højbed kan give stærke sanseoplevelser

I en større have, er der generelt flere sansemuligheder. Men du kan fx lave ekstra sanseoplevelser i den lille have i form af højbed, hvor du kan komme tæt på at dufte, mærke og smage planterne. Husk at vælge tørketolerante planter og krydderurter, da højbed normalt tørrer hurtigere ud.

13. Bliv inspireret af cottage-stilen

Find evt. inspiration i stilen fra den lille engelske cottagehave, hvor pryd og nytte er blandet i en naturlig stil. Du kan fx lade krydderurter og stauder stå sammen, eller lade nogle sommerblomster eller et frugttræ poppe lidt tilfældigt op.

14. Tænk over materialerne

Du kan udfordre dig selv, når du skal vælge materialer. Måske har du råd til at vælge en lidt dyrere type belægning som granit, sandsten eller kalksten – eller kombinere to typer af belægninger, der passer godt til hinanden – når der er færre kvadratmeter at dække.

15. Lav minihaver hvor det er muligt

Etablér små minihaver ved at tilplante fuger og sprækker i belægninger – eller tilplant en lille kumme, et fad eller cementtrug. Brug fx husløg, sedum og firling. Find sjove steder, hvor du kan lege med planterne helt ned i detaljen.

Podcast: Mig og min have

Episode 1: Sådan skaber du gode rum i din have

Så er det blevet forår, og det er tid til at komme i gang i haven igen. Det er nemlig nu, du skal planlægge årets projekter, og derfor er vi taget hjem til Lars og Marthe i Odense, der virkelig har fået det bedste ud af deres rækkehushave. Vi giver dig tips til, hvad du selv skal gå i gang med i din have, og hvordan du virkelig får sat fut i oplevelserne og sanserne, der kan imponere selv den mest garvede haveentusiast.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit